Annonce
Horsens

Horsens-valgt folketingsmedlem får absolut toppost på Christiansborg

Ved valget til Folketinget for to uger siden blev Henrik Dam Kristensen genvalgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Horsens-kredsen. Nu ser det ud til, at han fredag bliver valgt til formand for Folketinget. Arkivfoto
Ifølge Mette Frederiksen bliver Henrik Dam Kristensen fredag valgt til formand for Folketinget. Det er officielt landets næstøverste embede - kun overgået af dronningen.

Horsens: Horsens-kredsens socialdemokratiske folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen bliver ny formand for Folketinget.

Det bekræfter Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som har samlet bred opbakning på Christiansborg til at gøre det erfarne folketingsmedlem til ny formand efter Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

62-årige Henrik Dam Kristensen har været medlem af Folketinget for socialdemokraterne i Horsens-kredsen siden 2007. Før det var han i en længere periode folketingsmedlem valgt i Grindsted-kredsen.

Han har flere ministerposter på sit cv - bl.a. som beskæftigelsesminister, transportminister, fødevareminister og socialminister. Siden 2016 har han været medlem af Folketingets Præsidium.

Formanden for Folketinget vælges officielt fredag.

Annonce

Her er nogle af de opgaver, som formanden har

  • Møderne i Folketingssalen ledes af formanden. Formanden skal sammen med Folketingets Præsidium lede arbejdet i Folketinget, så lovgivningsarbejdet sker efter planen, og så folketingsmedlemmerne har de bedste rammer for deres arbejde.
  • Formanden skal planlægge, prioritere og gennemføre Folketingets opgaver. Det gælder blandt andet det parlamentariske arbejde, der skal ske efter grundlovens regler. Herunder at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget (den lovgivende magt) og regeringen (den udøvende magt) bliver overholdt.
  • Formanden har også ansvaret for, at det parlamentariske arbejde sker efter reglerne i Folketingets forretningsorden.
  • Formanden skal formidle, hvad folkestyret går ud på, og hvordan man kan deltage i det.
  • Formanden er Folketingets ansigt udadtil, og det er formanden, der tager imod officielle gæster fra ind- og udland.

Kilder: Folketingets hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce