Annonce
Horsens

Horsens Kommune er blevet hele 11 procent grønnere: Men corona har en stor del af skylden

Corona har skabt et mindre behov for brug af blandt andet el i kommunernes bygninger. Det kan ses på kommunens CO2-regnskab. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nedlukkede skoler og administrationsbygninger har haft en særdeles positiv virkning på kommunens udledning af CO2 viser det seneste CO2-regnskab.

Horsens: Horsens Kommunes mange institutioner har reduceret CO2-forbruget med 1009 ton svarende til hele 11,1 pct. siden den seneste opgørelse i 2019.

Målet var egentlig kun at reducere forbruget med to pct. i perioden, men selvom corona det seneste halvandet år har bragt mange problemer med sig, har det også gjort gode ting. Især for miljøet. For den store reduktion i CO2-forbruget er en direkte konsekvens af de restriktioner, som coronapandemien har bragt med sig.

Formanden for plan - og miljøudvalget, Martin Ravn (V), er glad for at kommunen gør sit for klimaet.

Annonce


Det er altid farligt at tage udganspunkt i en så usædvanlig situation som denvi har haft med corona. Når det så er sagt har vi været gode til at reducere vores CO2-udledning de seneste år.

Paw Amdisen, SF


- Det er glædeligt at vi har reduceret vores CO2-forbrug så meget som vi har. Vi er jo langt over vores mål, som er en årlig reducering på to pct., siger Martin Ravn.

Grunden til den store reduktion i CO2-forbruget er helt konkret de omfattende nedlukninger, der har ramt Danmark. Mange af kommunens bygninger har nemlig været lukket ned i store perioder det seneste år.

- Det er klart, at når der ikke er så stor aktivitet i kommunens bygninger, så forbruger vi heller ikke lige så meget CO2. Så vi reducerer nok ikke forbruget med 11 pct. næste år. Men selv uden corona har vi reduceret forbruget med 2,5 pct., så det går stadig i den rigtige retning, siger Martin Ravn.

Vil fortsætte tendensen

Men kommunen vil have mere, og der er derfor også nye projekter på vej, som skal sikre, at Horsens Kommune fortsat får reduceret CO2-forbruget.

Kommunernes CO2 regnskab

Gennem Klimakommuneaftalen er alle kommunerne forpligtet til at reducere deres CO2-forbrug med minimum 2 procent om året. I år var reduktionen i Horsens Kommune på hele 11,1 procent, svarende til 1.009 tons.

Det er især skolerne, som producerer meget CO2. Både når det kommer til varme og elforbruget, er der sket en markant reducering i forbruget på henholdsvis 12 og 3,3 procent.

I fremtiden er planen at fortsætte CO2 reduktionen. Det skal blandt andet gøres gennem renovering på Østbirk Skole, nye ventilationsanlæg rundt om i kommunen og LED pærer i den kommunale belysning, eksempelvis i lyskryds.

- Noget af det næste som kan være med til at forbedre vores aftryk på klimaet er blandt andet elbusser og et nyt rådhus, hvor klimaaftrykket bliver bedre end det nuværende, siger Martin Ravn.

Et nyt rådhus er dog ikke helt nok for SF's Paw Amdisen, der som formand for Horsens grønne tænketank GRO, ønsker endnu mere grøn udvikling.

- Det er altid farligt at tage udgangspunkt i en så usædvanlig situation, som den vi har haft med corona. Når det så er sagt, har vi været gode til at reducere vores CO2-udledning de seneste år. Næste skridt er at finde grønnere løsninger på især transport - og energiområdet, siger Paw Amdisen.

Horsens Kommune er udover Klimakommuneaftalen også en del af den såkaldte DK2020 plan, hvor det altoverskyggende mål er at kommunen skal være CO2-neutral i 2050.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Odder

God morgen - skal vi danse tango?

Annonce