Annonce
Debat

Hvem skal konfiskere alle de penge, kommunerne har 'tjent' på at lukke lort i havet?

"Jeg skal ikke på nogen måde forsvare havdambruget, det er op til retssystemet, blot vil jeg gøre opmærksom på den store skævhed, der er i, hvem der udleder næringsstoffer til vandmiljøet", skriver Knud Jeppesen. Foto: Morten Pape

Læserbrev: Sydøstjyllands Politi har nu rejst tiltale mod et havbrugsfirma for forurening af havmiljøet i Horsens Fjord i perioden 2013-2018.

Knud Jeppesen. Privatfoto

Danmarks Sportsfiskerforbund har anmeldt sagen, og politiet kræver 190 mio. kr. konfiskeret.

Men når man så ser på, hvad Horsens og Hedensted kommuner selv har udledt af urenset spildevand i samme periode, er det da grotesk, at det aldrig påtales.

Annonce

Ifølge Hedensteds og Horsens’ egne tal til Miljøstyrelsen har de to kommuner i samme periode udledt ca. 15 mio. ton urenset spildevand til samme havmiljø.

Det svarer til, at 200 lastbiler lukker urenset spildevand ud i vandmiljøet om dagen året rundt. Hver dag.

Og det indeholder både kvælstof og fosfor og især organisk stof (lort, hormon- og medicinrester, tungmetaller).

Men når kommuner lukker spildevand ud, ”fortyndes det og har ikke den store betydning”. Det gælder åbenbart ikke for dambrug!

Og mens havbrugets udledning af næringsstoffer da helt sikkert er direkte i havet, er det fra kommunerne fordelt rundt i de små vandløb og åer - lige der, hvor sportsfiskerne står og fisker.

For de fisker vel ikke ude ved havbruget?

Hedensted har 37 steder, og Horsens har ca. 80-90 steder. Altså langt over 100 overløbssteder rundt i de to kommuner, hvor der lukkes urenset spildevand ud, når det regner en vis mængde.

Jeg skal ikke på nogen måde forsvare havdambruget, det er op til retssystemet, blot vil jeg gøre opmærksom på den store skævhed, der er i, hvem der udleder næringsstoffer til vandmiljøet.

Når det er havbrug og landbrug, der er i fokus, ja, så meldes det til politiet, og der er masser af kontrol og bøder og en ”vred” miljøminister, som gang på gang skælder ud til medierne og vil indføre endnu flere sanktioner til dem, der ”sviner” vores miljø.

Men når kommunerne udleder både næringsstoffer, lort, hormoner, tungmetaller og colibakterier i vores vandmiljø, ja, så ”må vi se på det og have bedre målinger og bla, bla, bla”, som miljøminister Lea Wermelin har sagt i over et år nu. Der sker ikke en skid.

Så selv om al forurening skal meldes til politiet, kan disse overløb ikke meldes, når de er med fuld tilladelse givet af kommunerne selv - med Miljøstyrelsens og sportsfiskernes velsignelse.

Og kommunerne betaler kun afgift af det spildevand, de renser. Alt det, der løber uden om, er gratis. Og forbrugerne har betalt.

Hvem skal konfiskere alle de penge, kommunerne har ”tjent” på at lukke lort i havet?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce