Annonce
Horsens

Horsens giver FN en hånd - flere år med topmøder i Fængslet

Fængslet - på toppen af Horsens - bliver base for en række summits; møder der skal fungere som en lokal blandemaskine for gode ideer, løsninger og debat med udgangspunkt i FN's verdensmål. Arkivfoto
Horsens Summit skal være en smeltedigel for viden, debat og den gode idé, når kommune og kulturspillere tager lokalt ansvar for globale udfordringer.

Horsens: FN får nu en hånd fra Horsens.

Horsens Kommune og lokale kultur-spillere på Fængslet og i Horsens & Friends har besluttet at gå aktivt ind i arbejdet med FN's verdensmål 2030 ved at arrangere en stribe konferencer kaldet Horsens Summit. Det er "topmøder", hvor man lokalt vil tage ansvar for de globale verdensmål og vise, at det ikke kun er politikere på internationalt plan, der kan ændre klodens fremtid.

Med Fængslet som centrum er ideen at afvikle 10 summits - det engelske ord for topmøde - mellem 2019 og 2022, oplyser Horsens Kommune, Fængslet og Horsens & Friends.

- På Horsens Summit samler vi mennesker på tværs af sektorer og inviterer nationale og internationale politikere og virksomheder, topforskere, talenter, kunstnere og engagerede borgere, der sammen skal skabe resultater og udvikle ideer, forklarer Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen om Horsens Summit.

Horsens & Friends er også ombord, og direktør Claus Visbye nærer store forhåbninger til møderne.

- På Horsens Summit vil vi samle og videreformidle den nyeste viden og skabe utraditionelle rammer på tværs af både faglige og geografiske grænser for forhåbentlig at føde helt nye ideer, siger han.

Annonce

Vi vil have de unge på banen. Det er jo deres fremtid, det handler om. Og vi vil bruge kulturen - som i Horsens har drevet en enorm udvikling - til at iscenesætte dialogen og de høje ambitioner.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens

Unge og kulturlivet skal på banen

Med Horsens Summit bliver der ikke tale om konferencer forbeholdt et gråsprængt magt-segment, pointerer Horsens borgmester Peter Sørensen i en pressemeddelelse, hvor trekløveret fremhæver vigtigheden af at få ungdommens og kulturlivets input med i mikset.

- Vi vil have de unge på banen. Det er jo deres fremtid, det handler om. Og vi vil bruge kulturen - som i Horsens har drevet en enorm udvikling - til at iscenesætte dialogen og de høje ambitioner, siger han om konferencerne, der skal fungere som containere for gode ideer.

Resultaterne af hver konference skal samles og gøres tilgængelige for alle, så de kan bruges bredt, fremgår det i en kommentar fra Peter Sørensen.

To møder er på plads allerede

De første Horsens Summit-møder har allerede fået dato.

Den 5. juni, dagen danskerne også skal til folketingsvalg, er der grundlovsdebat med fokus på verdensmålene om at mindske ulighed og sikre fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Den traditionelle grundlovstale er skiftet ud med "dialog, debat og satirisk tankestof", lyder omtalen af arrangementet, hvor man kan møde både vidende og humoristiske debattører som Knud Romer, Ditte Giese, Martin Krasnik, Vincent F. Hendricks, Natasha Al-Hariri og Anne Sophia Hermansen. Berygtede Kirsten Birgit fra Den Korte Radioavis giver desuden sit bud på en grundlovstale, og den bliver næppe traditionel.

Derefter følger den 6. september en konference om fremtidens folkeskole med omkring 900 deltagere. Her vil udgangspunktet være FN-målet om, at alle skal have lige ret til god uddannelse.

Kender du FN's verdensmål? Få overblik her

Horsens Summit sætter fokus på FN's 17 verdensmål for 2030.

Verdensmålene blev vedtaget i 2015, iværksat i 2016 og skal frem mod 2030 fremme en bæredygtig udvikling for mennesker og Jorden.

På hjemmesiden verdensmaalene.dk kan man læse, at der er tale om "17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationale partnerskaber."

Foreløbig er to Horsens Summit-møder på bedding. Det første tager udgangspunkt i målene 10 og 16. Næste møde den 6. septembr fokuserer på mål nummer fire.

Her får du overblik over samtlige 17 verdensmål:

Mål 1: Afskaffe fattigdom i verden.

Mål 2: Stop sult.

Mål 3: Sikre et sundt liv for alle.

Mål 4: Sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og muligheder for livslang læring.

Mål 5: Opnå ligestilling mellem kønnene og styrk alle kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

Mål 6: Sikre at alle har adgang til vand og sanitet og at dette forvaltes bæredygtigt.

Mål 7: Sikre at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.

Mål 8: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse, samt anstændigt arbejde for alle.

Mål 9: Bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation.

Mål 10: Reducere ulighed i og mellem lande.

Mål 11: Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.

Mål 12: Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

Mål 13: Handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.

Mål 14: Bevare og sikre bæredygtigt brug af verdens have og deres ressourcer.

Mål 15: Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet.

Mål 16: Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.

Mål 17: Styrke det globale partnerskab for handling og øg midlerne til at nå målene.[4]

Kilde: verdensmaalene.dk og Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HH Elite

HH fik igen succes med syv mod seks

Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce