Annonce
Horsens

Hun puster nyt liv i en næsten glemt musiker fra Horsens

Fløjtenist Clara Guldberg Ravn udgiver som den første Martinus Ræhs samlede værker. Første album med seks af komponistens fløjtesonater udkommer 26. oktober. Det næste følger i 2021. PR-foto: Sona Hellman
Martinus Ræhs rakte ud efter berømmelse i 1700-tallets Danmark. Næsten 300 år senere hylder Clara Guldberg Ravn hans 15 ”svingende” sonater.
Annonce

Horsens: Martinus Ræhs er død, borte og glemt af de fleste. Hans musik er det også de færreste, der kender, men nu bliver der bogstaveligt talt pustet nyt liv i 1700-tals-musikerens eftermæle.

Den talentfulde blokfløjtenist Clara Guldberg Ravn er aktuel med den første samlede udgivelse af de 15 sonater, der i dag står som de eneste bevarede kompositioner efter Ræhs, som voksede op i Horsens i begyndelsen af 1700-tallet.

Annonce

God musik

- Det er ganske enkelt rigtig god musik, som flere burde kende, siger Clara Guldberg Ravn om første del af udgivelsen, der har fået titlen ”The Flute Sonatas By Martinus Ræhs – Who Enchants This Meeting So?”

Albummet, der udkommer 26. oktober, rummer seks fløjtesonater, mens de øvrige ni udgives næste år.


...det sjove er jo, at den her mand, som kommer fra Horsens, på det her tidspunkt skriver noget musik, som kunne være kommet fra Italien 10 år senere. Hvor har han fået det fra? Det er fuldstændig utroligt, at det kommer fra Danmark på det her tidspunkt.

Clara Guldberg Ravn


For Clara Guldberg Ravn, som blev solist-uddannet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i 2018 og blandt andet har modtaget Jacob Gades Talentpris, har mødet med Ræhs - som albumtitlen fortæller - været fortryllende.

Dels fordi hun som den første griber ned i gemmerne og samlet præsenterer det, hun hører som en overset perle i dansk musik. Dels fordi Ræhs er udfordrende, forklarer fløjtenisten.

Annonce

Det svinger

- Hans værker er temmelig krævende, og det gør det rigtig sjovt for mig at arbejde med. Og så er det bare god musik. Det lyder måske pudsigt, når jeg siger, at det svinger, men det gør det virkelig, siger Clara Guldberg Ravn, som har indspillet Ræhs værker sammen med et internationalt hold af musikere: italienske Anna Paradiso (cembalo) og svenske Mats Olofsson (cello) og Jonas Nordberg (lut og barokguitar).

Martinus Ræhs, der var traversfløjtenist, voksede op i en musikalsk familie, og som 11-årig forlod han Horsens, da hans far, Martinus Ræhs Den Ældre, der var stadsmusiker i byen, i stedet blev stadsmusiker i Aarhus.

Unge Ræhs tog siden til England for at studere, og da han vendte hjem, overtog han farens job.

Annonce

Under radaren i nogle år

Trods titlen af ”stadsmusikant” og den medfølgende tilladelse til som spillemand at optræde ved offentlige begivenheder og ceremonier, var jobbet imidlertid ikke glamourøst nok for ambitiøse Martinus Ræhs, fortæller Clara Guldberg Ravn.

Han ville skrive sin egen musik og rejste i 1748 til Schwerin i Tyskland, hvor han var under radaren i nogle år, indtil han i 1754 dukkede op i København.

Her spillede han blandt andet med Hofviolonbanden, forgængeren til Det Kongelige Kapel, og rakte ud efter jobbet som stadsmusiker i hovedstaden og fastansat i kongens musikalske garnisoner.

Han blev imidlertid forbigået, fik i stedet en form for pension af kongen og døde i 1766, ludfattig og uden at have nået den berømmelse, han angiveligt stræbte efter, beretter Clara Guldberg Ravn.

Nu får Martinus Ræhs så en form for oprejsning. Velfortjent, mener hun.

Annonce

Forud for sin tid

- Man ved ikke rigtig, hvornår Ræhs skrev sonaterne, men det er formentlig omkring 1750'erne.

- Det er tydeligt, at han udspringer af barokken, men alligevel er han meget forud for sin tid. Det er en meget mere galant stil, han skriver i. Og det sjove er jo, at den her mand, som kommer fra Horsens, på det her tidspunkt skriver noget musik, som kunne være kommet fra Italien 10 år senere. Hvor har han fået det fra? Det er fuldstændig utroligt, at det kommer fra Danmark på det her tidspunkt, siger Clara Guldberg Ravn, som glæder sig til sende sit debutalbum på gaden.

Annonce

Håber at flere opdager Ræhs

- For mig er det fantastisk at præsentere noget, som man ikke har hørt 100 indspilninger af før. Det er også et stort ansvar at lave en førstefortolkning, men jeg glæder mig til, at folk får mulighed for at høre Ræhs, og forhåbentlig vil det føre til, at flere opdager ham, siger fløjtenisten.

I forbindelse med udgivelsen af ”The Flute Sonatas By Martinus Ræhs – Who Enchants This Meeting So?” drager hun og hendes ensemble på en danmarks-turné, som næsten selvfølgeligt også når Horsens-området. Koncerten finder sted i Uth Kirke 28. oktober kl. 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup

Fire unge mænd stjal motorsav og gik i gang med at fælde juletræ i rundkørsel - flygtede, da de blev opdaget

Annonce