Annonce
Horsens

Horsens-firma vokser: Tadaa... her er et bud på fremtidens bilisme

Man booker en Tadaa-bil for en kort lejeperiode eller via abonnement. Erfaringen er, siger forretningsudvikler Anker Hedegaard, at brugerne ikke nødvendigvis lægger stor vægt på klimavenligheden, men tilgængelighed og en fleksibel løsning. For de boligforeninger og andre, der i samarbejde med Tadaa stiller bilerne til rådighed for borgere i forskellige dele af landet, er klimavenlighed imidlertid et stort emne. PR-foto: Tadaa

Klimavenlig el-delebil på abonnement er vokset til store dele af Jylland og Fyn.

Horsens: Du abonnerer måske på en avis eller får måltidskasser ind ad døren hver uge. Måske har du månedskort til et fitnesscenter eller klippekort til bus. Hvorfor ikke også abonnere på klimavenlig trafik?

Det spørgsmål er det Horsens-baserede start up-firma Tadaa i gang med at gøre en forretning ud af.

Firmaet, der slår sig op på et koncept, hvor man via app kan abonnere på råderet over klimavenlige elbiler, sendte sine første biler på gaden i 2016.

Dengang var der syv køretøjer i Solbjerg og Aalborg. I dag er der 100 fordelt fra Frederikshavn i nord over Fyn til Nordborg på Als i syd, forklarer forretningsudvikler Anker Hedegaard om det tre år gamle firmas vokseværk.

- Vi begyndte at banke på døre i 2016. Nogle sagde "kom ind", andre ikke, men tiden har arbejdet for os, og nu får vi dagligt henvendelser fra folk, som gerne vil have delebiler. Det kan f.eks. være via boligforeninger, grundejer- og gadeforeninger, hvor man går sammen. Vi tillader os at tro, at vi er blevet mere kendte, siger han.

P.t. får Tadaa tre nye slutbrugere på kundelisten om dagen, og den udvikling er tilfredsstillende, siger Anker Hedegaard om det bud på fremtidens bilisme, firmaet gerne vil være.

Annonce

Tadaa i Horsens

Tadaa har fire holdepladser i Horsens, hvor brugerne kan hente en bil:Vitus Bering Innovation Park - Kollegievænget 16

Forum Horsens - Langmarksvej 53

Rådhuset - J. Chr. Juliussens Vej (biler er reserveret til personale i Horsens Kommune i rådhusets åbningstid. For alle andre er der mulighed for booking eftermiddag, aften, weekend og helligdage)

Høegh Guldbergs Gade - Høegh Guldbergs Gade 18

Konceptet:

Man kan leje en elbil på timebasis, eller man kan tegne et abonnement med et vist antal køretimer inkluderet hver måned.

Tadaa bruger kun elbiler. El-leverandøren har forpligtet sig til at levere klimavenlig strøm til de ladestationer, Tadaa stiller til rådighed.

Bil nummer halvanden

Ideen bag Tadaa er ikke at være et direkte alternativ til kollektiv trafik eller folks egne biler, men et supplement.

Det kan f.eks. være for unge i byerne, som langt hen ad vejen klarer sig med cykel, tog og bus, men har brug for at have en bil i baghånden. Andre kunder kan være det ældre par, der har solgt villaen og er flyttet i lejlighed og ikke gider bøvlet med parkering, mens andre igen kan være bilejere med behov for det, Anker Hedegaard kalder "bil nummer halvanden" - ikke "bil nummer to".

Verden ændrer sig

Når kunderne skal bruge en elbil, booker og betaler de via en app, kører deres tur og stiller bilen tilbage samme sted, så andre Tadaa-brugere i nærområdet kan overtage den.

Anker Hedegaard vurderer, at Tadaa som koncept indtil videre er unikt herhjemme. Abonnement-systemet og klima-profilen, der bl.a. hægtes op på, at det selskab, der leverer strøm til ladestanderne, garanterer miljøvenlig elproduktion, er der ikke andre, der brander sig på i samme grad, forklarer han.

Konkurrencen kommer dog formentlig op i gear i takt med udviklingen inden for deleøkonomi og el-biler, spår forretningsudvikleren.

- Man vil komme til at se mere til os, men også alternativer. Både bilimportører og andre forretninger har fundet ud af, at verden ændrer sig, så der vil komme mere deleøkonomi og på sigt også selvkørende biler, som er noget, vi også håber at kunne arbejde med, siger han og uddyber, at ambitionerne med selvkørende biler ikke er nært forestående - men dog realistiske.

Tadaa, som har base i Vitus Bering Innovation Park på Chr. M. Østergaards Vej, er 100 procent ejet af foreningen Insero Horsens, der bl.a. investerer i "grønne" iværksættere og virksomheder inden for it og software.

Tadaa blev fremhævet som et af de positive bidrag i Inseros 2017-regnskab, men de konkrete tal i regnskabet ønsker Anker Hedegaard ikke at gå nærmere ind på for nuværende.

- Omsætning i kroner og øre er noget, der bliver mere interessant på sigt. Det, vi pejler efter nu, er primært at få brugere på bilerne, så de bliver rentable. Men vi er en traditionel start up og ved, at tingene tager tid, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

Ønskebørn-ejer om nethandel: Jeg er udfordret og bekymret - men som detailhandel bør vi ikke være sure

Annonce