Annonce
Odder

Hvad er dog det? Langt ude i skoven ligger 2100 små dronningeslotte

Peter Stougaard med en lille bitavle fra en af parringsstaderne. Foto: Søren E. Alwan
Biavler Peter Stougaard har landets største produktion af bidronninger. Mange af dem starter deres tilværelse i 2100 små parringsstader gemt af vejen i naturen omkring Odder.
Annonce

Odder: Peter Stougaard har nok at se til. Ikke nok med, at han som erhvervsbiavler passer 600 traditionelle bistader og producerer op til 24 tons honning om året. Det tager sin tid. Men mindst lige så meget tid bruger biavleren fra Fensten på at fremavle de 10.000-11.000 bidronninger, som han hvert år sælger til andre biavlere i ind- og udland. De starter deres royale liv i 2100 små "huse", som man indtil for et par uger siden stødte på i skovene omkring Odder og på Alrø.

De små huse, der er på størrelse med skotøjsæsker, hedder i virkeligheden parringsstader, og de er en vigtig ingrediens i den proces, der hedder fremavl af bidronninger. Det vil sige avl af bidronninger med så gode gener, at de kan sælges og blive kompetente overhoveder i nydannede bifamilier hos andre biavlere.

- Sæsonen for avl af dronninger starter allerede i maj, når vi fra eksisterende bifamilier udvælger de bedste arbejderlarver og får dem placeret i kunstige dronningeceller. Her fodrer arbejderbierne dem så med gelé royal, som er superfoder og det, som på sigt gør larverne til dronninger, fortæller Peter Stougaard, der har været erhvervsbiavler siden 1990. Før da arbejdede han i en entreprenørvirksomhed i Brabrand.

Biernes liv

En bidronning er klar til at blive befrugtet, når hun er blot en uge gammel. Herefter kan hun lægge op til 3000 æg i døgnet. Levetiden er op til fem år, men normalt to-tre år.

Droner er fra ubefrugtede æg og er hanner. Deres eneste opgave er at befrugte nye dronninger. Når det arbejde er udført, dør dronerne. Finder dronen ikke en at parre sig med, vender den tilbage til stadet, og gør nye forsøg hver dag. Lykkes det stadig ikke, smides den ud eller dræbes sidst på sæsonen.

Arbejderbier er fra befrugtede æg og er hunner. Dør en dronning ved et uheld, kan en arbejderlarve blive til en dronning. Det sker ved at give larven et bestemt næringsrigt foder, gelé royal. Arbejderbien lever i alt seks uger.
Et bistade har omkring 50.000 bier. Sidst på sæsonen overvintrer dronningen med et hof på 10.000-15.000 arbejderbier.
Annonce

Et liv som pakkepost

Tilbage til processen med at fremavle gode bidronninger.

Efter fem dage flytter Peter Stougaard og hans to sæsonansatte medarbejdere cellerne til en rugemaskine, hvor larverne udklækkes som jomfrudronninger. Skal de sælges som jomfrudronninger, pakkes de nu og sendes med pakkepost til kunderne.

Men vil en anden biavler have produktionsdronninger - altså en allerede parret dronning - sættes de nu ud i en af de 2100 små parringsstader, som man støder på i naturen for øjeblikket. Her parrer de sig med dronerne fra udvalgte bifamilier.

- Efter tre uger skal dronningerne være parret, og nu henter vi dem så hjem, pakker dem og sender dem afsted. Nogle køber en enkelt dronning, andre flere hundrede, fortæller Peter Stougaard, der skønner, at dronningerne kan klare sig som pakkepost i en uges tid, før de går til.

Annonce

Øboerne er de bedste

Ud over at fremavle dronninger på fastlandet, er Peter Stougaard også heldig at have alle rettigheder til biavl på Alrø. Det er en eftertragtet rettighed, fordi den giver vedkommende mulighed for at styre, hvem dronningerne bliver befrugtet af - nemlig de droner, der bor på øen. Det skyldes, at dronninger og droner generelt aldrig flyver hen over vand.

- Det, man arbejder på, er at fremavle bier, som kan levere en masse honning, som overhovedet ikke sværmer og som er superfredelige, forklarer erhvervsbiavleren, der i årenes løb har haft stor succes med at fremavle gode dronninger og derfor har klaret sig rigtig godt i Danmarks Biavlerforenings blindtest af bidronninger.

- Da jeg for snart mange år siden begyndte som biavler, var det som en hobby. I dag er det familiens levebrød og noget, der kræver ufatteligt meget arbejde i forhold til indtjeningen. Men det ændrer ikke på, at jeg hver eneste dag nyder at arbejde med bier, som bliver mere og mere fascinerende, jo mere man lærer om dem. For de har tilsyneladende ikke læst de samme lærebøger, som jeg har, siger Peter Stougaard, der kan slappe mere af nu, hvor avlssæsonen er sluttet. For nu er alle husene hentet hjem, og bierne samlet som normale bifamilier.

Nu er de små parringsstader blevet hentet hjem, men indtil for et par uger siden kunne man finde 2100 af dem i skovene omkring Odder og på Alrø. Foto: Søren E. Alwan
Peter Stougaard har malet lågene i forskellige pangfarver, så dronningerne kan finde tilbage til deres personlige "slot". Foto: Søren E. Alwan
En grønmærket dronning med sit hof. Foto: Søren E. Alwan
En demonstration af processen med at producere en dronning: Øverst ses de cellekopper, hvori man placerer en nyklægget larve. På den midterste hylde har arbejdsbierne fodret larven med gele royal i fem døgn, hvorefter de har forseglet cellen. Efter yderligere syv døgn i rugemaskinen er larven forvandlet til dronning og har gnavet sig ud - det ses nederst. Foto: Søren E. Alwan
Peter Stougaard demonstrerer gerne biernes fredelighed ved at køre næsen igennem en gruppe af dem. Det hænder, at han bliver stukket, men mange års arbejde med bierne har gjort, at han har fået opbygget en form for immunitet. Foto: Søren E. Alwan
Sådan er parringsstaderne indrettet indenfor. Foto: Søren E. Alwan
En dronningecelle, hvor en larve på syv døgn har forvandlet sig til en dronning og gnavet sig ud. Foto: Søren E. Alwan
Et forsendelsesbur, hvor der er 10-15 arbejderbier og en dronning. De kan overleve i næsten en uge, da de har foder med, når de sendes med posten. Foto: Søren E. Alwan
Peter Stougaard har de seneste par uger haft travlt med at indsale de 2100 parringsstader, der har stået rundt omkring Odder og Alrø. Foto: Søren E. Alwan
Peter Stougaard tjekker her, om dronningen er parret. Foto: Søren E. Alwan
Her ses rugemaskinen, hvor dronningecellerne bliver udklækket. Foto: Søren E. Alwan
Peter Stougaard med en lille bitavle fra et af parringsstaderne. Foto: Søren E. Alwan
Bierne stikker ifølge Peter Stougaard kun, hvis de kommer i klemme. Foto: Søren E. Alwan
En grønmærket dronning med sit hof. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce