Annonce
Horsens

Horsensianerne fik ordet: Stormøde om fremtidens fællesskaber samlede over 100 på Fængslet

Der var sandwiches, frugt, kaffe og vand til de omkring 130 fremmødte, og der var godt gang i snakken i løbet af de tre timer stormødet varede. Foto: Joachim Voss

Omkring 130 horsensianere var onsdag eftermiddag og aften samlet i Snedkeriet på Fængslet. Formålet med arrangementet var at lade borgerne komme med input til kommunens nye fællesskabsstrategi.

Horsens: Onsdag sidst på eftermiddagen var omkring 130 horsensianere mødt op i Snedkeriet på Fængslet. Her havde Horsens Kommune inviteret interesserede borger til stormøde om, hvordan fællesskaberne i kommunen kan udbygges og styrkes.

- Fællesskab kan ikke vedtages i en byrådssal. Det er noget, vi sammen kan lave, sagde borgmester Peter Sørensen (S) i sin velkomsttale.

På den måde var scenen sat. For denne aften var det horsensianerne, der havde ordet og mulighed for at komme med deres input til kommunens nye fællesskabsstrategi.

Formand for kommunens kultur- og civilsamfundsudvalg, Jakob Bille (LA), mener, at et sådan arrangementet er vigtigt, da gode fællesskaber smitter af på de små byer og på kommunen som helhed.

- Det er tit foreningsliv og frivillige, der gør, at de små lokalsamfund bliver bundet sammen. Derfor giver det også mening, at vi får defineret en overordnet strategi for området, så alle ikke løber i alle mulige forskellige retninger. Det er det, der er meningen med det her arrangement, sagde Jakob Bille (LA).

Annonce

Det er tit foreningsliv og frivillige, der gør, at de små lokalsamfund bliver bundet sammen. Derfor giver det også mening, at vi får defineret en overordnet strategi for området, så alle ikke løber i alle mulige forskellige retninger.

Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget.

Horsensianerne fik ordet - det sagde de

Folkebladet talte inden arrangementet onsdag aften med nogle af de horsensianere, der var kommet til stormødet:- Hvorfor er du mødt op?

Erling Walther Madsen, 72 år, pensionist: - Fordi jeg synes, det er interessant med den slags arrangementer, hvor borgerne får lov til at deltage i festen. Det mener jeg godt, der kunne være noget mere af. Selvom vi har en lille, tæt kommune, så er det uendelig sjældent, vi taler med politikere. Man kan godt opleve, at det er rigtig svært at komme i kommunikation med forvaltningen. Hvis ikke vi blander os i tingene og dermed får indflydelse, så overlader vi det netop til forvaltningen og politikerne. Det er hovedparten af problemerne alt for vigtige til.

Dinna Balling, rektor på Horsens HF og VUC: - Jeg synes, at det så rigtig spændende ud. Jeg vidste ikke, hvad det var, men jeg vil rigtig gerne bakke op om de her initiativer. Jeg synes, det er vigtigt at tage sådan nogle initiativer som kommune. Jeg kommer både som privatperson og som rektor.

- Hvorfor er det vigtigt for dig, at der er mulighed for fællesskab i en kommune?

Thorkild Kay, 77 år, pensionist: - I det øjeblik man går ind i noget, får man en omgangskreds og lærer nogle at kende. I stedet for at bure sig inde i sin hytte derhjemme.

- Hvad synes du om, at kommunen og byrådet involverer borgerne - det er jo ikke givet?

Dinna Balling: - Jeg synes, det er super at blive inviteret med ind, hvor vi kan komme med vores idéer og tanker. Det er klart, at når man færdes i et ungdomsmiljø, så får man også nogle idéer fra de unge mennesker, og så kan man tage det med.

Rasmus Dannevang, 30 år, møbelsnedker: - Det synes jeg er en god idé. Det er altid en god idé at spørge borgerne, hvad de synes for at inkludere dem. Det er fedt.

Thorkild Kay: - Det er ganske udmærket. Bare de vil lytte.

Onsdag eftermiddag og aften var der stormøde på Fængslet. Anledningen var kommunens nye fællesskabsstrategi. På billedet er de fremmødte i fuld gang med at udveksle idéer. Foto: Joachim Voss

Fællesskab over brætspil

De fremmødte fik besked på at fordele sig på ni forskellige kategorier, som arrangørerne på forhånd havde lavet. Ud fra kategorien gik de fremmødte i grupper på fire og fik et spørgsmål, som de skulle gå sammen om. I fællesskab skulle de derefter få idéer til løsninger på spørgsmålet.

Idéudviklingen foregik over et brætspil kaldet Accelerator-spillet - et spil, der netop har til formål at få gang i kreative tanker, og som sikrer, at alle bliver hørt.

Første runde af spillet havde til formål at åbne op for idéer, mens anden runde handlede om at komme med mere konkrete løsninger. Til sidst mødtes de fremmødte i større grupper, hvor en repræsentant fra kommunens afdeling fra Sund By tog noter og lyttede til input.

Jakob Bille (LA) var efter arrangementet rigtig godt tilfreds.

- Jeg synes, det var et helt fantastisk arrangement. Folk er blevet hørt, og det har været, undskyld udtrykket, meget lidt kommunalt. Så det har været meget inspirerende i forhold til, at få folk til at komme med de guldkorn, de nu har haft, sagde Jakob Bille (LA).

- Det var på forhånd ikke målet, at der skulle komme en færdigstrikket politik ud af stormødet, men hvad skal det føre til med de her spil og input fra borgerne?

- Jeg tror den måde, det er facitileret på gør, at folk føler, de er blevet hørt, og når folk føler, de er blevet hørt, og de så kan se det, når vi kommer til det endelige resultat, så får de også meget større ejerskab for sådan en strategi, sagde han.

I løbet af aftenen blev de fremmødte både opfordret og tvunget til at tale med nye bekendtskaber. Formålet var, at der ud fra nye samtaler skulle opstå gode idéer til gavn for fællesskabet. Foto: Joachim Voss

En samlet strategi til sommer

Og han var langt fra den eneste, der gik fra mødet med en god fornemmelse.

- Hvordan synes du, at arrangementet er gået?

- Jeg synes, det er gået overraskende godt. Nu kom jeg som skolemenneske, men jeg er blevet meget inspireret af at høre, hvad der egentlig foregår af frivilligt arbejde rundt omkring i byen. Jeg synes, vi sammen fik udviklet gode idéer omkring nogle af dem nede ved os, som ikke har dansk som modersmål, og hvordan man inddrage dem i noget frivilligt arbejde. Så kan man jo både støtte dem i at lære sproget samtidig med, at man får nogle flere frivillige hænder, sagde Dinna Balling, rektor på Horsens HF og VUC, efter mødet.

- Hvad forventer du så, der kommer ud af det her?

- Jeg håber, at der bliver arbejdet godt videre med det, og jeg har også meldt mig til at være i en visionsgruppe. Så jeg håber da, der kommer et godt oplæg til politikerne, som de kan tilslutte sig, sagde hun.

Næste skridt i processen omkring en samlet strategi for fællesskaber i kommunen er netop, at de borgere, der ønsker at være med i de såkaldte visionsgrupper, mødes i starten af det nye år og laver en mere konkret plan for idéer og handlinger. Den plan skal forvaltningen så koge sammen til en strategi, som først kultur- og civilsamfundsudvalget og senere det samlede byråd skal tage stilling til.

Jakob Bille (LA) regner med, at der er en samlet fællesskabsstrategi klar efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce