Annonce
Erhverv

Hvad kan andre lære af Nikolaj Veje Rasmussen?

Jonathan Løw. Pressefoto

Foredragsholder, iværksætter og idémand til projekt Viljestyrken, Jonathan Løw (Listen Louder), kommer her med sit bud på, hvad du som læser kan lære af Nikolaj Veje Rasmussen's erfaringer:


  • For virksomheden er det værd at lægge mærke til det dilemma, som Nikolaj Veje Rasmussen beskriver i forhold til overgangen fra at være at sig selv nærmest og så blive leder. Nu er det langt fra alle, der har en baggrund indenfor elitesporten, men i mange virksomheder er det således, at de dygtigste folk ofte er dem, der forfremmes til ledere. Det kunne være topsælgeren eller hende i markedsføring, der altid er lykkedes med alting. Problemet med dette er, at disse mennesker langt fra altid bliver de bedste ledere. Det kan være enormt vanskeligt at gå fra at være den person, der skal præstere og levere resultater selv til at blive ham eller hende, der skal gøre andre gode. Og netop det at gøre andre gode er lederens fornemmeste opgave. Det kan lyde tillokkende at blive forfremmet til chef, men som amerikaneren Simon Sinek rammende udtrykker det: "Leadership is not a rank. It's a choice."
  • For lederen handler det om at forstå, at hvis man har sagt ja til at blive leder eller måske eksempelvis som ejerleder er født ind i den rolle, så er det kun det rette sted at være, såfremt man vokser igennem at se andre vokse. Det er ikke sådan, at alle mennesker gør det, og det gør dem på ingen måde til dårligere mennesker, men det gør dem rent faktisk til dårlige ledere. Som leder er du sat i verden for at sætte dig selv i baggrunden og få andre til at toppræstere. Din rolle er ikke angrebsspilleren, der banker bolde ind i nettet og bliver hyldet af publikum. Du er den mere usynlige playmaker, som fordeler boldene og understøtter, at de i sidste ende havner i nettet bag keeperen. Der ligger altså rigtig meget et ego-opgør i virkelig og ægte at påtage sig rollen som leder. Det handler om økosystemet, ikke ego-systemet.
  • For den enkelte medarbejder er det derfor også afgørende, at man gør op med sig selv, hvorvidt man foretrækker at være personen, der skaber målbare resultater og bliver anerkendt for dem, eller man godt kan se sig selv som lederen, der velvilligt træder i baggrunden og lader andre stå i spotlyset. For ejerledere kan det være en utroligt vanskeligt, men også meget vigtig personlig rejse.
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce