Annonce
Hedensted

Hundredevis af minkarbejdspladser på spil: Borgmester bekymrer sig om 'shaky grundlag'

Mink i hundredetusindevis er allerede blevet slagtet som følge af fremgangsmåden mod covid-19. Nu lurer frygten for, at det kan tage livet af store dele af erhvervet i Hedensted Kommune. Arkivfoto: Torben GLyum
Det kommer til at koste Hedensted Kommune dyrt, hvis de lokale minkbesætninger bliver de næste i rækken af masseaflivninger. Borgmester Kasper Glyngø (S) har bedt fødevareministeren genoverveje fremgangsmåden.
Annonce

Hedensted: 26 selvstændige erhvervsdrivende, en eksport på et trecifret millionbeløb, hundredevis af arbejdspladser - og en alenlang liste af afledte konsekvenser.

Det er groft sagt, hvad der er på spil i Hedensted Kommune i øjeblikket, hvor covid-19 banker på døren hos minkavlerne.

Preben Due fra Bøgballe har allerede fået besked på at aflive sine 14.000 raske mink, fordi en nærliggende besætning er testet positiv - og spørgsmålet er nu efterhånden ikke, om sygdommen også sniger sig ind over kommunegrænsen, men hvor mange det tager med i faldet.

- Som tingene er nu, kommer vi ikke uden om, at lokale avlere må slå besætninger ned - det vil være mærkeligt, hvis vi skulle ligge som en lille enklave, der slipper fri. Og vores farme ligger så tæt, at bliver bare et enkelt dyr smittet, vil det trække rigtig mange ned. Jeg har ikke det præcise tal, men det kommer til at ramme Hedensted Kommune helt vildt hårdt, siger borgmester Kasper Glyngø (S).

Brancheorganisationen Danske Minkavlere har oplyst avisen, at den ikke har tid til at trække tal fra Hedensted Kommune. Præcis hvor mange arbejdspladser, det drejer sig om, er således uvist.

Annonce

I kølvandet på krise

Sikkert er det dog, at beskæftigelsen i Hedensted Kommune med afsæt i minkbranchen er anseelig.

Tager man alene udgangspunkt i tal fra erhvervsdatabasen BiQ, har firmaer med branchekoden pelsdyravl mellem 145 og 176 ansatte. Validiteten af tallene er dog usikker.

Dertil følger afledte arbejdspladser hos firmaer som Sole Minkfoder, der sidste regnskabsår beskæftigede rundt regnet 50 personer samt udstyrsleverandøren Hedensted Gruppen, der allerede gennem en årrække med krise er gået fra 325 mand til ca. 35 - heraf blot 14 i Hedensted.

- Det er et erhverv, som har været presset i en årrække, så det er i forvejen ikke de mest robuste virksomheder. Jeg forstår godt, hvorfor nogen tegner et dystert billede - og jeg kan da også tænke for mig selv, at hele branchen kan lukke, siger Kasper Glyngø.

Borgmester Kasper Glyngø (S) frygter for konsekvenserne, hvis Regeringen holder fast i en sikkerhedszone på 7,8 kilometer for smittede minkfarme. Arkivfoto Michael Svenningsen

Da branchen sidst var på toppen i 2013, skabte alene minkavlerne en eksport på ca. 315 mio. kr.

Annonce

Famler i blinde

At situationen er så alvorlig i øjeblikket skyldes primært, at Regeringen har truffet beslutning om, at alle mink i en radius af 7,8 kilometer fra en smitteramt farm skal aflives. Desuagtet at pelsningen for de fleste vedkommende står lige for døren.

Grænsen er fastsat af Fødevarestyrelsen på baggrund af den maksimale afstand mellem de første 20 smittede farme i Nordjylland. Dette til trods for, at Dansk Veterinær Konsortium forinden havde rådgivet styrelsen og kaldt grundlaget for beslutningen "behæftet med stor usikkerhed".

Blandt andet derfor har Kasper Glyngø sammen med ni øvrige borgmestre skrevet under på et brev til blandt andre fødevareminister Mogens Jensen (S), hvor der efterlyses faglige begrundelser.

- Folkesundheden står over alt, så det kan ikke gradbøjes, at har man en syg besætning, så må man aflive den. Men når selv Regeringens eksperter ikke mener, sygdommen er luftbåren, virker sikkerhedszonen helt absurd. Man famler i blinde, og radiussen virker lidt tilfældigt, så jeg efterspørger, at man er på lidt mere sikker grund, inden man slagter raske dyr, siger Kasper Glyngø.

Ministeren har ikke svaret på brevet, men har tidligere afvist at ændre på grænsen.

I alt er der konstateret smitte på 105 minkfarme i Danmark. I flere af disse er dyrene på grund af ventetid på aflivning efterfølgende blevet raske igen. De skal dog fortsat aflives.


Er der virkelig ingen vej udenom aflivning, må det være sådan. Men her er det lidt svært at acceptere, for det virker som et lidt shaky grundlag.

Kasper Glyngø (S), borgmester
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Kystdirektoratet anbefaler klitlandskab ved Juelsminde mod oversvømmelser: DerDige løser ikke problem med erosion

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Horsens

Brødre udvider forretningen: Nu producerer Brimas sit eget produkt fra A til Z

Annonce