Annonce
Horsens

Horsens-politikere efter Danske Bank-skandale: Det skal være muligt at smide dømte banker på porten

Borgmesteren og økonomiudvalget ønsker blandt andet at få med i nyt bank-udbud, at en kommende bankpartner skal kunne smides på porten, hvis den dømmes for eksempelvis hvidvaskning. Arkivfoto

Kommunens økonomi- og erhvervsudvalg vil stille krav til en kommende bankpartner i nyt bank-udbud. Blandt andet ønsker udvalget, at kommunen skal kunne bryde et samarbejde med en bankpartner, hvis banken dømmes.

Horsens: Mandag var medlemmerne af Horsens Kommunes økonomi- og erhvervsudvalg samlet for blandt andet at drøfte det kommende bank-udbud. Udvalget ønsker at stille krav til en kommende samarbejdspartner, der skal tage sig af kommunens daglige bankforretninger. Det er i dag Danske Bank, der tager sig af den opgave.

Blandt andet vil udvalgsmedlemmerne gøre det muligt for kommunen at bryde samarbejdet med den bankpartner, man laver en ny aftale med, hvis banken eksempelvis dømmes for hvidvaskning. Det siger borgmester Peter Sørensen (S).

- Efter min bedste overbevisning, også efter mødet i går, kan man indbygge i udbuddet, at hvis en bank dømmes for nogle ting, nu kunne det være hvidvaskning, men det kunne også være noget andet, som er af en sådan karakter, som gør, at en kommune ikke kan stå på mål for at have en samarbejdspartner som den, så kan man opsige samarbejdet med kort varsel uden nogen kompensation, siger borgmesteren.

Det bliver specificeret sådan, at hvis der er nogen, der bliver dømt for f.eks. hvidvask, så har vi mulighed for at ophæve kontrakten.

Peter Sørensen (S)

Kommunens nye bank-udbud


  • Kommunens aftale med Danske Bank udløber 31. oktober 2019. Derfor er et udbud om en ny aftale med en bank, der kan stå for de daglige bankforretninger, nødvendigt.
  • I kølvandet på Danske Banks hvidvaskskandale opstillede Horsens Kommunes økonomi- og erhvervsudvalg i mandags nogle krav, som det ønsker skal blive en del af det nye udbud.
  • Borgmesteren siger, at kommunen skal sikre sig, at dens penge står det mest sikre sted. I det lys anslår han, at der er mellem fire og seks banker, der har størrelsen til at blive kommunens kommende bank.
  • Kommunens administration arbejder nu videre med udbuddet, og laver et udbudsoplæg, som byrådspolitikerne i starten af det nye år skal forholde sig til.

Ikke interesseret i at bryde nuværende samarbejde

Derudover ønsker udvalget, at udbuddet skal tage højde for, at banken, som man indgår en aftale med, har et "kodeks og værdisæt", som Horsens Kommune kan stå inde for. Borgmesteren understreger, at teksten i udbuddet bliver formuleret i juridisk sprog, og ikke ordret, som borgmesteren udtaler, og at det handler om, at substansen af udvalgets krav bliver indbygget.

- Det bliver specificeret sådan, at hvis der er nogen, der bliver dømt for det, så har vi mulighed for at ophæve kontrakten, siger Peter Sørensen (S).

- I modsætning til nu, hvor det ikke er en mulighed?

- Lige nu er der ikke nogen, der er dømt for det. I forhold til udbud så kan vi godt komme ud af kontrakten, men så betaler man jo for det, og det har vi ingen interesse i, siger han videre.

Annonce

SF åbne for at udelukke Danske Bank

Byrådsmedlem og medlem af økonomi- og erhvervsudvalget, Paw Amdisen (SF), siger, at SF også ønsker, at der bliver stillet krav til en kommende bankpartners etik og moral. Og de er villige til at gå efter at udelukke Danske Bank fra kommende udbud.

- I SF er vi meget åbne over for muligheden for at udelukke Danske Bank fra et fremtidigt udbud. Vi er simpelthen nødt til at sende et klart signal til den finansielle sektor om, at man skal opføre sig ordentligt. Men juraen skal selvfølgelig også være på plads, og derfor vil vi afvente en uddybende redegørelse fra forvaltningen, siger Paw Amdisen.

Ifølge Peter Sørensen (S) er det, eksempelvis i klausuler til bygge- og anlægsopgaver, normalt, at det skrives ind, at samarbejdspartnere lever op til lignende krav, som økonomoudvalget nu ønsker, at bankpartnere skal leve op til.

- Ærgrer du dig over, at det ikke var bygget ind tidligere?

- Nej, det gør jeg sådan set ikke. Det havde vi ikke forestillet os var nødvendigt, det er det så nu, og så gør vi det, siger borgmesteren.

Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce