Annonce
Horsens

Horsens-valgt folketingsmedlem får absolut toppost på Christiansborg

Ved valget til Folketinget for to uger siden blev Henrik Dam Kristensen genvalgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Horsens-kredsen. Nu ser det ud til, at han fredag bliver valgt til formand for Folketinget. Arkivfoto
Ifølge Mette Frederiksen bliver Henrik Dam Kristensen fredag valgt til formand for Folketinget. Det er officielt landets næstøverste embede - kun overgået af dronningen.

Horsens: Horsens-kredsens socialdemokratiske folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen bliver ny formand for Folketinget.

Det bekræfter Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som har samlet bred opbakning på Christiansborg til at gøre det erfarne folketingsmedlem til ny formand efter Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

62-årige Henrik Dam Kristensen har været medlem af Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han i en længere periode folketingsmedlem valgt i Grindsted-kredsen.

Han har flere ministerposter på sit cv - bl.a. som beskæftigelsesminister, transportminister, fødevareminister og socialminister. Siden 2016 har han været medlem af Folketingets Præsidium.

Formanden for Folketinget vælges officielt fredag.

Annonce

Her er nogle af de opgaver, som formanden har

  • Møderne i Folketingssalen ledes af formanden. Formanden skal sammen med Folketingets Præsidium lede arbejdet i Folketinget, så lovgivningsarbejdet sker efter planen, og så folketingsmedlemmerne har de bedste rammer for deres arbejde.
  • Formanden skal planlægge, prioritere og gennemføre Folketingets opgaver. Det gælder blandt andet det parlamentariske arbejde, der skal ske efter grundlovens regler. Herunder at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget (den lovgivende magt) og regeringen (den udøvende magt) bliver overholdt.
  • Formanden har også ansvaret for, at det parlamentariske arbejde sker efter reglerne i Folketingets forretningsorden.
  • Formanden skal formidle, hvad folkestyret går ud på, og hvordan man kan deltage i det.
  • Formanden er Folketingets ansigt udadtil, og det er formanden, der tager imod officielle gæster fra ind- og udland.

Kilder: Folketingets hjemmeside

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce