Annonce
Østjylland

Hospital i Skejby har behandlet 150 Covid-patienter: 11 af dem er døde af sygdommen

Aarhus Universitetshospital er et af omdrejningspunkterne for den danske indsats mod Covid-19. Siden begyndelsen af marts har hospitalet behandlet 150 patienter med coronasmitte, og de seneste uger er antallet af indlagte faldet. Søndag var der ikke flere patienter med Covid-19 under intensiv behandling. Foto: Michael Svenningsen
Corona-beredskabet på Aarhus Universitetshospital var planlagt til at rumme sengepladser til 348 patienter med Covid-19. Men i løbet af den to en halv måned lange corona-epidemi er der blot behandlet i alt 150 patienter, så kapaciteten har aldrig været under pres. 11 af patienterne er døde af Covid-19 på hospitalet eller i op til 30 døgn efter udskrivelsen.

AARHUS: 150 patienter med Covid-19 og 11 dødsfald på grund af sygdommen.

Sådan lyder status for corona-epidemien på Aarhus Universitetshospital, der langt fra er kommet under det frygtede pres på grund af Covid-19.

Oprindeligt skulle ledelse og ansatte skabe et beredskab med 348 senge til patienter med Covid-19, men der er aldrig blevet brug for så mange pladser. Ifølge en opgørelse fra universitetshospitalet har der under corona-epidemien været indlagt 150 patienter med Covid-19, og 64 af dem er endda udskrevet under 12 timer efter indlæggelsen.

11 af de indlagte mennesker har mistet livet i forbindelse med sygdommen. Men det er et beskedent tal, idet der i alt i Danmark har været 548 dødsfald relateret til Covid-19.

- Den oprindelige dimensionering af corona-beredskabet byggede på de daværende prognoser og observationer i lande som Italien. For mig at se var det den rigtige afgørelse, at der blev sat kraftigt ind overfor en virus med ukendte egenskaber og konsekvenser. I dag kan vi kun glæde os over, at der slet ikke har været behov for den fremskaffede kapacitet, siger ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Den oprindelige dimensionering af corona-beredskabet byggede på de daværende prognoser og observationer i lande som Italien. For mig at se var det den rigtige afgørelse, at der blev sat kraftigt ind overfor en virus med ukendte egenskaber og konsekvenser.

Lars Østergaard, Aarhus Universitetshospital.

Hjælp til Vestjylland

Siden begyndelsen af marts har der konstant været patienter med Covid-19 på Aarhus Universitetshospitals intensivafdeling.

Men søndag var der ikke flere patienter med coronasmitte under intensiv behandling. Det betyder, at hospitalet i Skejby nu blot har et par Covid-19 patienter på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme.

I løbet af corona-perioden har 150 patienter med Covid-19 været indlagt på Aarhus Universitetshospital. Flertallet er indlagt fra adresser i Aarhus-området, men personalet har også plejet en del patienter fra især Vestjylland.

Antallet af indlagte Covid-patienter toppede fra slutningen af marts til midt i april. Ifølge tal fra Aarhus Kommune var der lørdag 5. april flest indlagte med Covid-19, da personalet på hospitalet i Skejby måtte pleje 26 patienter smittet med coronavirus.

- Vi har sammen med de øvrige hospitaler i Region Midtjylland modtaget en del Covid-19 patienter fra Vestjylland for at aflaste Hospitalsenheden Vest, ligesom vi har modtaget nogle patienter fra andre regioner til højt specialiseret intensiv Covid-19 behandling. I Østjylland har vi været gode til at få smittetrykket ned og epidemien under kontrol, hvilket især skyldes, at østjyderne har taget råd om håndhygiejne og afstand til sig og været gode til at efterleve retningslinjerne, vurderer lægefaglig direktør Claus Thomsen fra Aarhus Universitetshospital.

En afgørende respekt

I øjeblikket er Aarhus Universitetshospital på vej tilbage mod delvis normal drift.

Men samtidig har hospitalet fokus på at opretholde et stærkt corona-beredskab. Ifølge Lars Østergaard skal der være muskler til på den korte bane at klare en stigning i antallet af patienter med Covid-19, men samtidig lurer risikoen for en ny corona-bølge i efteråret.

- Virus er ikke væk. Omfanget er begrænset, men virus findes stadig i Østjylland og resten af Danmark. Det skal skal vi have respekt for. Det er meget afgørende, at vi hele tiden har pålidelige tal til at forudsige udviklingen i antallet af mennesker med Covid-19, understreger Lars Østergaard.

Mandag meddelte Sundhed- og Ældreministeriet, at alle voksne i Danmark fra denne uge får mulighed for at blive testet for coronavirus. Aktuelt er der åbnet for, at 600.000 danskere i alderen 18 til 25 år kan bestille tid til at blive testet. I løbet af ugen får resten af den voksne befolkning samme tilbud.

Ifølge Lars Østergaard er det en god nyhed i forhold til mulighederne for at holde snor i smittetrykket i Danmark.

- Den store udfordring er, at vi har brug for et repræsentativt udsnit af befolkningen for at have det optimale materiale. Det nytter ikke, at kun bestemte befolkningsgrupper lader sig teste, påpeger overlægen.

Den besværlige pukkel

Ifølge Aarhus Universitetshospital har meget få af de ansatte været smittet med Covid-19.

- For mig viser det, at vi er lykkedes godt med at forberede personalet på opgaven, og at personalet har ageret meget professionelt, selv om de har stået med en sygdom, de ikke tidligere har kendt til. Og vi har skabt mange resultater i samarbejde med Præhospitalet, forsvaret og myndighederne, som har været afgørende for smitteopsporing, behandling og transport af patienter, påpeger lægefaglig direktør Claus Thomsen

Under corona-krisen har Aarhus Universitetshospital droslet ned på de normale aktiviteter.

Det betyder, at der er opstået en pukkel på 1.900 operationer. Den er hospitalet i Skejby i gang med at høvle af, men indsatsen kommer til at tage tid.

- Vi er ikke på fuld aktivitet endnu, og det kommer vi heller ikke foreløbig. Det skyldes, at vi fortsat har senge til patienter med Covid-19 både i Akutafdelingen, på sengeafdelinger og på Intensiv. Vi skal have en balance i bemandingen til Covid-19 og til andre opgaver, og vi har planer for, hvordan vi hurtigt kan trappe Covid-19 kapaciteten op ved at lukke yderligere ned for andre aktiviteter, fortæller Claus Thomsen.

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital understreger, at coronavirus stadig er i Aarhus og resten af Danmark. Derfor er der behov for, at hospitalet opretholder et stærkt beredskab. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce