Annonce
Erhverv

Hov, førstegangskøbere myldrede ud på boligmarkedet under corona

Trods corona udgjorde førstegangskøberne stort set samme andel blandt køberne i 2020, som de har gjort i de seneste 10 år. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

En overraskende nyhed om boligmarkedet ramte for nylig nyhedsstrømmen. Historien om, at førstegangskøbere er myldret ud på boligmarkedet under coronapandemien ... ja, altså den var ikke oppe på gul breaking-nyhed, men den spredte sig dog fra en avis til et par andre - det skete sandsynligvis, fordi det var en overraskelse for rigtig mange læsere, og måske også for journalisterne, at der fortsat er massevis af førstegangskøbere.

Det kan jeg godt forstå, at de er overraskede over. For det har primært været det omvendte billede, overskrifterne i de landsdækkende medier om boligmarkedet har været præget af de seneste mange måneder. Der har været masser af historier om, at førstegangskøberne rammes hårdt af de høje prisstigninger, at det er umuligt at få foden inden for på boligmarkedet for de unge, og at København er lukket land, medmindre man har rige forældre.

Det er skam ikke, fordi historierne er usande - de er blot lidt enøjede i deres fokus på landets dyreste områder. Når det så viser sig, at der fortsat er rigtig mange førstegangskøbere, som har brugt coronatiden til at købe hus eller lejlighed, så kan det nemt virke overraskende.

Annonce

Danmarks Statistik har for nyligt opgjort, at der i runde tal var 58.000 førstegangskøbere af huse og ejerlejligheder i 2020, hvilket var ca. 7.200 flere end i 2019. Men mere interessant er det, at førstegangskøberne udgjorde stort set samme andel blandt køberne, som de har gjort i de seneste 10 år. 

I 2020 var køberne af huse i 49 procent af tilfældene førstegangskøbere, og for ejerlejligheder var andelen 45 procent. Over de seneste 10 år har de andele stort set ikke ændret sig til trods for, at boligpriserne i store dele af den periode generelt har haft pil op.

Men hvordan kan det lade sig gøre, når nu priserne er steget så meget mange steder? Det kan det, fordi udgangspunktet for boligmarkedet ved indgangen til pandemien var, at et dansk hus var billigt. Boligbyrden, som er den andel af indkomsten, der går til at betale til boligen, havde været faldende gennem en længere årrække og var for et år siden tæt på historisk lav.

Det var altså historisk billigt at købe hus, da corona ramte. Det skyldes, at nok er boligpriserne på landsplan steget i årene op mod pandemien, men det har overordnet ikke betydet lige så meget, som de markant faldende renter og stigende indkomster har. Nu stiger boligbyrden pga. pris- og rentestigninger, men det er kun i københavnsområdet, at boligbyrden kan siges at være høj. Det er også derfor, at det høje boligsalg har kunnet fortsætte et godt stykke ind i 2021.

Det er ikke så overraskende for en som mig, der hver dag følger boligmarkedet tæt, og jævnligt har kontakt med bankrådgivere og ejendomsmæglere. Men jeg har en klar fornemmelse af, at det er en nyhed for mange, som følger boligmarkedet i nyhedsstrømmen. Det er sandt at sige heller ikke let for en førstegangskøber at købe bolig på nogle af landets mest eftertragtede adresser.

Men ejerboligerne i København og dens tætteste nærhed udgør en betydelig mindre del af markedet, end deres eksponering i medierne giver indtryk af. Hver fjerde, danske ejerbolig ligger i København og omegn. Der er fortsat rigeligt at vælge imellem, hvis man vil at finde en bolig et andet sted i landet end hovedstaden - til en overkommelig pris, assisteret af et lige så overkommeligt realkreditlån.


Hver fjerde, danske ejerbolig ligger i København og omegn. Der er fortsat rigeligt at vælge imellem, hvis man vil at finde en bolig et andet sted i landet end hovedstaden - til en overkommelig pris.


Men de store medier ”bor” i de store byer. Uden at kende adresserne på alle landets boligøkonomer, analytikere, journalister og meningsdannere, så er min fornemmelse, at en overvægt har hjemme i hovedstaden, og det giver et fokus på boligmarkedet, hvor København fylder langt mere, end hvad antallet af ejerboliger tilsiger. Det er vel fint og naturligt, at det også på boligmarkedet er hos ”eliten”, at de saftige og mest kulørte historier udspiller sig.

Min base er på Østerbro i Købehavn, og jeg er ikke nogen undtagelse - tværtimod kan jeg sagtens mærke, hvor let enøjetheden sniger sig ind, når den daglige pendling kun tager mig fra Østerbro til Vesterbro. Jeg er heldigvis så begunstiget, at mit arbejde jævnligt sender mig land og rige rundt.

Vi kan nemt glemme, at det i de fleste steder i Danmark fint kan lade sig gøre, som en ung familie med ganske almindelige jobs, at købe drømmehuset. Boligmarkedet er ikke lukket land for de unge, når man løfter blikket fra stenbroen, og med begge øjne skuer ud over Danmark.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto
Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce