Annonce
Horsens

Horsens Kunstforening runder de 75 år

Gennem årene har Horsens Kunstforening haft forskellige udstillingssteder. I mange år var Stokværket på Smedetorvet det faste tilholdssted. Derfra flyttede foreningen til først kælderen i Jyske Bank, derefter i 2008 til førstesalen i Østjysk Bank på Rådhustorvet, hvorfra dette foto stammer - daværende formand Birthe Hust byder velkommen til fernisering. Da banken lukkede ned i Horsens, fik foreningen i 2014 den stadig gældende aftale om at låne vægge i Sundhedshuset på Grønlandsvej. Arkivfoto: Morten Pape

Jubilæet markeres med bl.a. auktion over værkerne fra foreningens nu nedlagte kunstfond.

Horsens: Foreninger kommer og går, men Horsens Kunstforening holder ved. Fredag 22. februar markerer foreningen, at den nu runder de 75 år.

Det sker med auktion og spisning i Håndværkerforeningen.

Til salg kommer værkerne fra foreningens kunstfond, samlet gennem en række år.

Fonden blev i 1971 stiftet med det formål at indkøbe kunst, der siden skulle "forevises ved vandreudstillinger i skoler, administrationskontorer, fabrikker, kantiner, institutioner og lignende", som det siges i vedtægterne.

Imidlertid har interessen for at låne de seneste år været begrænset, og efter tre udstillinger, hvor samlingen blev præsenteret, kan foreningens medlemmer nu byde ind på den kommende auktion.

De 75 år markeres også med et jubilæumsskrift, som Gro Baklund har forfattet. Sædvanligvis kommer den slags på tryk, men her har foreningen valgt at være digital, og ved tilmeldingen til arrangementet i Håndværkerforeningen kan man bestille et usb-stik med det samlede skrift.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce