Annonce
Erhverv

Horsens rutsjer markant ned på karakter-liste: Dumper bl.a på infrastruktur

Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) kunne 26. juni tage imod første bilist på en ny motorvejsafkørsel ved Hatting. Initiativet kan dog endnu ikke aflæses i Dansk Industris lokale tilfredsheds-undersøgelse, og det undrer borgmesteren. Arkivfoto

Horsens Kommune er gået 18 pladser tilbage i Dansk Industris årlige analyse af lokalt erhvervsklima. Resultatet vækker skuffelse i flere lejre.

Horsens: Lokale virksomheder er blevet mindre begejstrede for erhvervslivets vilkår i Horsens Kommune.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), som hvert år tager temperaturen på erhvervs-tilfredsheden i 93 af landets 98 kommuner.

Her er Horsens Kommune nu ranglistet som nummer 47, hvilket er den hidtil dårligste placering for Horsens Kommune i analysen.

Det er også et dyk på 18 pladser i forhold til sidste år, og resultatet vækker skuffelse hos både DI og Horsens Kommune.

- Det er dybt skuffende, siger DI's lokale formand, Carsten Wengel, og Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er enig:

- Personligt er jeg skuffet over tilbagegangen, og jeg har tænkt mig at dykke ned i resultatet sammen med Dansk Industri. Det interesserer mig meget, hvorfor vi går tilbage, og vi må sammen finde ud af, hvad vi kan gøre bedre, siger han.

Annonce

Sådan har Dansk Industri gjort

93 af landets 98 kommuner er bedømt og ranglistet. Fem mindre kommuner, herunder Samsø, deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.I Horsens har 97 virksomheder svaret på en række spørgsmål om tilfredsheden på forskellige områder. Det er både DI-medlemmer og ikke medlemmer inden for de brancher, som DI repræsenterer, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service.

De 97 virksomheder repræsenterer 6339 arbejdspladser, hvilket svarer til ca. 22 pct. af kommunens private arbejdspladser.

Virksomhederne har alle givet en overordnet vurdering af erhvervsvenligheden i kommunen. Her er Horsens placeret som nummer 50 på listen, og i den samlede analyse tæller dette resultat en tredjedel.

Andre spørgsmål vægter tilsammen med to tredjedele. Disse spørgsmål er delt ind i ni kategorier.

I hver af disse ni kategorier vægter spørgsmålene med 50 procent, mens statistiske fakta også vægter med 50 procent.

Stolt af 6. plads

Borgmesteren fremhæver, at Horsens, når det gælder uddannelse, har en 6. plads i analysen.

- Det er jeg enormt stolt af. Det er dér, fremtiden skabes for virksomhederne, siger han.

Tiltrækning af arbejdskraft samt infrastruktur og transport er områder, hvor Horsens Kommune til gengæld scorer lavt og placerer sig som henholdsvis nummer 55 og 62.

- Det overrasker mig, og det skuffer mig af flere årsager, forklarer Peter Sørensen.

Først og fremmest understreger han, at Horsens Kommune er inde i en fantastisk udvikling: befolkningstallet i den arbejdsdygtige alder bugner, adskillige byggerier skyder op - både erhvervs- og boligbyggerier - et helt nyt uddannelses campus er under opførelse, og en omfattende trafikplan er allerede ved at forbedre infrastrukturen.

- Vi investerer en mia. kr. i infrastruktur - der er ingen kommune i Danmark, der investerer så meget på området.

- Forbedringerne sker dog ikke hen over natten, men det havde jeg nu heller ikke troet, at nogen ville forvente. Vi har etableret tre store projekter, og vi kæmper massivt for flere spor og nye afkørsler på E45. På den baggrund kan jeg godt ærgre mig over, at erhvervslivet ikke i denne analyse kvitterer for vores initiativer, som det ellers var tilfældet i en nylig undersøgelse fra Dansk Byggeri, siger Peter Sørensen.

Horsens' placering i forskellige kategorier

1. Infrastruktur og transport: 62

2. Arbejdskraft: 55

3. Uddannelse: 6

4. Kommunal sagsbehandling: 57

5. Skatter, afgifter og gebyrer: 42

6. Fysiske rammer: 54

7. Brug af private leverandører: 31

8. Kommunens Image: 20

9. Information og dialog med kommunen: 39

Desuden har virksomhederne givet karakter for en overordnet fornemmelse af erhvervsvenligheden, og her lander Horsens Kommune som nummer 50 på listen.

Det samlede resultat af analysen sender Horsens Kommune ind på en placering som nummer 47 ud af de 93 kommuner, der deltager.

Vil trække i arbejdstøjet

Han peger bl.a. på, at byggeriets analyse fortrinsvis er baseret på statistiske fakta, mens følelser danner grundlag for en stor del af resultatet i industriens undersøgelse.

- På de fleste af de objektive kriterier går vi frem eller holder status quo. At det ser anderledes ud med de subjektive mavefornemmelser kan undre mig, for det er ikke det, jeg hører, når jeg besøger eller taler med virksomhedslederne.

- Men det vil jeg selvfølgelig bruge tid på at dykke ned i nu. Undren, ærgrelse og skuffelse kan vi ikke bruge til noget. Vi må i arbejdstøjet og i snak med Dansk Industri - som vi altid er, og som vi altid har et godt samarbejde med, siger borgmesteren.

Samtidig understreger han, at flere initiativer fra kommunens erhvervsstrategi, der blev lanceret i januar, er på vej til at blive implementeret i stærkt samarbejde med erhvervslivet.

- Det går faktisk godt i Horsens, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce