Annonce
Horsens

Horsens-kunstner rejser 7500 kilometer for at hjælpe drømme på vej

Phuc van Dang vil tænde en kreativ gnist i Ghana. Han er i landet for fjerde gang - og kunstudvekslingen kommer også Horsens til gode.
Annonce

Horsens: Afstanden fra Horsens til Ghana er mere end 7500 kilometer. Heldigvis for Phuc van Dang kender kunst ikke afstand, og billedsprog er universelt.

Den horsensianske kunster og designer er for tiden på kunstmission i det store vestafrikanske land, hvor han som en del af organisationen Ghana Venskab i to uger arbejder i det nordligt beliggende Tamale-område.

Med sig har han pensler, maling og en mission kaldet The Art Of Change om at give unge ghanesere en chance for gennem street art at se deres verden i et nyt lys. At visualisere og fortælle om deres drømme i livet, forklarer han.

- Jeg oplever, at kunst kan skabe en dialog og en fortælling om, hvad de vil skabe, og forandre de ting, som de mener er vigtige i samfundet.

- Det er fedt at være med til at give redskaber og skubbe til nogle ting, som giver mening og hjælper de unge ghanesere til at tænke ud af boksen, siger Phuc van Dang, som har taget turen til Ghana sammen med ligeledes horsensianske Lise Grauenkær.

Det er fedt at være med til at give redskaber og skubbe til nogle ting, som giver mening og hjælper de unge ghanesere til at tænke ud af boksen.

Phuc van Dang

Annonce

I Ghana for fjerde gang

Hun er programkoordinator i Ghana Venskab, og under besøget har de stået for en stribe workshops og kunstbegivenheder i Tamale.

- Den første uge har vi afholdt en workshop om at visualisere de unges drømme og vise dem, at de har power til at skabe, hvad de vil. Denne uge har vi planlagt et event, en festival, som handler om at bygge en bro med kultur og kunst mellem nord og syd; Tamale og hovedstaden Accra, forklarer Phuc van Dang, som også hjemme i Danmark underviser unge i kunst og kreativ tænkning. Blandt andet på workshopforløb på skoler.

Kulturlivet i Ghana er han heller ikke fremmed for.

Det er fjerde gang, han er i Tamale, og mens det i denne ombæring er de unge afrikanere, der får udbytte af hans viden, har det tidligere også været unge horsensianere, der er blevet beriget af arbejdet i Ghana Venskab.

Annonce

Med på Wall of Sound igen

Sidste år arbejdede Phuc van Dang, som blandt andet er kendt for adskillige udsmykninger i Horsens byrum, sammen med den anerkendte ghanesiske streetartist Bright Tetteh Ackwerh om et værk, der kunne ses på Wall of Sound-festivalen på Fængslet.

Når den lokale musik-, kunst- og mad-festival finder sted i september i år, vil publikum igen kunne se horsensiansk-afrikanske kunstværker.

- Vi har et område på oplevelsesscenen. Her kan man opleve podcasts om Afrikas millennials, der gennem fem episoder sætter navn, ansigt og historier på unge ghanesere og deres bidrag til at forandre Ghana og skabe en plads for sig selv. Det er ikke nemt, men deres historier vidner om potentiale og håb. Der vil også være en podcast-koncert om fredagen og en talk om lørdagen, oplyser Ghana Venskab.

Phuc van Dang og Lise Grauenkær opholder sig 14 dage i Ghana i denne omgang, og blandt højdepunkterne har helt grundlæggende været at få kunsten og de unges tanker ud blandt mennesker, forklarer kunstneren.

- Denne her gang fik vi lavet et street art-event på en meget central plads inde i byen i Tamale, hvor folk kunne komme og se og opleve de unges performance live. De fik en dialog i gang og fortalte deres historier om deres værk, siger Phuc van Dang.

Ghana Venskab

  • Ghana Venskab er en dansk Danida-støttet udviklingsorganisation. Organisationen arbejder for at mindske ulighed og fattigdom i Ghana samt fremme rettigheder, ligestilling og god regeringsføring i Nordghana.
  • Det gøres blandt andet ved at støtte civilsamfundsorganisationer i Ghana, der arbejder for at forbedre deres egne og andres levevilkår og kæmpe for deres rettigheder.
  • Organisationen arbejder også med fortalervirksomhed for at påvirke beslutningstagere, fremme rettigheder og sætte uligheder på den politiske dagsorden. Det sker blandt andet ved at lave street art workshops med unge, der adresserer forskellige problemstillinger.
  • Ghana Venskab har også holdt street art workshops i Danmark, hvor Ghana Venskab i samarbejde med Phuc Van Dang og den ghanesiske kunstner Bright Tetteh Ackwerh har sat fokus på, hvordan kunst i det offentlige rum kan bruges til at skabe dialog og forandringer. Samarbejdet har blandt andet kunnet opleves på Aarhus Festuge og på Wall of Sound-festivalen i Horsens i 2018.

Kilde: Ghana Venskab

 

Et af højdepunkterne undervejs har for Phuc van Dang været at bringe kunsten ud til befolkningen i byen Tamale. Foto: Ghana Venskab
Phuc van Dang ses her i midten af billedet sammen med nogle af de unge, han har arbejdet sammen med i løbet af de 14 dage i Ghana. Foto: Ghana Venskab
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsen skal for en dommer onsdag formiddag efter flugt

Annonce