Annonce
Horsens

Horsensiansk pophåb vinder sønderjysk musikkonkurrence

Esben Kronborg, der ud over at være musiker arbejder som skolelærer, fik topkarakter af juryen ved den netop overståede Kløften Contest. Arkivfoto: Søren E. Alwan
- Jeg tænkte hva' fanden, det er jo altid hyggeligt. Så jeg smed guitaren i den lille blå og drønede over Kongeåen, siger Esben Kronborg.

Horsens: Den kendte - snart pladeaktuelle - musiker Esben Kronborg fra Horsens har fået endnu et bevis for, at han skriver sange, der kan noget.

Han har netop vundet musikkonkurrencen Kløften Contest i Sommersted nær Haderslev.

Konkurrencen, forklarer Esben Kronborg, minder om den mere kendte Quasar Rock, og hovedpræmien var en koncert på Kløften Festival og Vedsted Søfestival.

- Jeg har spillet rigtig meget i det sønderjyske det seneste års tid, så jeg tænkte hva' fanden, det er jo altid hyggeligt. Så jeg smed guitaren i den lille blå og drønede over Kongeåen. De andre fem deltagende var rockbands med forskellige udtryk. Jeg var nummer to på scenen, og det gik simpelthen så fint, at jeg vandt, fortæller Esben Kronborg.

Annonce

Som min gode ven og bandmakker Max sagde, var det en sejr for manden med en guitar og den gode sang.

Esben Kronborg

Spiller to koncerter i juni

Han indkasserer førstepræmien i løbet af juni; først med en optræden på Vedsted Søfestival 15. juni og 29. juni, når han spiller på Kløften Festival.

- Som min gode ven og bandmakker Max sagde, var det en sejr for manden med en guitar og den gode sang. Begrundelsen for sejren var også ifølge juryen, som bestod af tre mand, gode sange, personlighed, humor og evnen til at formidle det hele og komme ud over scenekanten. Det er trods alt store ord i det sønderjyske, lyder det fra Esben Kronborg.

Musikeren, som har adskillige plader bag sig, er på vej med nyt album, som han forventer at tage på releasetour med i september.

Han har allerede offentliggjort flere sange op til albumudgivelsen, bl.a. nummeret "Silende regn".

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce