Annonce
Erhverv

Horsens er nummer 9 ud af 98 på iværksætteri-liste: Man skal ikke undervurdere lemminge-effekten

Anders Killmann Petersen er glad for kommunens placering i ny opgørelse over kommunernes erhvervspræstationer, der i hans optik kan bidrage til at tiltrække arbejdskraft til Horsens. Foto: Morten Pape
Det giver blod på tanden at ligge i den gode ende af erhvervsopgørelse, siger erhvervsdirektør, der stadig ser plads til forbedring.
Annonce

Horsens: Kun otte kommuner i Danmark kan bryste sig med at være dygtigere til at skabe nye virksomheder og få små virksomheder til at vokse end Horsens Kommune.

Det konkluderer en ny opgørelse fra erhvervskonsulenthuset Iris Group, "Lokale Erhvervspræstationer 2020", der placerer Horsens Kommune som nr. 9 ud af 98, når det kommer til iværksætteri og vækstvirksomheder.

En rapport, der samtidig placerer Horsens Kommune på en plads som nr. 20, når det kommer til den samlede erhvervspræstation, der måles ud fra 22 indikatorer som eksempelvis privat jobskabelse, overlevelse og jobskabelse blandt iværksættere samt eksportaktivitet blandt private virksomheder.

De positive placeringer er værd at notere sig, mener Anders Killmann Petersen, erhvervsdirektør i Business Horsens, men kun som et skridt på vejen.

- Det er flot, at vi ligger, hvor vi gør, men der er mere, vi kan gøre på de indre linjer. For vi kan blive endnu bedre, og vi kan dyrke vores forskellige miljøer bedre. Men det her giver blod på tanden, siger Anders Killmann Petersen, der dog generelt mener, man skal tage sådanne målinger med et gran salt.

Iris Groups rapport

Iris Group har på baggrund af data fra perioden mellem 2013 og 2018 udarbejdet en opgørelse, "Lokale erhvervspræstationer 2020", der rangerer alle danske kommuner efter deres erhvervspræstation.

Indekset bygger på 22 indikatorer, bl.a. privat jobskabelse, andel højproduktive virksomheder, overlevelse og jobskabelse blandt iværksættere, andel vækstvirksomheder og eksportaktivitet blandt private virksomheder.

Horsens indtager en samlet 20. plads.

Rapporten er desuden inddelt i tre undergrene: "Arbejdsladser, indkomst og produktivtet", "Iværksætteri og vækstvirksomheder" og "Eksport", hvor Horsens Kommune er placeret som henholdvis nr. 29, 9 og 54.

Annonce

Lemminge-effekten

Erhvervsdirektøren hæfter sig samtidig ved, at de data, der ligger bag opgørelsen, er nogle år gamle, fra perioden mellem 2013 og 2018, og han vurderer, at Horsens Kommune i mellemtiden er blevet endnu bedre, når det kommer til iværksætteri.

- Vi (Business Horsens, red.) er blandt andet begyndt at ringe ud til alle nye iværksættere, og det har givet rigtig god feedback. Det giver dem en følelse af, at vi tager dem alvorligt, siger Anders Killmann Petersen.

Han vurderer, at en af nøglerne til at skabe en endnu bedre erhvervspræstation skal findes i evnen til at tiltrække arbejdskraft.

- Det med at tiltrække arbejdskraft er et stort problem for alle - også i Horsens. Vi skal blive endnu bedre til at gøre os tilgængelige og fortælle de gode historier, der tiltrækker højtuddannet arbejdskraft, siger Anders Killmann Petersen.

Netop her er det ikke ubetydeligt at ligge godt i en måling som den, Iris Group står bag.

- Men man skal ikke undervurdere lemminge-effekten. Når det går godt et sted, søger folk hen mod succeserne, og det er derfor, det er godt at ligge godt i de her målinger, for succes avler succes, siger Anders Killmann Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce