Annonce
Horsens

Husforsikringen dækker ikke skader ved oversvømmelse - men staten kan hjælpe

Beboerne på Bygholm Åvænget blev mandag evakueret fra deres boliger. Var det sket, ville de skulle henvende sig til deres forsikringsselskab og håbe på, at skaderne ville blive betalt af Stormrådet. Arkivfoto: Thomas Baden Sørensen.
Beboerne på Bygholm Åvænget slap med skrækken, da de mandag blev evakueret fra deres huse. Hvis der var sket skader på deres bolig, skulle de have håbet på hjælp fra det statslige organ Stormrådet.

Horsens: Horsens og her særligt husene på Bygholm Åvænget slap nådigt fra de store vandmængder, der mandag truede med få Bygholm Sø til at gå over sine bredder. Men hvordan er beboerne her og andre steder egentlig stillet, hvis det sker engang i fremtiden?

Det korte svar er, at det er beboernes eget ansvar at sikre sig imod vandskader ved oversvømmelser og stormflod. Det kan man ikke forsikre sig imod.

Og så alligevel: Oversvømmelser fra hav, fjord, søer eller vandløb er som hovedregel ikke dækket af hus- eller indboforsikringen, men er skaden sket, kan man håbe på at få sine udgifter dækket af Stormrådet, det statslige organ, der kan træde til med økonomisk hjælp ved oversvømmelser.

Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikringsoplysningen, der drives af forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

- Hvis skaden sker, skal man som det første kontakte sit eget forsikringsselskab, der så vil sende sagen videre til Stormrådet. For at skaderne kan blive dækket, skal Stormrådet først erklære det, der er sket, for en 20 års-hændelse inden for to kategorier, enten oversvømmelse eller stormflod. I det aktuelle tilfælde vil det være den første kategori, siger hun.

En 20 års-hændelse er en hændelse, der statistisk set sker sjældnere end hvert 20 år.

Annonce

Ikke stormflod denne gang

I det konkrete tilfælde er det lidt uklart, om Stormrådet vurderer de seneste dage med blæst og regn i Horsens og andre jyske byer som en 20 års-hændelse.

Det nævnes ikke på Stormrådets hjemmeside, men her kan man lige nu læse, at begivenhederne ikke har givet anledning til at erklære stormflod. Det er altså ikke en 20 års-hændelse i den kategori.

"Vejret har til gengæld betydet, at en del vandløb er gået over deres bredder og har skabt oversvømmelser flere steder, bl.a. i Kolding, Horsens, området omkring Gudenåen og Holstebro. Flere områder er i fare for oversvømmelser", står der efterfølgende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Danmark

Live: Topøkonom advarer mod at åbne økonomien for tidligt

Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Annonce