Annonce
Odder

Hvem sidder der bag savens skærm - det gør såmænd en gærdesmutte

Mange gange om dagen flyver denne lille gærdesmutte ud og ind af reden, hvor ungerne venter på mad. Og det er ikke helt uden risiko, for reden er inde i en stor sav. Foto: Morten Pape
Peter Christensen skal ikke kun passe på fingrene, når han bruger den store sav hos SJ Træ.

Fensten: I 12 år har Peter Christensen været ejer af en meget stor sav, hvor man kan afbarke store stammer og lave andet savearbejde på store stykker træ. I de 12 år har saven stået i Åes, Hovedgård og nu hos SJ Træ i Fensten. Og i alle 12 år har Peter Christensen hvert forår spærret af for fugle, der åbenbart mener, at det er perfekt at bygge en rede bag en skærm på en sav.

- Jeg har jo altid spærret af, fordi jeg synes, det er for farligt, men i år besluttede jeg mig for at se, om det kunne lade sig gøre, og det kan det, siger Peter Christensen og rækker jublende armene op over hovedet.

Helt oppe ved savklingen er der nemlig et lille lunt hulrum bag en skærm. Det er her, en hangærdesmutte for en måneds tid siden byggede en rede, som han siden viste frem for en hungærdesmutte. Hun synes åbenbart, at reden var perfekt til æglægning og udklækning, for hun flyttede ind og lagde sig på æg. Helt upåvirket af, at saven kører et par timer hver formiddag.

Annonce
Hvem sidder der bag skærmen? Peter Christensen åbner skærmen, så man kan se gærdesmuttereden, som er placeret meget tæt på den store savklinge. Foto: Morten Pape

Dagens gærdesmutte

Nu er der så kommet unger. Det betyder travlhed for den lille fuglemor, som dagen lang flyver ud og ind af sin rede med mad til sine unger.

- Når saven står stille, så lander hun på klingen, inden hun smutter det sidste stykke ind i reden, men jeg passer godt på hende, lover 77-årige Peter Christensen, som nyder at holde øje med den lille gærdesmutte.

- Hver dag, når jeg kommer hjem til fruen, så fortæller jeg dagens gærdesmutte-historie. Man bliver sgu så glad for dem, siger han og pludrer til fuglen, der har taget endnu en tur på madjagt.

På et par bjælker over hans hoved ligger et skovduepar på deres rede. Men det er en anden historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce