Annonce
Hedensted

Huse, ovne og en enkelt brønd: Arkæologer gør sig flere fund ved Lille Dalby Bakker

To arkæologer fra VejleMuseerne har under udgravning ved Lille Dalby Bakker fundet otte til 10 gårdsenheder, der formentlig stammer fra den yngre romerske jernalder. Her er arkæolog Anita Terp i gang med at blotlægge et jernalderhus. Foto: Mads Lauritsen Nygaard
To arkæologer fra VejleMuseerne har endnu en gang lokaliseret fortidsminder ved Lille Dalby Bakker, hvor årtiets første kommunale byggeudstilling vil blive præsenteret til efteråret.
Annonce

Hedensted: Området ved Lille Dalby Bakker er efterhånden et mekka for fortidshistoriske fund.

Kort før der blev opført huse på bakkerne mellem Hedensted og Store Dalby i 2018, gravede VejleMuseerne sig frem til to huse fra den tidlige middelalder - og nu har to af museets arkæologer gjort sig yderligere fund fra fordums tid.

- Vi har fundet otte til 10 gårdsenheder af normal størrelse, der formentlig stammer fra den yngre romerske jernalder. Vi har udgravet flere hovedhuse af mellem 20-30 meter, økonomibygninger, kældre, ovne og en enkelt brønd, fortæller arkæolog Mads Nygaard Lauritsen, der har stået for udgravningen sammen med kollegaen Anita Terp.

Arkæologerne har fundet alt fra hovedhuse til ovne, kældre og en brønd. Her ses et jernalderhus i fuld udstrækning. Foto: Anita Terp
Annonce

Giver et klart billede

Selvom det kun er stolperne og ganske lidt keramik, de to arkæologer har fundet, så er det ifølge Mads Nygaard Lauritsen specielt på den måde, at bebyggelserne er spredt for alle vinde fremfor at være centreret om ét bestemt område.

- Typisk finder du ét godt sted, og så bliver du ved med at bygge ovenpå der i flere år, men her er det mere spredt, så det ligger fordelt ud over et areal på cirka halvanden hektar. Dette giver os et meget klarere billede af, hvad der hører til den specifikke gård, siger Mads Nygaard Lauritsen, der nu er gået i gang med at undersøge gårdene nærmere.

Annonce

Attraktivt område for danmarkshistorien

Syv byggefirmaer er i forbindelse med tredje etape af udstykningen Lille Dalby Bakker gået i gang med at opføre huse, der til efteråret vil resultere i den første kommunale byggeudstilling i 11 år.

I løbet af sommeren vil de resterende tilgængelige grunde blive sat til salg - og hvis man vælger at slå sig ned ved Lille Dalby Bakker, kommer man til at bosætte sig i et særdeles interessant område, påpeger arkæolog Mads Nygaard Lauritsen.

- Det er et område med masser af fortidsminder. Under anden etape af udstykningen blev der udgravet bygninger fra middelalderen og stenalderen, og nu har vi gjort fund fra jernalderen, så det er generelt et område, der er rigtigt attraktivt for danmarkshistorien, siger Mads Nygaard Lauritsen, der har været i gang med udgravningen siden marts og vil fortsætte indtil midten af juni.

VejleMuseernes to arkæologer har - udover fundene fra den romerske jernalder - fundet dele fra middelalderen fra perioden 1000-1200-tallet.

Dronefoto af et af felterne, hvor nogle af husene er udgravet. Foto: Keith Bylling Pinto
Mads Nygaard Lauritsen og Anita Terp, der har været i gang med udgravningen siden marts, vil fortsætte med at grave indtil midten af juni. Foto: Keith Bylling Pinto
Dronefoto af det sydligste felt, hvor der ses et middelalderhus eller to i forlængelse af hinanden. Foto: Keith Bylling Pinto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce