Annonce
Horsens

Håndværkere i huset, fjernundervisning, deltidsjob: De to ekstra uger med restriktioner tackles forskelligt

Aflyninger af skolegang, koncerter samt lukkede døre hos caféerne og restauranter er nogle af de mange restriktioner, som er forlænget for at mindske smitten med coronavirus. Nu gælder de ikke bare måneden ud, men til og med 13. april, som er 2. påskedag. Foto: Søren E. Alwan
Statsminister Mette Frederiksen forlængede på mandagens pressemøde restriktioner som følge af coronavirus. Vi har spurgt nogle lokale aktører, hvad det de mener om det, og hvad det betyder for dem.
Annonce

Brødtekst

Hans A. Sørensen, formand for 3F Horsens og LO Horsens Hedensted

Nu er det tid til at regulere dagpengesatserne, mener Hans A. Sørensen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Hans A. Sørensen har forståelse for, at regeringen har forlænget restriktionerne.

- For det første betyder det, at vi forhåbentlig får inddæmmet den virus, som i særdeleshed også fylder for medlemmerne, enten fordi de bestrider et arbejde med risiko for at blive smittet, eller fordi de mistet jobbet eller er sendt midlertidigt hjem. Alle dele er uholdbart i længden, så det her er nok den eneste vej frem. Vi kan se på Italien og andre steder, at det er alvorligt, og at det kræver, vi gør noget nu, siger han.

Rent praktisk betyder forlængelsen, at der går længere tid, hvor medlemmer er henvist til at ringe og skrive frem for at møde op i fagforeningerne, påpeger Hans A. Sørensen, som håber, at det scenarie snart er overstået.

Endelig gør forlængelsen det endnu mere nødvendigt at tage hul på nye hjælpepakker, som skal være målrettet dagpengemodtagerne, mener han:

- Samfundet har leveret en række hjælpepakker, så virksomhederne ikke går nedenom og hjem, men det er også kritisk, at dagpengesatserne i flere år ikke er reguleret, så 90 procents dagpengesats i mange tilfælde svarer til 50-60 procent af lønnen. Det skal vi have gjort noget ved.

Martin Egholm, indehaver af La Vie

Martin Egholm brygger stadig kaffe på La Vie - den kan bare ikke drikkes i cafeen. Arkivfoto: Morten Pape

På La Vie er indehaver Martin Egholm ved godt mod, og for ham bød mandagens pressemøde ikke på overraskelser:

- Jeg synes ikke, det ændrer meget - det var noget, alle havde forventet, og jeg regner stadig med, at der går tre måneder, inden vi er ovenpå igen, siger han.

Caféindehaveren er glad for, at Mette Frederiksen ikke lukkede landet helt, for så kan folk stadig hente en kop kaffe og de kunstmalerier, som flere har købt for at støtte La Vie.

- Støtten er jeg helt rørt over, og det viser, at stedet betyder noget for folk. Men selv om jeg ikke har de samme omkostninger ved det, kan det ikke hamle op med en almindelig omsætning, og nu kommer solen jo frem, og så plejer folk at komme ud på cafeerne. Det er nok også begrænset, hvor længe man kan holde sig kørende på gæsternes støtte, siger Martin Egholm, der har et deltidsjob i tankerne.

- Jeg har overvejet, om jeg kunne finde noget andet arbejde et par dage i ugen for også selv at bidrage, siger han.

Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium

Sune Agger bakker op om regeringens beslutning. Arkivfoto: Martin Ravn

Det møder fuld opbakning hos rektor på Learnmark Gymnasium Sune Agger, at regeringen har forlænget perioden med nedlukning.

- Jeg er fuldstændig enig med regeringen i, at det her er en situation, hvor vi må udvise samfundssind, og jeg har meget stor forståelse for, at vi skal fortsætte nedlukningsperioden, siger Sune Agger, der vurderer, at skolen er godt rustet til forlængelsen.

- Det er ikke alt, der bliver lige godt, for eksempel i fag som biologi og fysik, hvor man ikke kan gøre de samme ting, når undervisningen er virtuel. Men generelt er vi ved at blive gode til onlineundervisning, og det har været fantastisk at se, hvordan elever og lærere har lavet fuldstændig om på deres skoledag og er lykkedes med det, siger han.

Nedlukningen er dog også forbundet med visse omkostninger, pointerer rektoren.

- Der er ting, vi har bestilt og betalt, men som vi ikke kan modtage. Eksempelvis vagter og band til en gymnasiefest samt et foredrag. Det er dog peanuts i forhold til, hvad der ellers opleves ude i samfundet, siger Sune Agger.

Vinni Jakobsen, ejer af de private institutioner Junglehuset, Skattekisten og Henvi Huset

Vinni Jakobsen og personalet bevarer kontakten med børn og forældre via platformen. Arkivfoto: Morten Pape

Personalets opgave er fortsat at sikre nødpasning i både vuggestue og integrerede institutioner.

- Vi forsøger at bevare børnenes tilknytning til stederne ved at opfordre forældrene til at kigge på billeder af de andre børn og personalet. Vi opfordrer dem til at synge nogle af de sange, vi plejer at synge, og fortæller på platformen Family, hvad vi ville have lavet i dag, ligesom vi kommer med forslag til aktiviteter. Det er frivilligt, om man bruger ideerne. Vi er tæt på uden at være anmassende.

Personalet er sendt hjem med løn, og der bliver afspadseret og afviklet ferie. De, der arbejder hjemmefra, laver blandt andet læreplaner, ligesom der er planer om for eksempel rengøring af legetøj i institutionerne.

- Vi rådgiver også gerne forældrene om de ting, vi plejer at rådgive om, og kan kontaktes - for eksempel hvis nogle vil bruge legepladsen. Vi er spændt på at se, hvordan det udvikler sig. Nogle siger, coronaen topper sidst i april, og så kommer vi langt hen, før børnene kommer tilbage til os. Desværre.

Anette Vestergaard, centerdirektør i Bytorv Horsens

Centerdirektør Anette Vestergaard må de næste tre uger stå i spidsen for et lukket Bytorv Horsens. Arkivfoto: Louise Lauritsen

Bytorv Horsens er fra tirsdag lukket helt ned, da Matas har besluttet at lukke butikken i centret og henvise til de to på Søndergade. Og nu kan bytorvet se frem til at være lukket hen over påsken.

- Meldingen herfra er, at vi følger med i udviklingen og afventer yderligere. Vi venter også på at høre mere om hjælpepakkerne, for de betyder en helt masse primært for butikkerne, og hvordan de skal tackle situationen, men også for os, lyder den korte melding fra centerdirektør Anette Vestergaard.

- Det er jo nyt det her. Der er ingen manual, så vi må asfaltere, mens vi kører, siger hun og nævner, at Bytorv Horsens har givet butikkerne henstand i april for, at de får mulighed for at trække vejret.

Mens butikkerne er lukket ned, kan håndværkerne knokle igennem med renoveringen af primært centrets 1. sal.

- Det her betyder, at håndværkerne får mulighed for at arbejde på andre tidspunkter end hidtil, og det er godt, at de kan holde gang i hjulene, siger Anette Vestergaard, der understreger, at håndværkerne følger myndighedernes anvisninger.

- Man kan sige, det er held i uheld, at vi kan benytte lejligheden til at renovere mere. Når butikkerne åbner igen, bliver resten af arbejdet også en kortere proces for dem.

Rasmus Clausen, forstander på Elbæk Efterskole

Forstander Rasmus Clausen synes, det er frustrerende, at eleverne går glip af det samvær, der er en vigtig del af efterskoleoplevelsen i Elbæk. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Jeg frygtede godt, det ville gå hen over påsken.

Heller ikke hos Rasmus Clausen, forstander på Elbæk Efterskole, kommer forlængelsen som en overraskelse. Til gengæld er han ærgerlig over den - ærgerlig på elevernes vegne.

- Efterskoler bygger på undervisning og samvær. Vi kan give dem fjernundervisning, men hele samværsdelen er cuttet af. Normalt har de alle fagene sammen - også fodbold, håndbold og musik - de spiser sammen, de siger godmorgen og godnat til hinanden, men lige nu kan de intet af det. Eleverne savner den sjove hverdag sammen - jeg tror endda, de savner mogensangen, siger han.

Fem ud af 20 gymnastikopvisninger har eleverne nået indtil videre, og de fleste af de resterende hænger i en tynd tråd - heriblandt en for forældre og bedsteforældre samt den store fællesopvisning i Forum Horsens.

Op til påsken skulle eleverne have været i Berlin, men det er aflyst.

- Jeg havde håbet på en melding på pressemødet om, hvordan vi kommer tilbage til hverdagen igen. Vi skal jo have lov til at forsamle 150 for at kunne lave noget. Jeg ved ikke, om vi kan få lov til at lave en tur til København i stedet for Berlin, og jeg frygter, at vi har spillet vores sidste fodboldkamp mod de andre efterskoler.

Niels Rasmussen, formand for Ældrerådet i Horsens

Niels Rasmussen, formand for ældrerådet i Horsens Kommune, kalder en forfærdelig situation for mange ældre, som mangler selskab. Foto: Morten Pape

- Det er en forfærdelig situation for de ældre. Samtidig har jeg stor respekt for, at man holder fast i de restriktioner, der fortsat inddæmmer smitterisikoen. Der er ingen grund til at løbe en unødig risiko.

Sammen med sin kone har han udskiftet fysiske besøg med samtaler på Skype og Facetime.

- Så kan man jo se, der er et menneske i den anden ende. Men de ældre, der ikke har de digitale muligheder, må komme til at føle sig enormt triste i sådan en højtid som påsken, hvor man tit er sammen med familien.

Er man over 65 år, er man i kategorien udsat gruppe i forhold til at blive ramt af covid-19.

- Det er hårdt at være ældre i den her tid. Både på plejehjem og derhjemme, især hvis man ikke har nogen digitale muligheder. Alle tjenester i Ældresagen er for eksempel også lukket ned, på nær telefontjenesten. Men for mange har et besøg eller en gåtur med en fra Ældresagen været en god oplevelse i hverdagen. Du kan tro, jeg tænker på de ældre, der sidder og har det dårligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Jacob Knudsen stopper i Odder

Annonce