Annonce
Hedensted

Hvad Gudenåen gemmer: Hør om moselig, bønder og tørvekællinger

Uldum Kær er efter et større naturgenopretningsprojekt, hvor der bl.a. blev lavet flere stier blevet et yndet udflugtsmål. Nu er der lavet en podcast om kærets kulturhistorie, som man passende kan stikke i ørene, på vej mod en tur i kæret hvadenten det er til vands eller lands. Arkivfoto: Morten Pape
Andet afsnit i podcast-serien "Åsteder - fortællinger fra Gudenåen" er nu udkommet. Afsnittet tager udgangspunkt i Uldum Kær.
Annonce

Uldum: Tag med til Uldum Kær, et af Danmarks største mose- og engarealer, der gennemstrømmes af Gudenåen og byder på storslåede naturoplevelser. Menneskene har gennem historien altid formet området, der byder på historier om både moselig fra oldtiden, opdyrkning af jorden og tørvegravning under verdenskrigene.

Sådan lyder den indledende tekst til andet afsnit af podcast-serien "Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen" som netop er udkommet.

I den knap 20 minutter lange fortælling tager journalist Lene Grønborg til Uldum Kær sammen med museumsinspektør Lola Hansen fra Glud Museum. I en gåtur i området fortæller de blandt andet historien om herremanden Claus Glambæk, der i 1500-tallet lavede en kæmpe opstemning af Gudenåen, da han byggede en vandmølle ved Bjerregård i Aale.

Det medførte væsentligt mere vand nedstrøms i Uldum Kær end hidtil, og de mange oversvømmelser gjorde det svært for bønderne at dyrke jorden.

- Omkring 100 bønder tog derfor til Viborg for at vidne i en retssag om opstemningen. Men trods tre retssager lykkedes det ikke, at få opstemningen fjernet, fortæller Lola Hansen i podcasten.

Podcasts langs Gudenåen

Der er planlagt i alt 11 afsnit i podcast-serien "Åsteder- Fortællinger fra Gudenåen".

1. Tinnet Krat: Fra Istid til vandland (er udkommet)

2. Uldum Kær: Alle tiders kulturlandskab (er udkommet)

3. Den Genfundne Bro: Jernbane og vandkraftværk omformer landskabet

4. Klostermølle: 900 års kulturhistorie ved Mossø

5. Øm Kloster: munkekost og sanitære forhold

6. Silkeborg: Ad Trækstien til industri og udvikling

7. Sminge sø: Jægere ved åens bred

8. Vejerslev Skov: En skibsætning fra yngre jernalder

9. Tange Sø: Vandkraft og masser af strøm

10: Langå: Sprængning af jernbanebroerne

11. Randers: Byen og vandet i fortid og nutid

Kilde: Oplevgudenaa.dk/podcast

Annonce

Flere afsnit på vej

Her kan man også høre om opdyrkning af kæret i slutningen af 1800-tallet inspireret af Enrico Dalgas fra Hedeselskabet, samt tørvegravningen under 1. verdenskrig, der var den primære indtægtskilde for 40 familier i Uldum.

Podcast-serien, der kan findes på de gængse podcast-apps eller på hjemmesiden oplevgudena.dk/podcast er blevet til i et samarbejde mellem de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

Der udgives en ny podcast i serien hver måned. Første afsnit omhandlede Gudenåens udspring i Tinnet Krat og efter besøget i Uldum Kær i juni går turen i slutningen af næste måned til Den genfundne Bro ved Vestbirk. Der er i alt planlagt 11 afsnit i serien, som Regionsrådet i Region Midtjylland har bevilget 245.000 kroner til.

 

Journalist Lene Grønborg tv. tager i andet afsnit af podcast-serien "Åsteder - fortællinger fra Gudenåen" sammen med museumsinspektør Lola Hansen lytterne med på en tur i Uldum Kær og dets kulturhistorie. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Horsens For abonnenter

Tre årsager til at vælge Horsens: Derfor bygger DSV Europas største logistikcenter i Lund

Annonce