Annonce
Horsens

Huskekort udskiftet med app: Nyt projekt hjælper børn med at huske

I projektet Mobilize Me er der to forskellige app's. En til de ældre børn, som hedder PlaNet (billedet), og en mere billedbåret app til de mindste, som hedder Mobilize Me. Foto: Morten Pape
En ny app hjælper børn med kognitive udfordringer med at strukturere deres hverdag. En række lærere og pædagoger i Horsens Kommune er blevet uddannet superbrugere og skal hjælpe børn og forældre med at bruge værktøjet.

Hovedgård: Mobilize Me hedder Horsens Kommunes nye projekt, som skal hjælpe elever med blandt andet autisme og adhd til en lettere hverdag. Mobilize Me-projektet består af en app af samme navn til de mindste og en app ved navn PlaNet til de ældre elever, begge har siden sommerferien gjort deres indtog i flere klasser i kommunen.

En af de lærere, som har taget værktøjet til sig, er Jeppe Suhr Rasmussen. Han er lærer i centerklasserne på Hovedgård Skole og superbruger. Og så er han begejstret for det nye strukturværktøj.

- Den skaber et overblik og giver en tryghed, når børnene ved, hvad de skal og hvornår. De kan også se, hvad de for eksempel skal i morgen, og det aflaster og afstresser meget. De kommer af med frygten for det uvisse. Noget af det værste for en autist er nemlig ændringer og ting, der er uforudsete - så det skaber ro at kunne se ud i fremtiden, forklarer han.

Hvis børnene ikke kan se, hvad de skal, så ved de det ikke. De bruger meget mental energi på at huske, og så er der ikke plads til meget andet. App'en frigiver dermed ressourcer til at lære og fordybe sig, når eleverne ikke skal stresse over, hvad de skal i løbet af dagen.

Jeppe Suhr Rasmussen, superbruger og lærer i centerklasserne på Hovedgård Skole

Husker på at komme ind fra frikvarter

PlaNet-app’en, som Jeppe Suhr Rasmussen bruger til de store børn, har mange funktioner. Den kan bruges i skolen, men også derhjemme til for eksempel at få morgenerne til at glide lettere.

- Man kan detaljeret planlægge hverdagen. En slags udvidet kalender, som man kender den fra telefonen, hvor man kan lægge flere ting ind. Forældrene kan bruge den sammen med børnene til morgenrutiner, så minder telefonen om, hvad de skal huske og hvornår, forklarer han og fortsætter:

- Jeg bruger den i skolesammenhæng. Elevernes skema ligger på den, for mange har svært ved at huske. Når de er ude til frikvarter, giver telefonen en påmindelse, når de skal ind.

Falder ikke igennem

Eleverne i udskolingen i centerklasserne, som er mellem 12 og 15 år, har også selv mulighed for at bestemme, hvad de vil påmindes om. Den medbestemmelse er vigtig.

- Hvis de har en fritidsaftale, kan de selv ændre i app’en og være med til at planlægge. Målet er jo, at de på sigt skal overtage helt, så de lærer at mestre det selv. Det er en app, som de helst skulle tage med sig ud af folkeskolen, og som kan være med til at selvstændiggøre dem.

Det, som for nogen ligger på rygraden - at tage sko på, inden man løber ud, eller huske, hvilket fag man har i anden time -kan kræve store ressourcer for eleverne i centerklasserne. Men med PlaNet kan de nøjes med at bruge energi på det vigtigste.

- Hvis børnene ikke kan se, hvad de skal, så ved de det ikke. De bruger meget mental energi på at huske, og så er der ikke plads til meget andet. App'en frigiver dermed ressourcer til at lære og fordybe sig, når eleverne ikke skal stresse over, hvad de skal i løbet af dagen, fortæller Jeppe Suhr Rasmussen.

Det er ikke alle elever, som har taget lige godt imod PlaNet, men den har allerede det første lille års tid vist sig nyttig.

- Der er nogle, som har taget den til sig, og det giver klart en ro for dem. Helt konkret er alle blevet mere punktlige. Førhen kunne de forsvinde i et hjørne af legepladsen, glemme tiden og ikke høre klokken, fortæller Jeppe Suhr Rasmussen.

Han ser frem til at fortsætte og udvide brugen af PlaNet, som ud over de faglige gevinster har en helt anden social gevinst:

- Man ser ikke handicappet ud og falder ikke igennem. Nogle har jo haft huskekort i en keyhanger om halsen, og så kommer man til at fremstå anderledes. Det gør man ikke med en smartphone i hånden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce