Annonce
Horsens

Horsens-valgt folketingsmedlem får absolut toppost på Christiansborg

Ved valget til Folketinget for to uger siden blev Henrik Dam Kristensen genvalgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Horsens-kredsen. Nu ser det ud til, at han fredag bliver valgt til formand for Folketinget. Arkivfoto
Ifølge Mette Frederiksen bliver Henrik Dam Kristensen fredag valgt til formand for Folketinget. Det er officielt landets næstøverste embede - kun overgået af dronningen.

Horsens: Horsens-kredsens socialdemokratiske folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen bliver ny formand for Folketinget.

Det bekræfter Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som har samlet bred opbakning på Christiansborg til at gøre det erfarne folketingsmedlem til ny formand efter Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

62-årige Henrik Dam Kristensen har været medlem af Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han i en længere periode folketingsmedlem valgt i Grindsted-kredsen.

Han har flere ministerposter på sit cv - bl.a. som beskæftigelsesminister, transportminister, fødevareminister og socialminister. Siden 2016 har han været medlem af Folketingets Præsidium.

Formanden for Folketinget vælges officielt fredag.

Annonce

Her er nogle af de opgaver, som formanden har

  • Møderne i Folketingssalen ledes af formanden. Formanden skal sammen med Folketingets Præsidium lede arbejdet i Folketinget, så lovgivningsarbejdet sker efter planen, og så folketingsmedlemmerne har de bedste rammer for deres arbejde.
  • Formanden skal planlægge, prioritere og gennemføre Folketingets opgaver. Det gælder blandt andet det parlamentariske arbejde, der skal ske efter grundlovens regler. Herunder at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget (den lovgivende magt) og regeringen (den udøvende magt) bliver overholdt.
  • Formanden har også ansvaret for, at det parlamentariske arbejde sker efter reglerne i Folketingets forretningsorden.
  • Formanden skal formidle, hvad folkestyret går ud på, og hvordan man kan deltage i det.
  • Formanden er Folketingets ansigt udadtil, og det er formanden, der tager imod officielle gæster fra ind- og udland.

Kilder: Folketingets hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Stillads-ballade er kørt helt af sporet

Det er noget af en sag, Horsens-firmaet Dansk Boligbyg A/S er blevet en del af på Nørrebro i København. Et stort stillads blev væltet af arrige stilladsarbejdere i forbindelse med et byggeri på Lundtoftegade for et par dage siden, og ved samme lejlighed blev biler tippet på hovedet. Noget nær chokerende scener på dansk grund. Stilladsarbejderne påstår, at DS Byggeri, som er underentreprenør, ikke lever op til danske overenskomster. Dansk Boligbyg A/S har hovedentreprisen og valgte tirsdag at sende DS Byggeri-arbejderne hjem - med besked om, at de ikke vender tilbage. Det lyder som en klog beslutning, uanset hvad der er op og ned i en sag, der mest ligner aktioner fra "de gule veste" i Frankrig. De kommende dage må afgøre, om der rent faktisk er begået brud på overenskomsten, og om sikkerheden på arbejdspladsen har været utilstrækkelig, som 3F og de danske stilladsarbejdere anfører. Hvis målet for stilladsarbejderne var at skabe opmærksomhed, er de lykkedes til et 12-tal. Men metoderne er helt ude i hampen, også selv om der ligger mere principielle spørgsmål til grund. Konflikten har kørt i uger. Kønt var det heller ikke - på TV 2 tirsdag aften - at se en delvist anonym mand, som angiveligt var den ene af de to, der søndag aften blev overfaldet ved byggeriet. De ville med en videooptagelse dokumentere arbejdsforholdene på byggepladsen på Nørrebro. Hvis det er sandt, at de har fået bank for det, er det - også - helt utilstedeligt. Bliver voldsepisoderne så en sag for politiet? Næh, de overfaldne tør ikke anmelde sagen af frygt for repressalier - og fik på tv fagforenings-opbakning til at droppe en anmeldelse. Man må respektere beslutningen, men trist er den, for sammenkoblet med, at vrede stilladsarbejdere råber: "Når I angriber én af os, angriber I os alle", er vi ude i noget, vi hører fra rockere og andre, der har sat sig ud over det danske retssystem og selv handler konflikter af. Balladen skal hurtigst muligt nedtrappes - på dansk manér.

Annonce