Annonce
Horsens

Horsens-valgt folketingsmedlem får absolut toppost på Christiansborg

Ved valget til Folketinget for to uger siden blev Henrik Dam Kristensen genvalgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Horsens-kredsen. Nu ser det ud til, at han fredag bliver valgt til formand for Folketinget. Arkivfoto
Ifølge Mette Frederiksen bliver Henrik Dam Kristensen fredag valgt til formand for Folketinget. Det er officielt landets næstøverste embede - kun overgået af dronningen.

Horsens: Horsens-kredsens socialdemokratiske folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen bliver ny formand for Folketinget.

Det bekræfter Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som har samlet bred opbakning på Christiansborg til at gøre det erfarne folketingsmedlem til ny formand efter Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

62-årige Henrik Dam Kristensen har været medlem af Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han i en længere periode folketingsmedlem valgt i Grindsted-kredsen.

Han har flere ministerposter på sit cv - bl.a. som beskæftigelsesminister, transportminister, fødevareminister og socialminister. Siden 2016 har han været medlem af Folketingets Præsidium.

Formanden for Folketinget vælges officielt fredag.

Annonce

Her er nogle af de opgaver, som formanden har

  • Møderne i Folketingssalen ledes af formanden. Formanden skal sammen med Folketingets Præsidium lede arbejdet i Folketinget, så lovgivningsarbejdet sker efter planen, og så folketingsmedlemmerne har de bedste rammer for deres arbejde.
  • Formanden skal planlægge, prioritere og gennemføre Folketingets opgaver. Det gælder blandt andet det parlamentariske arbejde, der skal ske efter grundlovens regler. Herunder at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget (den lovgivende magt) og regeringen (den udøvende magt) bliver overholdt.
  • Formanden har også ansvaret for, at det parlamentariske arbejde sker efter reglerne i Folketingets forretningsorden.
  • Formanden skal formidle, hvad folkestyret går ud på, og hvordan man kan deltage i det.
  • Formanden er Folketingets ansigt udadtil, og det er formanden, der tager imod officielle gæster fra ind- og udland.

Kilder: Folketingets hjemmeside

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce