Annonce
Hedensted

Hund eller kat? Mød en fra hver lejr her

53-årige Anne Daugaard er vokset op i et hjem med hund, og i 64-årige Kerstin Petersens familie har man altid haft kat. For begge kvinders vedkommende gælder det, at barndommens kæledyr er fulgt med ind i voksentilværelsen. Foto: Morten Pape og Mads Dalegaard
Flere borgere i Hedensted Kommune holder hund end kat, men begge kæledyr er godt repræsenteret i de lokale husstande. Mød hundemennesket Anne Daugaard, der træner flere timer ude med sin hund hver dag, og kattemennesket Kerstin Petersen, der elsker de fredfyldte stunder med spindende katte i hjemmet.
Annonce

Daugård/Bøgballe: 42 procent af borgerne i Hedensted Kommune holder hund, mens 21 procent har en kat, viser en rundspørge fra Gallup. En lignede undersøgelse lavet af Epinion for Dyrenes Beskyttelse for et par år siden viste, at tallene på landsplan er hhv. 23 og 21 procent - så kæledyrene er forholdsvist godt repræsenteret i de lokale husstande.

64-årige Kerstin Petersen er en af de borgere, der foretrække katte, og hun har i dag fire af slagsen i hjemmet i Bøgballe. Hun havde syv, da hun flyttede dertil for fem år siden, men de seks er løbet væk eller blevet stjålet, så hun har måttet anskaffe sig nogle nye.

- Det er især maine coone katte, jeg har, og de koster 3000-4000 kr. stykket, så det er ikke helt billigt. Men det er ikke pengene, der fylder mest, når en kat forsvinder, det er mere tanken om, hvad der sker med dem, siger Kerstin Petersen, der også bliver berørt, når hun på Facebook eller andre steder ser katte i nød.

Kerstin Petersen synes, at katte har en særlig ro over sig, og det er en af årsagerne til, at hun holder så meget af dem. Her sidder hun med hankatten Leo. Foto: Mads Dalegaard

- Det gør mig virkelig ked af det. Jeg ved ikke, hvorfor jeg har så meget medfølelse med lige præcis katte, men jeg siger nogle gange til mine veninder, at jeg må have været kat i et tidligere liv, siger Kerstin Petersen, der altid har haft kat, både som barn, som studerende på kollegieværelse og i voksenlivet.

Annonce

Mødtes i hundeverden

Det samme, bare med modsat fortegn, gør sig gældende for 53-årige Anne Daugaard fra Daugård. Hun betegner sig selv som helt klart hundemenneske, og sådan har det været lige fra barnsben.

- I min familie havde vi en lille hund, men da jeg blev teenager, begyndte jeg at tigge om en større. Jeg fik lov under forudsætning af, at det var mig, der trænede den, så det gjorde jeg - og jeg blev bidt af det. Det er samarbejdet med hunden og fællesskabet, der fascinerer mig, og når det gik godt til konkurrencerne, blev det bare endnu sjovere, siger Anne Daugaard, der sammen med sin mand i dag har to flatcoated retrievere.

Anne Daugaard er et udpræget hundemenneske, og det har hun været siden sine teenageår. Hun træner med sin hund næsten dagligt, og hvis hun tager på ferie, er det hundeferie. Foto: Morten Pape


Der er meget fællesskab i at have hund, og så giver det mange oplevelser i det fri.

Anne Daugaard


- Jeg mødte faktisk min mand i hundeverden for 10-11 år siden, så det er en interesse, vi har sammen. Derfor kan vi også bruge masser af tid på vores hunde uden at have dårlig samvittighed. Vi træner med dem næsten hver dag, og hvis vi tager på ferie, er det hundeferie, fortæller Anne Daugaard.

Hundemennesker og kattemennesker

Videnskab.dk bragte for nogle år siden en artikel om en amerikansk undersøgelse, der viser, at der er forskel på personligheden hos hunde- og kattemennesker.

Ifølge artiklen viser undersøgelsen, at folk, der betegner sig som hundemennesker har en tendens til at være mere livlige og udadvendte og til at følge regler nøje.

Katteelskere er ifølge artiklen mindre konforme og foretrækker at gøre det hensigtsmæsssige frem for at følge reglerne, og så scorer de højere end hundemenneskerne på intelligens.

For et år siden oprettede parret sammen med endnu en hundebekendt hundeskolen Snuden som et fritidsprojekt. Her træner de både egne hunde og hjælper andre med at få styr på blandt andet lydighed, rally, spor og eftersøgning.

- Der er meget fællesskab i at have hund, og så giver det mange oplevelser i det fri. Det kan godt være, man også bliver lidt bundet af det, men jeg ved det faktisk ikke. For mig er det en livsstil, og jeg kan ikke rigtigt huske, hvordan det er ikke at have hund, siger Anne Daugaard.

Anne Daugaard har for et årsiden oprettet hundeskolen Snuden sammen med sin mand og en af deres hunde-bekendte. Her er de ofte ude, også bare for at træne med deres egne hunde. Foto: Morten Pape
Annonce

En kat er sin egen

Kerstin Petersen forestiller sig heller ikke, at hun nogensinde vil leve uden katte, og det har hendes mand også accepteret.

- Det er en del af pakken, og det, tror jeg også, han vidste, da vi blev gift for mere end 25 år siden, siger Kerstin Petersen.


Jeg ved ikke, hvorfor jeg har så meget medfølelse med lige præcis katte, men jeg siger nogle gange til mine veninder, at jeg må have været kat i et tidligere liv.

Kerstin Petersen


Hun har bygget en løbegård til sine katte udenfor nu, så de ikke længere kan løbe ud på vejen og blive kørt ned.

- De skal have lov til at komme ud, men jeg vil også passe på dem. Noget af det, jeg så godt kan lide ved katte, er, at de er deres egen, og så er der samtidig sådan en dejlig ro over dem. Der findes næsten ikke noget bedre, end en kat, der ligger og spinder, siger Kerstin Petersen.

Kerstin Petersen har bygget en udegård til sine katte, så de ikke løber væk og bliver kørt over. Foto: Mads Dalegaard

Den skæve vinkel

Baseret på en rundspørge fra Index Danmark/Gallup er Folkebladet dykket ned i de lidt mere kuriøse statistikker om borgerne i Hedensted Kommune.

Tallene tager udgangspunkt i borgere på minimum 12 år.

162 personer er blevet spurgt, hvorfor rundspørgen er i den lave ende til at kunne konkludere noget med matematisk sikkerhed.

Når avisen alligevel laver en serie på baggrund af tallene, skyldes det, at der er tale om uskyldige og underfundige historier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bekymret SF'er om muligt svigt på børne- og familieområdet: Byrådet skal orienteres

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Horsens

Medarbejder skal for retten - og indtil da afviser Vejles politikere at grave videre i Sofie-sagen

Annonce