Annonce
Indland

Hvad sker der, hvis i mister ungdomsuddannelser?

Faaborg er en af de byer, der risikeer at miste sit gymnasium, hvis ikke der kommen en politisk og økonomisk håndsrækning fra Christiansborg.
Rundspørge: Borgmestre i kommuner, som risikerer at miste en eller flere ungdomsuddannelser, fortæller om konsekvenserne:

Brødtekst

1. Henrik Frandsen (V), Tønder:

Borgmester Henrik Frandsen (V), Tønder

- Det vil være ganske fatalt for en kommune som Tønder, hvis vi mister ungdomsuddannelser. Vi vil gerne være en attraktiv kommune at flytte til, og det bliver svært, hvis man ikke kan få en studentereksamen.

- Vi kan ikke konkurrer på prisen, hvis man bruger samme regnestok for Tønder som for Kolding. Men det er her politik kommer ind i billedet, og Folketinget har en forpligtelse til at sikre, at det bliver godt at bo og leve i hele Danmark. Også hvis et mindre uddannelsessted er lidt dyrere.

2. Jan Petersen (S), borgmester, Norddjurs Kommune

Borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune

- Jeg forventer et landspolitisk udspil, der skærmer mod den udvikling. For den vil føre til affolkning og til, at færre unge får en uddannelse.

- Det handler ikke om at bevare nogle mursten, men om, at det gør en forskel, om unge skal køre langt væk, i vores tilfælde til Randers, eller om de har uddannelsesmuligheden i nærområdet.

- Løsningen må være en finansieringsmodel, der forhindrer prognosen i at blive til virkelighed, for den kan ingen leve med. Landet skal ikke skævvrides yderligere.

3. Søren Steen Andersen (V), Assens:

Borgmester Søren Steen Andersen (V), Assens

- Hvis vi mister vores handelsskole i Glamsbjerg, vil det skubbe til en udvikling, som i forvejen går den forkerte vej i landkommunerne.

- Det kan godt være, jeg er naiv, men jeg tror, at folketingsdanmark endelig har indset, at de har grovcentraliseret for groft, hvilket har koblet landdistriktskommuner af udviklingen. Jeg bilder mig ind, at de laver de fejl igen.

4. Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn

Borgmester Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn

- Det vil være et rigtig stort tab, hvis Faaborg mister sit gymnasium, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at det ikke sker.

- Det vil desværre føje et nyt kapitel til historien om en by, der har mistet både sit sygehus, sin politistation og sit domhus. Vi har ellers gang i en masse gode initiativer for at fortælle en anden historie om Faaborg, så det vil være et tilbageslag.

- Det vil blive sværere at trække børnefamilier til Faaborg, hvis de ved, at deres børn skal køre mindst en time hver vej for at gå på gymnasiet.

5. Ulrik Wilbek (V), Viborg:

Borgmester Ulrik Wilbek (V), Viborg Kommune.

- Vi har længe været klar over, at Bjerringbro Gymnasiet er udfordret. Derfor har kommunen, erhvervslivet og gymnasietallerede arbejdet sammen om forskellige initiativer, der kan rette op på det.

- Vi håber også på en mulig kommende statsstøtteordning til gymnasierne. For vi må også se i øjnene, at gymnasier kan blive for små til at kunne drives, lige som det gælder for eksempel for skoler.

6. Hans Ejner Bertelsen (V), Morsø Kommune

Borgmester Hans Ejner Bertelsen (V), Morsø Kommune. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

- Det står ikke til diskussion, at det er vigtigt med uddannelsestilbud til de unge. De små gymnasier får brug for en økonomisk håndsrækning, hvis de skal overleve. Det er vigtigt for de unge og for livet i byen og på øen. Regeringen er tydeligvis klar over problemet, og jeg føler mig sikker på, at det vil vil blive taget hånd om det.

- Jeg er ikke så imponeret over de mange undersøgelse og analyser, for de stemmer ikke altid overens med virkeligheden. Trods forudsigelser om færre fødsler steg vores fødselstal for eksempel med 14 procent sidste år.

7. Ulla Vestergaard (S), borgmester, Thisted Kommune

Borgmester Ulla Vestergaard (S), Thisted

- Man nødt til at sikre, at der er lige adgang til uddannelser uanset hvor i landet, man bor. Ellers er der mange i bestemte egne, der ikke får en uddannelse, og hvis de endelig finder en uddannelse langt væk, flytter de fra vores egn.

- Det er ikke en rimelig udvikling, vi bidrager trods alt også til bruttonationalproduktet med vores fiskeri og vores industri. Det bliver udhulet, hvis vi ikke har uddannelsesmulighederne for vores unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

112

Flere byggepladser udsat for tyverier

Annonce