Annoncørbetalt indhold

Hvad er kosmetisk kirurgi?

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Kosmetisk kirurgi udføres for at forbedre en persons udseende og for at kompensere for ældningsfænomener. Begrebet bruger forskellige betegnelser som: plastikkirurgi og æstetisk kirurgi.

Det er derfor ikke altid helt til at finde ud af hvad de forskellige begreber indebære men kort fortalt står de for mere eller mindre det samme i denne sammenhæng. Men jeg vil prøver at rede begreberne lidt ud i denne artikel, for at du kan få et større overblik.

Annonce

Plastikkirurgi er traditionelt set delt op i en rekonstruktiv del og kosmetisk del.

Rekonstruktiv plastikkirurgi udføres for at genskabe en persons udseende eller funktion, typisk efter ulykker, medfødte misdannelser eller alvorlige sygdomme.

Kosmetisk kirurgi udføres der i mod for at forbedre personens udseende og for at kompensere for forandringer som følge af alder.

Betegnelsen kosmetisk kirurgi eller æstetisk plastikkirurgi bliver ofte brugt, når der ikke er nogen medicinsk grund til operationen.

Kosmetisk kirurgi er heller ikke et selvstændigt medicinsk speciale, som f.eks. hjertesygdomme er, men det er blevet en fremtrædende del af fagområdet plastikkirurgi.

Hvem kan udøve kosmetisk kirurgi?

Der har i en årrække været en udbredt myte om at plastikkirurgierne er underudannet og mindre dygtige ens der kollager på andre fagområder.

Den er selvfølgelig udformet ud af de skandaler der var i en lang periode omkring forkerte behandlinger og operationer, oftest i sammenhæng med brystimplantationer.

Det er derfor også blevet et krav at man som autoriseret sundhedsperson skal være registreret i Sundhedsstyrelsen som kosmetisk behandler, hvilke behandlinger man er autoriseret til at lave og hvor henne man behandler.

For lige at udpensle myterne er det for at blive en autoriseret sundhedsperson nødvendigt med de respektive uddannelser og specialiseringer. Som plastikkirurg er det altså en nødvendighed at have en lægefaglig uddannelse og den nødvendige specialisering her efter for at kunne lave operationer i Danmark.

Historie

Selvom plastikkirurgi er en forholdsvis ung gren i medicinens historie, er der ikke mange der i dag tænker over historien og udviklingen inden for feltet.

Begrebet kommer først og fremmest fra det græske ord "plastikos", som betyder at forme eller at skabe.

Det har altså som udgangspunkt ikke noget med materialet "plast" at gøre.

Men under 1. og 2. verdenskrig så man flere nye typer skader hos soldaterne, grundet udviklingen indenfor krigsførelsen og de materialer der var til rådighed. Specielt brandskadede og vansirede krigsofre havde et øget behov for at få genskabt dele af deres udseende.

Flere læger begyndte derfor at specialisere sig indenfor dette felt og udviklede metoder til at hjælpe disse mennesker. Da der ikke længere var behov for at hjælpe sårede soldater og samfundets udvikling gik stærk, økonomien kom på skinner og der var nu fokus på skønhedsidealer, var det muligt at bruge den viden man havde fra rekonstruktiv plastikkirurgi og omdanne til kosmetisk plastikkirurgi og det har kun taget fart derfra.

Det er i dag en udbredt form for kirurgi og skønhedsideal og udviklingen stiger stødt i takt med at kirurgierne bliver dygtigere og dygtigere og derved mindsker risikoen for komplikationer ved indgreb.

Sæt dig grundigt ind i den operation du ønsker. Tal evt. med flere plastikkirurger og undersøg markedet inden du lader dig operere.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.