Annonce
Horsens

Horsens giver FN en hånd - flere år med topmøder i Fængslet

Fængslet - på toppen af Horsens - bliver base for en række summits; møder der skal fungere som en lokal blandemaskine for gode ideer, løsninger og debat med udgangspunkt i FN's verdensmål. Arkivfoto
Horsens Summit skal være en smeltedigel for viden, debat og den gode idé, når kommune og kulturspillere tager lokalt ansvar for globale udfordringer.
Annonce

Horsens: FN får nu en hånd fra Horsens.

Horsens Kommune og lokale kultur-spillere på Fængslet og i Horsens & Friends har besluttet at gå aktivt ind i arbejdet med FN's verdensmål 2030 ved at arrangere en stribe konferencer kaldet Horsens Summit. Det er "topmøder", hvor man lokalt vil tage ansvar for de globale verdensmål og vise, at det ikke kun er politikere på internationalt plan, der kan ændre klodens fremtid.

Med Fængslet som centrum er ideen at afvikle 10 summits - det engelske ord for topmøde - mellem 2019 og 2022, oplyser Horsens Kommune, Fængslet og Horsens & Friends.

- På Horsens Summit samler vi mennesker på tværs af sektorer og inviterer nationale og internationale politikere og virksomheder, topforskere, talenter, kunstnere og engagerede borgere, der sammen skal skabe resultater og udvikle ideer, forklarer Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen om Horsens Summit.

Horsens & Friends er også ombord, og direktør Claus Visbye nærer store forhåbninger til møderne.

- På Horsens Summit vil vi samle og videreformidle den nyeste viden og skabe utraditionelle rammer på tværs af både faglige og geografiske grænser for forhåbentlig at føde helt nye ideer, siger han.

Vi vil have de unge på banen. Det er jo deres fremtid, det handler om. Og vi vil bruge kulturen - som i Horsens har drevet en enorm udvikling - til at iscenesætte dialogen og de høje ambitioner.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens

Annonce

Unge og kulturlivet skal på banen

Med Horsens Summit bliver der ikke tale om konferencer forbeholdt et gråsprængt magt-segment, pointerer Horsens borgmester Peter Sørensen i en pressemeddelelse, hvor trekløveret fremhæver vigtigheden af at få ungdommens og kulturlivets input med i mikset.

- Vi vil have de unge på banen. Det er jo deres fremtid, det handler om. Og vi vil bruge kulturen - som i Horsens har drevet en enorm udvikling - til at iscenesætte dialogen og de høje ambitioner, siger han om konferencerne, der skal fungere som containere for gode ideer.

Resultaterne af hver konference skal samles og gøres tilgængelige for alle, så de kan bruges bredt, fremgår det i en kommentar fra Peter Sørensen.

Annonce

To møder er på plads allerede

De første Horsens Summit-møder har allerede fået dato.

Den 5. juni, dagen danskerne også skal til folketingsvalg, er der grundlovsdebat med fokus på verdensmålene om at mindske ulighed og sikre fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Den traditionelle grundlovstale er skiftet ud med "dialog, debat og satirisk tankestof", lyder omtalen af arrangementet, hvor man kan møde både vidende og humoristiske debattører som Knud Romer, Ditte Giese, Martin Krasnik, Vincent F. Hendricks, Natasha Al-Hariri og Anne Sophia Hermansen. Berygtede Kirsten Birgit fra Den Korte Radioavis giver desuden sit bud på en grundlovstale, og den bliver næppe traditionel.

Derefter følger den 6. september en konference om fremtidens folkeskole med omkring 900 deltagere. Her vil udgangspunktet være FN-målet om, at alle skal have lige ret til god uddannelse.

Kender du FN's verdensmål? Få overblik her

Horsens Summit sætter fokus på FN's 17 verdensmål for 2030.

Verdensmålene blev vedtaget i 2015, iværksat i 2016 og skal frem mod 2030 fremme en bæredygtig udvikling for mennesker og Jorden.

På hjemmesiden verdensmaalene.dk kan man læse, at der er tale om "17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationale partnerskaber."

Foreløbig er to Horsens Summit-møder på bedding. Det første tager udgangspunkt i målene 10 og 16. Næste møde den 6. septembr fokuserer på mål nummer fire.

Her får du overblik over samtlige 17 verdensmål:

Mål 1: Afskaffe fattigdom i verden.

Mål 2: Stop sult.

Mål 3: Sikre et sundt liv for alle.

Mål 4: Sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og muligheder for livslang læring.

Mål 5: Opnå ligestilling mellem kønnene og styrk alle kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

Mål 6: Sikre at alle har adgang til vand og sanitet og at dette forvaltes bæredygtigt.

Mål 7: Sikre at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.

Mål 8: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse, samt anstændigt arbejde for alle.

Mål 9: Bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation.

Mål 10: Reducere ulighed i og mellem lande.

Mål 11: Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.

Mål 12: Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

Mål 13: Handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.

Mål 14: Bevare og sikre bæredygtigt brug af verdens have og deres ressourcer.

Mål 15: Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet.

Mål 16: Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.

Mål 17: Styrke det globale partnerskab for handling og øg midlerne til at nå målene.[4]

Kilde: verdensmaalene.dk og Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce