Annonce
Erhverv

Horsens-virksomhed gasser op: Omsætning er tredoblet på et år

Flonidan får produceret sine gasmålere i bl.a. Polen og Thailand, og oftest sendes de direkte fra producent til kunde. Men det sker, at ordrerne er så store, at producenten ikke kan oplagre dem, så dele af dem derfor må mellemlande på Flonidans lager på Islandsvej i Horsens. Foto: Søren E. Alwan

Flonidan, der har domicil på Islandsvej i Horsens, er blevet et brand, der er kendt i både Europa og Fjernøsten. Virksomheden har ordrer på million-vis af smarte gasmålere, og det kan ses i regnskabet.

Horsens: Mens gas som varmekilde gradvist siver ud af Horsens, har en lokal virksomhed ualmindelig travlt med at sælge gasmålere.

Andre steder i verden er der nemlig ikke noget der tyder på, at gassen går af ballonen, og det mærker man hos Flonidan, der producerer og sælger intelligente gasmålere. Millioner af gasmålere vel at mærke.

Virksomheden, der har hovedkontor på Islandsvej i Horsens, sluttede 30. september regnskabsåret 2016/2017. Regnskabet er endnu ikke offentligt, men adm. direktør Sten Dyrmose har svært ved at holde et begejstret smil tilbage. Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at det går godt, siger han.

- Jeg kan afsløre så meget, at vores omsætning er tre-doblet i forhold til sidste år. Vi har ikke rundet en halv mia. kr. endnu, men det er meget tæt på.

Direktøren løfter samtidig sløret for, at et underskud fra 2015/2016 på ca. fire mio. kr. nu er vendt til overskud på et to-cifret millionbeløb.

Annonce

Vi ville slet ikke kunne udvide hurtigt nok herhjemme til at følge med den efterspørgsel, vi oplever i disse år.

Sten Dyrmose, adm. direktør
De smarte gasmålere kan kommunikere trådløst med forsyningsselskabet, så forbruget let kan fjernaflæses. Foto: Søren E. Alwan

Outsourcing smerter lidt i hjertet

Domicilet på Islandsvej er kedlen, hvor der udvikles, sælges, planlægges, testes og kontrolleres. Produktionen af gasmålerne er outsourcet til bl.a. Polen og Thailand.

- Og det er uden tvivl grunden til, at denne vækst overhovedet har kunnet lade sig gøre. Det smerter lidt i hjertet, at vi ikke skal producere herhjemme, men det har været det eneste rigtige for os. Vi ville slet ikke kunne udvide hurtigt nok herhjemme til at følge med den efterspørgsel, vi oplever i disse år, siger Sten Dyrmose.

Han glæder sig i stedet over de udviklings-arbejdspladser, Flonidan skaber i Horsens. De seneste år har der gennemsnitligt været omkring 40 ansatte. Nu er der 60, og Sten Dyrmose vurderer, at 60 inden for få år bliver til 100.

Al udvikling foregår hos Flonidan på Islandsvej i Horsens. Foto: Søren E. Alwan

Fjernøsten har øje på Flonidan

90 pct. af Flonidans gasmålere sælges uden for Danmark.

P.t. er der især travlt med at sende gasmålere til Holland og England, hvor det er politisk besluttet at udskifte tidligere tiders gasmålere med den smarte slags, som Flonidan leverer.

I 2015 vandt Flonidan en hollandsk ordre på foreløbig 1.400.000 gasmålere, som leveres i årene 2016-2021. Men endnu flere er på vej til England, hvor ca. 23 millioner hustande i de kommende år have udskiftet måleren til den intelligente slags. Horsens-firmaet har sikret sig store dele af ordren, men udskiftningen udbydes af flere forskellige forsyningsselskaber for et år ad gangen, og derfor er det svært at sige, hvor mange der kommer til at stå Flonidan på. Et realistisk mål er 20-25 pct. af den samlede udskiftning, har salgs- og marketings-direktør Morten Lang anslået.

Tyrkiet er formentlig næste land, der står for skud, men hele Mellemøsten og Fjernøsten er også et potentielt marked for Flonidan. Her vokser forbruget af gas, fordi det er mere miljøvenligt end olie og kul, og markedet har allerede rettet sit fokus på leverandøren i Horsens, fortæller Sten Dyrmose.

- Vi får lige nu mange henvendelser og forespørgsler fra lande i disse områder. Selvom vi er oppe imod store amerikanske koncerner som konkurrenter, har kunderne hørt om os. I løbet af få år er vi blevet et brand. Vi har et godt ry, og vi er dem, de gerne vil lege med.

- Det er nok heller ikke uden betydning, at der nu står en halv million Flonidan-målere og kører, som de skal, i Holland og England, siger han.

Ingeniørerne sidder tæt i udviklingsafdelingen, så der skal hurtigst muligt udvides med mere plads i domicilet på Islandsvej. Foto: Søren E. Alwan

Udbygning på vej i Horsens

Direktøren vurderer, at Flonidans erhvervs-eventyr først lige er begyndt.

Han har da også svært ved at få armene ned, men hele æren sender han videre til medarbejderstaben - eller gutterne, som han under ét kalder holdet, uanset om de er kvinder eller mænd, forklarer han med et smil.

- Det er deres sejr. Det er fantastisk, at vi har vundet så store ordrer, men der er svedt og blødt for det, og jeg har så stor ros til overs for medarbejderne, siger han.

Flonidan havde i sine første to år hovedsæde i Galten, men flyttede i 1984 ind i et nybygget domicil på Islandsvej i Horsens. Her bliver pladsen dog mere og mere trang, selvom der løbende er både udvidet og indrettet kontorpladser i hjørnet af fabrikshallen. Derfor er en udvidelse af de nuværende 2700 kvm på tegnebrættet.

- Den er simpelthen nødvendig, understreger Sten Dyrmose, som håber at kunne tage første spadestik til en udbygning på et tilstødende areal næste år.

Indtil da skal trængslen lettes ved at stille barakker op med midlertidige kontorpladser indrettet.

Sten Dyrmose tiltrådte som adm. direktør i 2015. Foto: Søren E. Alwan
En af de nyeste investeringer hos Flonidan er et radiodødt rum, så gasmålernes kommunikation med radiosignaler kan testes uden at blive forstyret af radiosignaler i omgivelserne. Foto: Søren E. Alwan
Lis Muusmann står i spidsen for Flonidans markedsføring. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];