Annonce
Kultur

Horsens & Friends og HNT står sammen med kultur-danmark: Giv os optimisme og håb, Mette Frederiksen

Skal kulturlivet begrave drømme om billeder a la dette, eller ser regeringen muligheder for større arrangementer i sommerens løb? Horsens & Friends og Hoersens Ny Teater er blandt dem, der beder om et svar fra Mette Frederiksen. Foto: Morten Pape
På et-års-dagen for den første store corona-nedlukning sender flere end 500 kulturinstitutioner fra hele landet en genåbnings-appel til Mette Frederiksen (S). Der er brug for afklaring nu, mener Horsens & Friends' direktør.

Horsens: "For et år siden, den 11. marts 2020, bad du os om at lukke Danmark ned. Nu har vi brug for at vide, hvad dine planer for genåbning er."

Sådan lyder det i et åbent brev fra store dele af dansk kulturliv, som statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag blev mødt af, da hun klikkede sig ind på Facebook og andre medier.

Flere end 500 kulturinstitutioner fra hele landet bruger et-års-dagen for den første store corona-nedlukning til at sende en appel til statsministeren om snart at melde ud, hvornår og hvordan kulturlivet igen kan sætte sejl.

Annonce


Giv os optimisme og håb med en genåbningsplan, så kulturlivet kan stå klar med åbne arme, der kan favne og samle os alle.

Uddrag af brevet til statsministeren


Blandt underskriverne er både Horsens & Friends og Horsens Ny Teater.

Horsens & Friends direktør, Claus Visbye, kalder året i coronaens tegn for frustrerende og mener, at regeringen skylder en klar genåbnings-kurs for de kommende måneder.

Forsigtig planlægning duer ikke længere

- For os er det vigtigt at sige, at der er mange uafklaretheder lige nu, og det at lave kultur - i hvert fald større arrangementer, der kan flytte noget - er noget, som tager tid at planlægge, og som nogle gange kræver store investeringer.

- Af hensyn til hele den kæde, der står bag det; fra de frivillige til udlejere af telte og lys- og lydudstyr, begynder vi at skulle have afklaring i forhold til sommeren, siger han og tilføjer:

- Kulturminister Joy Mogensen brugte forleden en formulering, der lød noget i retning af, at "kulturlivet kunne begynde at planlægge forsigtigt". Men det dur ikke. Enten planlægger man, eller også planlægger man ikke. Vi har nu brugt et år på at forsøge at planlægge forsigtigt, siger Claus Visbye.

Claus Visbye tilstår, at han som mange andre er ved at være "corona-mør". - Vi er ikke i panik, men vi er pressede, og der er brug for en afklaring om, hvor vi står, siger han om de manglende udmeldinger om, hvorvidt det bliver muligt at genåbne kulturlivet i større skala eller ej. Og på hvilke vilkår, det eventuelt kan ske. Arkivfoto: Axel Schütt

I appellen til statsministeren fremhæver kulturlivets organisationer, der tæller alt fra koncertarrangører over museer til biblioteker og teatre, kulturtilbuddenes vigtighed for fællesskaber, trivsel og mental sundhed.

Annonce

Bæredygtig økonomi

"Vi er de rum, der skaber plads til fælles refleksion og bygger bro mellem mennesker. Vi styrker sammenhængskraften. Derfor har vi også brug for en plan, der sikrer, at kulturinstitutionernes økonomi kan blive bæredygtig igen. Et langsigtet økonomisk sikkerhedsnet, der skaber ro, indtil de sidste corona-restriktioner forsvinder," står der i brevet.

For Claus Visbye, som siden 11. marts 2020 har måttet aflyse eller udskyde stribevis af både små og store arrangementer, er den økonomiske bæredygtighed også vigtig.

Brevet til statsministeren

Åbent brev til statsminister Mette Frederiksen fra Danmarks kulturliv

Kære statsminister Mette Frederiksen

Genåbningen af Danmark er begyndt, og vaccinerne rulles ud. Det er gode nyheder. Foråret er på vej, og Danmarks kulturliv står klar med masser af oplevelser til befolkningen i vores land. Men vi har brug for lys for enden af tunnelen.

Under corona-nedlukningen har borgerne oplevet, hvor meget de savner museerne, koncerterne, bibliotekerne og teatrene. De store følelser og de nære, lokale fællesskaber. Et rigt og mangfoldigt kunst- og kulturliv.

For et år siden, den 11. marts 2020, bad du os om at lukke Danmark ned. Nu har vi brug for at vide, hvad dine planer for genåbning er.

Vi ved godt, at hele kulturlivet ikke står først i genåbningskøen. Men vi har alle mærket, hvor vigtig kulturen er for fællesskab, personlig trivsel og mental sundhed.

Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter.

Den kultur, der lever, ånder og udfolder sig ude i virkeligheden blandt andre mennesker – på scenerne, i kulturhusene og på museerne – blandt mennesker og langt væk fra de skærme, de fleste af os har set os blinde på.

En plan, som sikrer, at kulturen stadig kan gøre sit for samfundet. For vores demokratiske dannelse og de værdier og den kulturarv, der binder os sammen – nationalt og lokalt.

Særligt for børnene og de unge er kulturen vigtig. Kulturen danner, uddanner, skaber fællesskab og oplevelser, der former for livet.

De hundredvis af lokale kulturinstitutioner og de tusindvis af mennesker, der befolker dem, bidrager til, at de næste generationer kan innovere, tænke kreativt og reflektere. De skaber gejst og selvværd, involvering og engagement.

Vi er de rum, der skaber plads til fælles refleksion og bygger bro mellem mennesker. Vi styrker sammenhængskraften.

Derfor har vi også brug for en plan, der sikrer, at kulturinstitutionernes økonomi kan blive bæredygtig igen. Et langsigtet økonomisk sikkerhedsnet, der skaber ro indtil de sidste corona-restriktioner forsvinder.

Vi har brug for at mindske afstanden til hinanden og stå sammen igen.

Så hjælp hele Danmark. Giv os optimisme og håb med en genåbningsplan, så kulturlivet kan stå klar med åbne arme, der kan favne og samle os alle.

Med venlig hilsen Danmarks kulturliv, repræsentanter for mere end 500 kulturinstitutioner i Danmark

Fra kulturlivets organisationer: Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening.

Lige nu lever selskabet på dets sponsorers nåde, konstaterer han.

- Vi er nødt til at vide, hvor vi står. Den engelske regering har for eksempel kunnet melde ud med relativt klare planer, og noget lignende kunne man også komme med herhjemme.

- Der foreligger en vaccinationsplan, som man regner med er gennemført slut-juli. Men betyder det, at man så åbner i stort eller lille omfang, når de, der gerne vil have en vaccine, har fået den? Står vi så med et åbent Danmark, og må vi så gerne lave Rock i Lunden for 5500 publikummer, for 2500 eller er det et siddende publikum på 500 personer, vi taler om?

- Vi er ikke sundhedseksperter. Vi ved noget om at lave koncerter, så vi er nødt til at vide, hvad vi må.

- Er der for eksempel et økonomisk sikkerhedsnet under os, eller er der ikke et sikkerhedsnet, spørger han og bemærker, at kulturlivet ikke efterlyser genåbning for enhver pris.

Annonce

Står foran flere koncerter

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger trumfer i hans optik længslen efter liv på scenerne.

- Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal åbne hurtigt, for vi skal gøre det, der er forsvarligt. Men vi er nødt til at vide, hvad vi kan forvente eller ikke forvente, siger han om behovet klare linjer forud for den kommende sommer.

Ud over Rock i Lunden, der endnu ikke har kunnet melde hverken program eller datoer ud, står Horsens & Friends foran en koncert med Sting i Lunden 19. juni.

Selskabet er også medarrangør af Wall of Sound-festivalen på Fængslet, der efter planen skal finde sted i maj. Heller ikke det arrangement har meldt sit program ud endnu, og det virker dermed usikkert, om det gennemføres som planlagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce