Annonce
Horsens

Horsens vokser: 90.500 indbyggere og flere er på vej

Både Horsens Kommune, bygherrer og ejendomsmæglere har travlt med opfylde ikke mindst aarhusianske småbørnsfamiliers ønske om at flytte til byen. Arkivfoto

Det har aldrig været mere populært at bo i Horsens, og byen oplever, at flere og flere flytter til byen. Især aarhusianske småbørnsfamilier og førstegangskøbere har gode muligheder for at finde drømmehuset i Horsens.

Horsens: Horsens vokser. Over de seneste 10 år er kommunen blevet 10.000 borgere flere, og den rundede i 2018 knap 90.500 indbyggere. Der er ikke noget, som tyder på, at den udvikling stopper, snarere tværtimod, lyder det fra ejendomsmægler, og indehaver af EDC Ejendoms Centret A/S, Alex Mandrup Paulsen.

Han er selv er født og opvokset i byen og kender alt til det dårlige image, som Horsens har kæmpet med i mange år.

- Da jeg startede som ejendomsmægler i '98, var man ikke stolt af at bo i Horsens. Det er et helt anderledes billede i dag, men vi er ikke i mål endnu, siger han og uddyber:

- Jeg er opvokset her, og jeg siger selv med stolthed, at jeg bor i Horsens, det er helt sikkert. Det er fedt at se transformationen i byen - der er sket meget.

Den typiske bolig, vi sælger mest, er en villa på mellem 120 og 150 kvm, som koster to millioner kroner.

Alex Mandrup Paulsen, ejendomsmægler
Udviklingen af indbyggertallet i Horsens Kommune fra 2006 til starten af 2018. Kilde: Danmarks Statistiks befolkningsstatistik, BY1

De unge kommer til byen

Horsens er blevet populær. Flere og flere unge flytter til byen, for modsat storebroren Aarhus i nord, er priserne i Horsens stadig på et niveau, hvor også førstegangskøbere har en chance for at være med.

- Markedet i Horsens er mere stabilt. Der har været en naturlig pristilvækst på boligmarkedet på mellem to og fem procent om året, men slet ikke som for eksempel i Aarhus og København. Så dem, der især flytter hertil, er de unge børnefamilier. Den typiske bolig, vi sælger mest, er en villa på mellem 120 og 150 kvm, som koster to millioner kroner, fortæller Alex Mandrup Paulsen.

Og villalivet er lige præcis det, de unge aarhusianere og andre familier går efter - med mulighed for egen have og lukkede stisystemer.

- 80 procent af det, der bliver solgt, er villaer. Oftest til familier, der flytter fra lejligheder i Aarhus og gerne vil have en have og et nærområde med daginstitutioner og skole, fortæller Alex Mandrup Paulsen.

Hverdagen skal fungere

At kunne skabe et liv med gode institutioner og skole tæt på, har netop været en af kommunens største prioriteter for at tiltrække tilflytterne. Og ifølge kommunens tilflytterkonsulent, Mette Munk, ser det ud til, at strategien har virket. Man mærker nu interessen for byen, og ikke mindst, at det brogede image ved at vende.

- Horsens har været gennem en forvandling fra fængselsby til kulturby. Det er et brand, som vi bygger videre på, mens vi rider på bølgen af tilflytning. Især det gode liv er byens helt store fokus, siger hun og uddyber:

- Det, vi kan her i Horsens, er infrastrukturen. Børnehaver, vuggestuer og skoler - og det virker. Vores fokus er på det gode hverdagsliv, for hverdagen skal virke i forhold både børn og voksne, så det er det, vi koncentrerer os rigtig meget om.

Hos EDC-mæglerne understreger Alex Mandrup Paulsen også, at især muligheden for en velfungerende dagligdag trækker folk til, og måske netop derfor er især oplandsbyerne meget populære.

- Ingen tvivl om, at tendensen er, at praktikken skal virke, og nye områder som i Gedved, Hatting, Egebjerg og Lund, der også er tæt på motorvejen, er populære, siger han, og tilføjer:

- Men der er også dem, som flytter til de mere bynære områder eller for eksempel Stensballe. Og skov og strand går heller aldrig af mode, lyder det.

Horsens Kommune kan lige nu sole sig i tilflyttersucces, og selvom Mette Munk er glad for succesen, er byen langt fra tilfreds endnu.

- Vi vil gerne have vækst og bosætning, og vi fornyr os hele tiden og prøver at blive bedre. I dag er vi allerede over 90.000 indbyggere, selvom det først var vores mål for 2020. Men vi har mange mål, og vi vil ikke læne og tilbage. Vi vil gerne være 150.000 - så vi arbejder videre og sætter overliggeren højt, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce