Annonce
Erhverv

Hurtig omstilling og 'staycation' har sikret Topas Explorer Group et fornuftigt 2020

- Corona har været et grimt bump på vejen. Men det har også skærpet vores agilitet og samarbejde. Så på den måde har der også været noget positivt i det, siger Jørgen Sølvsten Nielsen, der ser frem til sommeren 2021, hvor hans forventning er, at flere vil kunne rejse igen. Foto: Topas Explorer Group
2020 er ikke et år, som direktør Jørgen Sølvsten Nielsen vil huske tilbage på som en nem tid. Men efter 40 år i rejsebranchen er den 65-årige ejerleder efterhånden vant til at navigere i kaos og uforudsigelige situationer, og netop det har været til held for firmaet, der er sluppet nådigt gennem året.

Ry: Det regner og rusker udenfor, og Topas Travel er som alle andre rejsebureauer ramt af de nuværende rejserestriktioner.

Så i stedet for at mødes i rejsebureauet, der i øjeblikket står tomt, foregår interviewet med Erhverv+ i privaten. Eller rettere i den 65-årige direktør og ejer af Topas Explorer Groups vinkælder.

Belysningen er ikke den bedste, men rummet er lunt, og ideelt til en snak om et år, der på mange måder kunne være endt i kulkælderen, men som når alt kommer til alt, alligevel har mere nuance af vinkælder.

Annonce

- Det bliver ikke fantastisk. Men jeg regner med, at vi får et relativt fornuftigt år med en fornuftig aktivitet, siger Jørgen Sølvsten Nielsen.

Et godt kort

Det er efterhånden 40 år siden, at Jørgen Sølvsten Nielsen tilbage i 1981 fik sit første job som turleder hos det dengang engelsk-ejede rejsebureau Topas.

Dengang som i dag var omdrejningspunktet eventyrlige rejser med rig mulighed på aktiviteter, natur og friluftsliv. Men hvor rejserne i sin tid foregik som tre måneder lange ekspeditionsrejser i ombyggede lastbiler, der kørte rygsæksrejsende unge over land fra Padborg til Katmandu gennem blandt andet Afrika, er komforten såvel som de rejsendes alder siden da steget væsentligt.

- I dag er vi jo mere ovre i det grå guld med en alder på 50+. Så det er et helt andet komfort-niveau, vi taler om. Men omvendt er folk i 50+-alderen i dag i virkelig god form, så de har lyst til at deltage i aktiviteter og opleve noget andet, end hvad de kan på de klassiske charterrejser, fortæller Jørgen Sølvsten, der ligesom rejseselskabets målgruppe også selv har fået lagt år til siden den spæde start.

Af samme årsag er han da også i fuld gang med et generationsskifte til sine tre sønner, der i øjeblikket er registrerede som medejere af firmaet, selvom de endnu ikke er en del af den daglige drift, da de to af sønnerne læser på CBS, og den sidste arbejder i København.

- Men de kan ikke køre lastbil, indskyder Jørgen Sølvsten Nielsen, der selv fandt vej til Topas efter fem år som langturschauffør i Mellemøsten.

Et job, han havde kastet sig over, efter han droppede ud fra medicinstudiet, som han oprindeligt var gået i gang med. Men selvom det ikke blev til mere end en studentereksamen og et stort kørekort i Jørgen Sølvsten Nielsens ungdomsår, har det indtil videre været alt rigeligt til at drive Topas fremad, siden han tilbage i 1984 opkøbte selskabet sammen med en kollega.

Annonce

Plads til det unikke

- Jeg havde måske haft bedre af at læse økonomi end at køre lastbil, som det ser ud i dag. Men til gengæld kan jeg fint snakke med om motorer og teknik med de rederier, vi har i Grønland, fortæller direktøren, der gennem Topas Explorer Group i dag råder over 13 datterselskaber, der foruden rejsebureauet Topas A/S tæller alt fra rederier til hoteller, vildmarks lodges, busselskaber og andre aktivitets- og logistikoperationer i Vietnam, Grønland og Danmark.

For hvor administration og økonomi var to discipliner, der måtte tillæres efter købet, havde Jørgen Sølvsten Nielsen allerede det vigtigste på plads: Eventyrlysten og ønsket om at skabe ikke bare gode, men unikke oplevelser for sine kunder. En lyst, der hurtigt kom til at sætte sit præg på forretningen.


Vi har haft et team, der har været eksekveringsparate og hurtige til at få idéer og træffe beslutninger, hvilket har været ekstremt vigtigt i den situation, vi befinder os i nu. For hvis man venter for længe, så taber man penge. Så enkelt er det.

Jørgen Sølvsten Nielsen, adm. direktør, Topas Explorer Group


- Jeg fandt hurtigt ud af, at det spændende ikke var at være et rejsebureau, der tager ud på messer for at sælge den ydelse, som en ferie nu engang er. Jeg ville hellere være med derude, hvor det sker, fortæller Jørgen Sølvsten Nielsen, der siden 1996 har været eneejer af Topas og som siden slutningen af 1990’erne gik i gang med at udvide forretningen til også at inkludere vildmarks lodges i Vietnam og hoteller og logistikoperationer i Grønland.

- Det har betydet, at vi i dag har kunder fra ikke bare Danmark, men hele verden, fortæller han.

Og netop det har siden vist sig at være et held for firmaet under den verdensomspændende nedlukning, der det seneste år har mindsket rejseaktivitet på tværs af landegrænser væsentligt. For selvom også Topas A/S har været ramt af de mange rejserestriktioner, har andre dele af forretningen takket være en hurtig omstillingsparathed kunne holdes bedre kørende.

Annonce

Omstillingsparat stab

- Med mange års erfaring i rejsebranchen er jeg heldigvis vant til at navigere i kaos og gebærde mig under vanskelige forhold. Og det har virkelig været en fordel i denne tid, fortæller Jørgen Sølvsten Nielsen, der dog ikke har kunnet undgå nedskæringer i personalet og omstruktureringer i arbejdet under nedlukningen.

Blandt andet har han sendt medarbejdere fra rejsebureauet til Grønland for at hjælpe til på hotellerne over sommeren, og han har sat gang i flere af de projekter, der ellers samlede støv i kælderen.

Men ved blandt andet at rette al markedsføring mod lokalbefolkningen i både Vietnam og Grønland, og ved at sende personale fra Danmark til Grønland for at hjælpe til under højsæsonen, er det alligevel lykkedes Topas Explorer Group samlet set at komme ud af året med et lille plus. Et plus, som direktøren i høj grad, tilskriver medarbejdernes hurtige omstilling til en ny virkelighed.

- Man kan godt blive lidt magelig, når det hele bare kører. Så det har virkelig været lidt af et wakeup-call, siger Jørgen Sølvsten Nielsen om det seneste års nedlukninger i kølvandet på corona-pandemien. Foto: Topas Explorer Group

- Vi har haft et team, der har været eksekveringsparate og hurtige til at få idéer og træffe beslutninger, hvilket har været ekstremt vigtigt i den situation, vi befinder os i nu. For hvis man venter for længe, så taber man penge. Så enkelt er det, understreger han.

Hvor firmaets luksus-lodges i Vietnam normalt tjener sine penge på internationale turister, der står for 80 procent, mens den vietnamesiske befolkning normalt tegner sig for 20 procent af belægningen, gjorde det omvendte sig gældende i år, takket være en massiv markedsføringskampagne, der blev stablet på benene kort efter nedlukningen.

- Ligesom i alle andre storbyer søger vietnameserne jo også ud i naturen, fordi storbyerne ikke længere trækker, uddyber Jørgen Sølvsten Nielsen, der fortæller, at historien i Grønland stort set er den samme.

- Her har ”staycation” også været nøgleordet, understreger han.

Annonce

Potentiale i nærområdet

Men hvor Vietnams befolkning tæller over 95 millioner indbyggere, er Grønlands indbyggertal på godt 56.000 personer, hvilket sætter begrænsninger for, hvor meget af det tabte, der har kunnet hentes hjem på den lokale turisme.

Så derfor har det alt andet lige hjulpet, at de grønlandske turister over sommeren blev suppleret af flere danske turister, der i august og september valgte at holde ferie i det arktiske klima. En udvikling, der i øvrigt ser ud til at fortsætte i år.

- Det, vi kan se lige nu, er, at folk i stor stil booker sig ind på rejser til Grønland. Og det tror jeg hænger sammen med, at mange forventer, at det er en sikker havn, da der stort set ingen corona-tilfælde har været i landet, siger Jørgen Sølvsten Nielsen.

Men også det øgede fokus på mulighederne i eget land, er han overbevist om vil fortsætte, længe efter corona-pandemien er ovre.

- Det, vi ser i Vietnam, Grønland og Danmark i øjeblikket, er, at flere gerne vil holde ferie tættere på, hvor de bor. For mange har fået øjnene op for de muligheder, der er lokalt, og den tendens tror jeg vil vare ved, siger Jørgen Sølvsten Nielsen, der faktisk også selv har fået øjnene op for potentialet i sit lokalområde under selvsamme periode.

Sammen med ejerne af Hotel Julsø, som brændte ned i februar 2020, har Topas Explorer Group netop annoncereret nye planer om at bygge et hotel, hvor det 100 år gamle hotel tidligere stod ved Himmelbjergets fod.

- Hotel Julsø ligger jo inde midt i skoven, hvor der kun er adgang til hotellet fra en lille grusvej. Og så er der både mulighed for at ro i kajak, tage på vandreture og cykle i området. Så det passer det rigtigt godt ind i meget af det, som vi i forvejen har gang i, fortæller Jørgen Sølvsten Nielsen.

Annonce

Krisztina er mentor for IT-landsholdet: Kvindelige rollemodeller er med til at forme, hvad vi opfatter som normalt

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Horsens For abonnenter

Stor jordhandel sender årelange forberedelser til nyt boligområde i papirkurven

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

USA slår alarm: Rusland kan angribe Ukraine når som helst

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Erhverv

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Hedensted For abonnenter

65-årige Allan er veteran i byrådet, men pakkedrenglageret: - Jeg er lige ved at tro, jeg er den yngste

Hedensted

To efterskoler er blevet væltet bagover af coronasmitte: Det eksploderede hen over weekenden

Annonce