Annonce
Østjylland

Hun ville ikke sættes i bås og forlod designskolen i utide

Kom indenfor og oplev kunsten. Elin Neumann foran væksted og galleri, hvor der engang var hestebokse. Foto: Hans Petersen
Elin Neumann fandt sin stil, og i dag maler hun spændende portrætter og tiltrækkende landskaber. Nu åbner hun dørene.
Annonce

AARHUS: Hvis du vælger at besøge Elin Neumann, får du ikke kun lejlighed til at se hendes værksted og kunst. Du kan også opleve, hvordan en over 250 år gammel ejendom er blevet lavet om til galleri og værksted for kunstnere.

På Vilhelmsdal på Tisetvej 116 ved Malling står dørene åbne lørdag 5. og søndag 6. oktober kl. 11-17 ligesom de gør hos de 79 andre kunstnere, som er med i arrangementet "Spor kunsten".

Engang var der hestebokse i den, men for Elin Neumann er sidebygningen til Vilhelmsdal ikke alene værksted. Den bliver også brugt til udstillinger og til undervisning. For den 64-årige kunstner giver også sin kunnen og viden videre på kurser under FOF i Odder. Lige nu er et hold på seks-syv deltagere i gang.

Spor kunsten

  • Spor kunsten. 80 professionelle kunstnere åbner dørene til deres værksteder og byder indenfor.
  • Spor kunsten er en forening med en frivillig bestyrelse.
  • Åbne værksteder lørdag 5. og søndag 6. oktober kl. 11 -17.
  • Elin Neumann viser sin kunst på Tisetvej 116 i Malling.
  • Se mere på sporkunsten.dk
Annonce

Forlod designskolen

Selv fandt hun ind i kunstens verden ad nogle omveje, men hun begyndte tidligt at tegne og vidste, det var den vej, hun ville.

Netop fyldt 18 år blev hun optaget som en af 20 blandt 350 ansøgere på Designskolen i Kolding som den yngste elev nogensinde dengang.

Som barn boede hun med forældrene i Aalestrup i Himmerland, inden de flyttede til Aarhus. Faren var stenhugger. Allerede i realskolen havde hun taget kurser i oliemaling, og formning var hendes bedste fag.

- Jeg gik bare og ventede på, at jeg skulle blive gammel nok til at komme ind på designskolen, for man skulle være 18, fortæller Elin Neumann.

- Allerhelst ville jeg arbejde mod at blive grafiker og lave bogomslag og den slags. På designskolen fik vi at vide, at vi skulle finde vores egen stil, men jeg ville ikke ind i en kasse, ikke kun arbejde på én måde, så helt uhørt brød jeg i 1974 ud fra holdet og gik syv år senere på Århus Kunstakademi for at tage den fire-årige uddannelse. Det var et helt andet liv, der passede mig bedre, og i fire år lavede jeg kun litografier, siger Elin Neumann.

Annonce

Stor i USA

Hun arbejdede kreativt som AD'er og illustrator og underviste på Skolen for Kunst og Design i Aarhus, indtil hun kunne leve af at male.

Fra omkring år 2000 gik det stærkt.

- Du er jo inspireret af Turner, sagde mange, når de så mine oliemalerier. Men det var jeg ikke. Hollænderen Luc Leestemaker er mit forbillede. Han maler abstrakt landskab og gav mig mod til at kaste mig ud i noget nyt, forklarer Elin Neumann, der solgte meget til USA, fik et gennembrud i New York og leverede også til gallerier i Californien og Canada, Trondheim, Stavanger foruden Frederikshavn og Skagen. Syv i alt en overgang.

Elin Neumann i værkstedet. Bag hende de stærke kvinder fra Biblen. Foto: Hans Petersen
Annonce

Portrætter fra Biblen

Finanskrisen i 2008 dæmpede det hele.

Hun er stadig godt i gang med landskaberne, og så arbejder hun på en serie portrætter med stærke kvinder fra Biblen. Dem kan gæsterne til "Spor kunsten" opleve.

Vilhelmsdal ligger i et skønt område med en stor sø, og også i området ved gården er der kunst at se - i landskabet. Her har Elin Neumann været i gang med træstubbe og sten.

Til daglig er en kælen kat og ægtemanden Lasse Langfeldt fast inventar på gården. Når han ikke lige passer sit job hos AOF med hjemsted i Skåde.

Kunstneren ved indgangen til værkstedet på Tisetvej. Foto: Hans Petersen
Kunstneren ved indgangen til værkstedet på Tisetvej. Foto: Hans Petersen
Den dejlige sø hører til Vilhelmsdal. Foto: Hans Petersen
Kunst i området ved gården. Foto: Hans Petersen
En sten er blevet til et kunstværk. Foto: Hans Petersen
Der er hyggeligt i haven og omgivelserne. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce