Annonce
Horsens

Horsens Kommune skærper indsatsen mod mårhunde

Med 70.000 kr. årligt afsat på det kommunale budget de næste tre år bliver mårhunde i Horsens Kommune for alvor jaget vildt. Arkivfoto
I det budgetforlig, der netop er landet i Horsens Kommune, er der årligt afsat 70.000 kr. i de næste tre år til jagten på mårhunde, og det vækker glæde hos mårhundebanden.

Horsens: "I budgetaftalen for 2019 blev der afsat penge til bekæmpelse af mårhunde. Indsatsen forlænges nu, idet der afsættes 70.000 kr. om året i tre år."

Sådan lyder de to sidste linjer i den budgetaftale, der torsdag blev vedtaget, og det har fået de brede smil frem hos Erik Rosenbæk, koordinator i mårhundebanden i Horsens Kommune.

Den kommunale blåstempling af, at jagten på mårhunden er vigtig, har stor betydning for de ca. 20 lokale jægere, der kæmper en brav kamp for at komme mårhunde i kommunen til livs.

- Det er fantastisk. Det er politik i øjenhøjde, og det viser, at vi bliver anerkendt, siger en glad Erik Rosenbæk.

Annonce

Vi er kommet lidt sent i gang i Horsens, men nu er vi i gang. Og penge afsat i tre år viser, at vi erkender, at problemet ikke forsvinder af sig selv. Hvis vi ikke gør noget nu, bliver det værre end nogensinde.

Esben Hedeager (K)

Nu kan vi tænke langsigtet

At der nu er afsat penge i de næste tre år, betyder, at mårhundebanden kan tænke mere langsigtet, fortæller han.

Det kan for eksempel være at investere i et transportabelt læskur, som jægerne kan tage med til de steder, hvor der er mårhunde.

- Så vi ikke skal sidde udenfor hele natten i regnvejr, mens vi venter på mårhunde, siger Erik Rosenbæk.

Der er også penge til at investere i termisk udstyr i form af en slags natkikkert, så jægerne kan se, hvad det er for et dyr, når det dukker op.

- Vi har en jæger, der ofte sidder i Åbjergskoven, hvor der er mårhunde af og til. Og der altså meget mørkt i Åbjergskoven, konstaterer han.

Vil ændre lovgivning

Et stort ønske fra jægerne er, at riflerne kan blive udstyret med et nightvision, altså en natkikkert-sigte.

Det er ikke tilladt i Danmark, men det håber Erik Rosenbæk, at der kan blive lavet om på.

Den beslutning ligger imidlertid hos lovgiverne, og dem vil byrådsmedlem Esben Hedeager (K) nu forsøge at påvirke.

Det er Esben Hedeager fra Konservative, der er ophavsmand til at få mårhunde-bekæmpelse på budgettet, og med en tre-årig aftale i ryggen er han klar til at presse på for at få ændret lovgivningen.

- Med de ressourcer, der er afsat, kan vi komme på niveau med Hedensted Kommune i løbet af et par år. Der sker noget på hele Juelsminde-halvøen, og Odder og Skanderborg er også i gang. Når kommunerne går så aktivt ind i kampen, skal resten komme fra staten, så jeg vil tage fat i Mona Juul (konservativt folketingsmedlem fra Horsens, red.) og bede hende tage det videre og forklare hende, hvad de kan gøre i Folketinget, siger Esben Hedeager, der også glæder sig over, at der nu bliver afsat penge de næste tre år.

- Vi er kommet lidt sent i gang i Horsens, men nu er vi i gang. Og penge afsat i tre år viser, at vi erkender, at problemet ikke forsvinder af sig selv. Hvis vi ikke gør noget nu, bliver det værre end nogensinde.

Rørfælder i Nørrestrand

Ifølge Erik Rosenbæk er det vigtigt, at jægerne kan få adgang til det fredede område Nørrestrand, der også mistænkes for at være tilholdssted for mårhunde.

For nylig blev en mårhund fundet i en kælderskakt i en villa på Haurowitzvej, og det er Erik Rosenbæks vurdering, at den kom fra Nørrestrand.

Der er også spottet mårhunde på stien ved Nørrestrand, men da området er fredet, må jægerne ikke gå derind.

- Jeg har skrevet til Miljøstyrelsen og foreslået dem at lave rørfælder omkring Nørrestrand, hvor man kan sætte overvågning op, så vi kan få et overblik over, hvor mange mårhunde der er i området. Når vi ikke må gå derind, er det svært for os at sige, at det vrimler med mårhunde der, siger Erik Rosenbæk.

Mandag 16. september kl. 19.30 er der informationsmøde om mårhunde på rådhuset. Alle er velkomne.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce