Annonce
Kultur

Horsens Musical Teater har været på en rørende corona-rejse

Louise Robinson (t.v.) og sangeren Maria Norby Gjødsbøl skabte i 2019 sammen med Horsens Ny Teater det lokale bud på et musicalteater. Nu er de undervejs med "High School Musical 2" efter et år, hvor corona har krævet kreative krumspring. PR-foto: Horsens Musical Teater
- Vi var for eksempel ude hos en seks-årig dreng, som sad i kørestol, og da vi sang ”Elsa”, viste det sig at være hans yndlingssang. Han var så glad og helt oppe at køre, og jeg tror, alle på holdet havde tårer i øjnene, siger Louise Robinson.
Annonce

Horsens: Da Horsens Musical Teater kom til verden i 2019 var målet at banke et synligt musicalmiljø op i byen og få flere forestillinger ind på de lokale scener. Ind rullede corona, og tingene gik ikke helt som planlagt. Alligevel kan Louise Robinson nu bruge ord som "lærerig" og "rørende" om skolens første levetid.

Sammen med sangeren Maria Norby er hun leder på musicalteatret, der netop er blevet nomineret til Horsens Folkeblads pris Årets Bojsen.

Prisen går til personer, firmaer, foreninger eller organisationer, der - som corona-tidens helte - har gjort en positiv forskel for andre. Og det er netop, hvad Horsens Musical Teater og dets medlemmer har forsøgt at gøre i det seneste år.


Det har været meget vigtigt for os at holde os i gang, for vi vil gerne, at Horsens' borgere får øje på os som noget, der er værd at støtte op om.

Louise Robinson


I takt med, at kulturhuse blev lukket ned og forsamlingsfriheden begrænset, har teatrets performancehold blandt andet ageret syngende telegrammer for folk, som sad hjemme uden adgang til live-kultur.

Annonce

Ældre dame var grædefærdig

Man kunne bestille telegrammerne online, og derefter rykkede ”sangpatruljen” ud, forklarer Louise Robinson om tiltaget, der endte med mange corona-sikre møder med publikum på fortove, trappesten og i opgange.

- Vi var for eksempel ude hos en seks-årig dreng, som sad i kørestol, og da vi sang ”Elsa”, viste det sig at være hans yndlingssang. Han var så glad og helt oppe at køre, og jeg tror, alle på holdet havde tårer i øjnene. I julen var vi også på besøg hos en ældre dame, der først var lidt nervøs ved, at vi stod uden for. Det endte med, at hun slet ikke ville lade os gå igen, og hun var helt grædefærdig. Det var rørende, siger hun og mindes en anden optræden ved en boligblok i byen.

- Folk kom ud på deres altaner, og da vi havde sunget, spurgte en dame, om vi ikke lige ville komme hen og vinke ind ad hendes vindue. Hendes datter lå i en sygeseng indenfor og ville så gerne hilse på dem, der havde sunget for hende.

Annonce

Meget givende

- Det er kun nogle af oplevelserne. Det har været meget givende, og jeg skal bare sige ”syngende telegram”, så er alle på holdet klar igen. Det er stor gave at kunne give andre, siger Louise Robinson om et af de kreative krumspring, musicalteateret har gjort for at holde dampen oppe i corona-tiden.

Det er dog også blevet til flere ”almindelige” optrædener.

Blandt andet som en del af juleprogrammet på Søndergade og med koncert på Horsens Ny Teater, der også er en af drivkræfterne i projektet.

- Det har været meget vigtigt for os at holde os i gang, for vi vil gerne, at Horsens' borgere får øje på os som noget, der er værd at støtte op om. Derfor vil vi også gerne vise, at vi holder af Horsens og vil være en del af byen, siger Louise Robinson.

Annonce

Premiere udskudt til sommer

Horsens Musical Teater, der har en ambition om at udvikle talenter gennem workshops og ved løbende at sætte kendte musicals op, tæller p.t. cirka 60 personer, forklarer hun.

Ud over ledelse og undervisere fordeler de sig blandt andet på skolens talentmandskab; performanceholdet, og musicalholdet, der er i gang med teatrets hidtil største satsning; opsætningen af den moderne klassiker ”High School Musical 2”.

På grund af pandemien er premieren på Horsens Ny Teater udskudt til 2. juli, og skuespillerne må nøjes med at mødes og øve via Zoom.

Online-øverne er bare et i rækken af eksempler på, at undervisere og medlemmer må sno sig, siger Louise Robinson og kalder teatrets første leveår et lærerigt af slagsen.

- Jeg synes, vi har været gode til at være kreative og finde løsninger, men det er ingen hemmelighed, at det også har været en kamp, vi har kæmpet, og nu kan vi godt mærke, at corona trænger sig på. Corona-muren bliver tykkere og tykkere, så vi skal holde fast og tro på det, selv om deltagerne ikke kan mødes ansigt til ansigt, siger hun om arbejdet med ”High School Musical 2”.

Annonce

Savner et fast sted at være

I forsøget på at bide sig fast i byens kulturliv savner teatret også stadig en fast base.

Hidtil har steder som Håndværkerforeningen, Horsens Amatør Teater, Horsens Ny Teater, Fængslet, Scandic og Stensballeskolen lagt rum til alt fra auditions til øveaftener. Det er Louise Robinson taknemmelig for, og jagten på egne lokaler fortsætter, så rammerne om fremtidens opsætninger bliver bedre, bedyrer hun.

- Vi har brugt mange, mange kræfter på det. Det kræver imidlertid økonomi, og at vi får bevilget et sted. Jeg ved, at kommunen kigger, men der er lige det, at vi har brug for et sted, der er stort nok til, at vi både kan bygge kulisser, sy kostumer og øve med 40 mennesker.

- Vi håber, at vi kan få en en lille musicialkultur op at stå og som forening samarbejde med andre i kulturlivet i Horsens, siger Louise Robinson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce