Annonce
Erhverv

Hoteldirektør undrer sig: Vi er udsat for en de facto-nedlukning

På trods af hjælpepakker og lønkompensation lægger Hotel Opus-direktør Søren Søltoft Holmboe ikke skjul på at forretningen i øjeblikket bløder. Ifølge ham er de nuværende corona-restriktioner lig med en de facto-nedlukning af branchen. Foto: Morten Pape
Med et forsamlingsloft på fem personer er det så godt som umuligt at tjene penge på hoteldrift i Horsens. Selv mener hotellerne, at man vil kunne afvikle den normale drift med mindre sundhedsmæssig risiko, end hvad folk bliver udsat for i eksempelvis supermarkeder.

Horsens: - Jamen vi er jo tvunget til at holde lukket. Det er sådan, det ser ud, siger direktør på Hotel Opus Søren Søltoft Holmboe til spørgsmålet om, hvordan hotellet klarer corona-skærene.

- Det giver sig selv, at vi bløder lige nu. Vi får 50 procent af vores lønomkostninger dækket af hjælpepakker. Den anden halvdel dækker vi selv - uden nogen omsætning. Det er svære tider, siger han.

I øjeblikket må landets hoteller godt holde åbent - underlagt forsamlingsforbuddet på fem personer. Dertil kommer, at tilknyttede restauranter kan levere mad til værelser, men ikke må holde åbent for spisende gæster.

- Vi kommer ikke til at åbne, før regeringen siger, at vi må drive restauration. Der er ikke nogen, der booker et værelse for at sidde og spise. Selvom regeringen siger, at vi ikke er lukket ned, så er vi udsat for en de facto-nedlukning, siger hoteldirektøren.


Jeg har ikke nogen eksakt dato, vi planlægger ud fra, men vi håber selvfølgelig på snart at kunne være i gang igen. Selvom forsamlingsforbuddet blev hævet til 10 personer, ville det ikke batte ret meget. Lige nu lever vi på regeringens nåde.

Søren Søltoft Holmboe, direktør på Hotel Opus


Særligt forsamlingsforbuddet binder en klods om benet for de hoteller, der normalt ernærer sig ved konferencer, kurser og selskaber.

- Forretningsgrundlaget er rigtig, rigtig svært i øjeblikket. Vi har brug for, at man må mødes mere end fem personer - men om den magiske grænse for, hvornår det begynder at løbe rundt igen, hedder 50 eller 100 mennesker, tør jeg ikke sige. Det kommer også an på afstandskrav, og hvor hurtigt vi løber tør for lokaler, siger Thomas Oest, der er manager på Scandic Bygholm Park, som også har holdt lukket i hele 2021.

Annonce

Lever på regeringens nåde

Folkebladet har tidligere fortalt, at Jørgensens Hotel med corona-restriktionerne in mente ikke har set en forretning i at holde åbent. Til gengæld har et andet Søndergade-hotel, Teaterhotellet, vurderet, at der har været et marked under lockdown'en - og tilmed set sit snit til at investere i en udvidelse i naboejendommen.

Fælles er det dog, at hoteldrift er en dyr fornøjelse i øjeblikket, og tal fra Danmarks Statistik viser da også, at perioden efter jul har været hård på tværs af branchen. I januar faldt salget hos landets hoteller med mere end 57 procent.

Med de mange kvadratmeter til rådighed mener man på Scandic Bygholm Park, at det vil være mere end muligt at afvikle normal hoteldrift på sundhedsmæssig forsvarlig vis. Det kræver dog, at forsamlingsforbuddet bliver lempet. Foto: Ritzau Scanpix

Foruden en lempelse af forsamlingsforbuddet sætter hotellerne i Horsens især deres lid til en sommer, hvor danskerne erstatter udlandsrejsen med et ophold på hjemlige græsgange.

- Vi har stor tradition for forretningsrejsende, så selvom vi nok kigger ind i en sommer med hovedsageligt danske gæster, håber jeg, at der på sigt bliver lempet på rejserestriktionerne. I hvert fald fra vores nordiske naboer, siger Thomas Oest.

Han fortæller, at Scandic Bygholm Park lige nu opererer med en plan om at åbne igen 6. april - afhængigt af kommende corona-restriktioner. Helt så optimistisk er meldingen imidlertid ikke på Hotel Opus.

- Jeg har ikke nogen eksakt dato, vi planlægger ud fra, men vi håber selvfølgelig på snart at kunne være i gang igen. Selvom forsamlingsforbuddet blev hævet til 10 personer, ville det ikke batte ret meget. Lige nu lever vi på regeringens nåde, siger Søren Søltoft Holmboe.

Annonce

Forskånet for mange fyringer

Som i så mange brancher har de økonomiske udfordringer under corona-situationen også i hotelbranchen medført, at meget personale har været hjemsendt på lønkompensationen eller helt har måtte forlade deres job.

I Horsens har Hotel Opus og Scandic Bygholm Park måttet vinke farvel til en lille håndfuld medarbejdere, mens Pejsegaarden i Brædstrup, har nøjedes med at kunne hjemsende en del af personalet. Sidstnævnte har holdt åbent i hele lockdown-perioden og er ifølge direktør Jytte Nygaard lykkedes med at holde en "nogenlunde" forretning kørende - med cirka 50 af hotellets 118 værelser besat hver uge.


Branchen er jo alle dage blevet målt på hygiejne og sundhed, så jeg er fuldstændig overbevist om, at vi ville kunne afvikle op til ganske store forsamlinger på en sikker måde. Det, synes jeg, vi allerede har bevist inden den her lockdown.

Thomas Oest, manager på Scandic Bygholm Park


Hotellerne organiserer sig lige nu efter at kunne levere i det sekund, der igen bliver travlt - trods usikkerheden om, hvornår det bliver.

- Vi har måttet fyre et par stykker, men det er heldigvis minimalt. Dér har ejerne manet til ro, og samtidig er udfordringen, at hvis jeg afskediger nogen i dag, kan jeg først se effekten om tre måneder. Og til den tid kan det sagtens være, at jeg står og skal bruge personale igen, siger Søren Søltoft Holmboe.

Pejsegaarden i Brædstrup er blandt de få hoteller i kommunen, der har holdt åbent under begge lockdown-perioder. "Alt andet ville ligge meget fjernt for os", siger direktør Jytte Nygaard. Hun mener, at hotellet måske ligefrem har kunne oparbejde en ny kundekreds. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Kunne sagtens køre hospitalsstandard

Hos både Hotel Opus og Scandic Bygholm Park stiller ledelsen sig undrende over for, at hotelbranchen ikke har oplevet mere fleksibilitet i de corona-restriktioner, de har været underlagt.

De fremhæver, at branchen som sådan - om nogen - kan inddæmme eventuel smitterisiko.

- Rammerne er der sådan set til at sørge for, at vores gæster ikke kommer i kontakt med hinanden og bevæger sig på forskellige områder på hotellet. Principielt kunne vi sagtens stå klar til at spritte hænder for dem, når de kom ind ad døren, og køre hospitalsstandard sikkerhedsmæssigt og med egenkontrollen. Men vi må ikke, og det er dér, jeg stiller mig uforstående, når man godt må tage i Bilka, siger Søren Søltoft Holmboe, som møder opbakning fra sin kollega på Scandic Bygholm Park:

- Branchen er jo alle dage blevet målt på hygiejne og sundhed, så jeg er fuldstændig overbevist om, at vi ville kunne afvikle op til ganske store forsamlinger på en sikker måde. Det, synes jeg, vi allerede har bevist inden den her lockdown, siger Thomas Oest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Annonce