Annonce
Hedensted

Hver tredje læge er tæt på pensionen

Lægehuset i Tørring fik i april en ny læge og har dermed en god aldersfordeling mellem de fem læger i huset, der nu er mellem 39 og 63 år. Værre ser det ud i Juelsminde, hvor byens fire læger er mellem 58 og 67 år. Arkivfoto
Annonce
HEDENSTED - Om et halvt år bliver læge Lars Sterndorff fra Uldum 60 år. Dermed bliver han en del af en støt voksende gruppe af praktiserende læger landet over, der nærmer sig pensionsalderen.

Alene i Hedensted Kommune er otte ud af i alt 27 almen praksiserende læger i dag over 60 år. Et tal, der svarer til landsgennemsnittet, hvor 30 pct. af landets praksiserende læger i 2015 var 60 eller derover og 59 pct. var 50 eller derover.

Det stigende antal læger på vej mod pension i kombination med, at færre unge læger har mod på at slå sig ned med egen praksis, skaber hos Lars Sterndorff bekymring for den fremtidige nærhed til og behandling af patienter - på landsplan, men også i Hedensted Kommune. Han frygter, at det bliver svært at finde nye yngre læger til at erstatte de mange læger, der er på vej på pension.
Annonce

Højt arbejdspres

- Forholdene i de 25 år, jeg har været praksiserende læge, er blevet ændret markant. Lønnen er stagneret, arbejdspresset er steget, og kravene og kontrollen fra myndighederne er øget. Det betyder, at det ikke er attraktivt for nye læger at blive almen praksiserende. Problemet med lægemangel begyndte i udkantsdanmark, men er ved at sprede sig til hele landet, lyder det fra Lars Sterndorff.

Personligt har han ikke tænkt sig at forsætte som læge i mange år endnu.

- Jeg bliver i hvert fald ikke ved, til jeg er 70 år, men stopper nok om tre til fire år. Det skyldes bl.a. de mange nye krav til administration, ledelse osv. der tager tid fra patienterne. Jeg tror, det er noget af det, der driver læger i min alder væk fra pinden tidligere, end de ellers ville være stoppet, lyder det fra Lars Sterndorff.

I Juelsminde bekræfter den 67-årige læge Jørgen Hansen, at det kan være en udfordring at finde en arvtager.

Her er det ikke kun byens befolkning, men også lægerne der er godt oppe i årene. Af de fire læger i lægehuset er den yngste 58.
Efter 33 år som praksiserende læge i byen lægger Jørgen Hansen ikke skjul på, at han i et par år har været på udkig efter en ny læge til at overtage sin praksis.

- Det er svært, men ikke umuligt. Udfordringen er, at transporttiden hertil fra Aarhus, hvor mange unge læger bor, er for lang, og der er ikke mange, der ønsker at flytte hertil, da det kan være svært for en højtuddannet ægtefælle at finde arbejde i området, lyder det fra Jørgen Hansen, der er den eneste af lægerne i Juelsminde Lægehus, der bor i byen.

Han er dog fortrøstningsfuld i forhold til at finde en ny læge, og understreger, at han ikke har til sinds at stoppe med at arbejde, inden en arvtager er fundet.

Helt sort ser det heller ikke ud i den anden ende af kommunen. I april lykkedes det at finde en ny læge i Tørring, efter en læge fra lægehuset gik på pension. Da købte 39-årige Anne-Sofie Mols sig ind i klinikken. Hun bor privat i Jelling, og har under sin uddannelse også arbejdet i Tørring Lægehus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Horsens

Tirsdagens coronatal i Horsens: Laveste antal nye smittede i over to måneder

Annonce