Annonce
Horsens

Horsens-sanger med nyt album: Vi behandler vand og luft lige så skødesløst, som vi behandler hinanden

Martin Høybye har en lang karriere som ikke bare sangskriver bag sig; også en roman med tilhørende sange har han udgivet. Foto: Hans Henrik Høeg

Den horsensianske sanger og sangskriver Martin Høybye går på et kommende album tæt på klimakrise og misbrug af ressourcerne. En ny single lægger an til udgivelsen.

Horsens: Martin Høybye - sanger og sangskriver med base i Vær ved Horsens - lægger med en ny single an til et album, der skal udkomme i januar.

Singlen "Longer Lives" bliver én af 11 sange på albummet, der får titlen "The Hourglass Sessions". Titlen refererer til temaet i sangene: Tiden og forgængeligheden.

Centralt står, at mange af de ressourcer, vi betragter som uudtømmelige, i virkeligheden er ret begrænsede.

- Vi behandler vores naturarv som f.eks. vand og luft lige så skødesløst, som vi har tendens til at behandle hinanden. På en måde er vores liv for korte. Vi er ikke bygget til at forstå konsekvenserne af vores handlinger bare få årtier ude i fremtiden, siger Martin Høybye.

Annonce

Martin og musikken

Martin Høybye har sendt musik på gaden gennem snart to årtier i form af dels egne album og gæsteoptrædener, dels sange skrevet til andre kunstnere.Det kommende album, "The Hourglass Sessions", er karrierens syvende solo-album.

Martin Høybye, som også er uddannet journalist, arbejder i disse år sideløbende med et phd-studie, hvor han undersøger "Life at Ground Zeros of Climate Change" med et særligt fokus på vand som menneskeret og naturarv.

Michael Sølvsten Madsen, som bor i Haldrup, har tegnet omslaget til den nye single.

Personlig drejning

Singlen "Longer Lives" retter med bl.a. ordene "We need longer lives" et fokus på denne begrænsning, men også på fremtidshåbet, fordi tiden medfører forandring og dermed muligheder. Som Martin Høybye synger: "They say your lifeline is given / you're just one grain of sand / well maybe time changes even / the lines in a hand."

Budskabet er beslægtet med resten af sangene på "The Hourglass Sessions". Det kunne være endt i politiske tekster om klimaforandringer og en verden i et tilsyneladende sammenbrud. Men projektet tog en mere personlig drejning for Martin Høybye:

- For hvordan skriver man om verdens ende? Hvad betyder det i det hele taget? Det gik op for mig, at det betød noget meget personligt og på samme tid universelt. Derfor er hovedparten af sangene om at leve, om familie og om, hvad jeg gerne vil give videre.

Lyt til "Longer Lives"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce