Annonce
Horsens

Horsens-borgmester venter på udligningsreform: Historien skræmmer

Borgmester Peter Sørensen (S) har især i det seneste halve år beskæftiget sig meget med den kommende udligningsreform. Torsdag udløses spændingen. Arkivfoto: Morten Pape
Regeringens bud på en udligningsreform præsenteres torsdag. Borgmester Peter Sørensen er bekymret på forhånd, men håber, at der tages hensyn til de strukturelle udfordringer i Horsens.

Horsens: Regeringens udspil til en ny udligningsreform bliver præsenteret torsdag kl. 11.30. I et interview med avisen Danmark onsdag løfter statsminister Mette Frederiksen (S) en smule af sløret for hovedtankerne i reformen: De velstillede kommuner i Østdanmark - herunder Østjylland - skal bidrage mere til at bringe Danmark i balance.

Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) blev præsenteret for hovedlinjerne på et møde lørdag, hvor statsministeren orienterede det socialdemokratiske bagland. Peter Sørensen var bekymret før mødet i lørdags og interviewet med statsministeren, og han er det stadig, konstaterer han.

- Jeg afventer pressemødet torsdag, men historisk set er jeg bekymret. Fire gange er der rørt ved udligningen, og vi er blevet ramt hver gang. Den seneste gang med den tidligere regerings udspil stod vi til at miste 110 mio. kr. om året, så historien skræmmer, konstaterer Peter Sørensen.

- Statsministeren sagde i et interview, at Østdanmark skal bidrage mere, herunder også Østjylland. Hvad mener du om det?

- Det er ingen overraskelse for mig, at der er et ønske om, at der skal flyttes flere penge til udfordrede områder. Statsministeren brugte den brede spartel i interviewet, og der er jo også forskel på kommunerne i Østjylland. Det har jeg en klar forventning om, at man også vil kunne se afspejlet i regeringens udspil, siger han.

Annonce
Vi er dygtige til at få pengene til at række, men det ændrer ikke ved, at gennemsnitsindtægten i Horsens er lavere end landsgennemsnittet, og at vi har et lavt udskrivningsgrundlag.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Fakta på bordet

Udligningen mellem kommunerne har "essentielt stor betydning", siger Peter Sørensen, og derfor har han også beskæftiget sig meget med den, især i det seneste halve år.

- Jeg har tilbragt en del tid i København, for det er vigtigt at få fakta på bordet. Ifølge Indenrigsministeriets egne tal er vi den 15. mest udfordrede kommune i landet. Vi er dygtige til at få pengene til at række, men det ændrer ikke ved, at gennemsnitsindtægten i Horsens er lavere end landsgennemsnittet, og at vi har et lavt udskrivningsgrundlag, siger Peter Sørensen.

- Vi har rykket os meget i Horsens i de seneste 10 år, men vi er en gammel arbejderby og har en befolkning, der har et større træk på sundhedsudgifterne. Vores pensionister sparer også mindre op, og vi har færre almene boliger, fordi arbejdsgiverne i sin tid byggede lejligheder til deres arbejdere. Det er eksempler på nogle områder, der jo skal med, når man laver en udligningsreform, siger han.

Byrådet blev mandag orienteret om, at udligningsreformen er lige på trapperne.

- Vi er i arbejdstøjet nu, og det er vi også efter pressemødet torsdag, siger Peter Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens får næppe en A-landskamp igen

Leder For abonnenter

Når lærerne må holde fri - så må børnene vel også?

Avisen har de seneste dage skrevet om tendensen til, at forældre tager deres børn ud af skolerne uden for de normale ferieperioder. Det er et forkert signal, mener både politikere og skoleledere. Det er bedst, når alle i skole. Det kan ingen være i tvivl om, men det gælder så sandelig også lærerne, for ingen taler om, at det selvfølgelig også går ud over kvaliteten i undervisningen og styrken i fællesskabet, når læreren holder fri. Lad os slå fast med det samme, at det er alle læreres ret at holde ferie uden for skolernes traditionelle ferie. Det siger deres overenskomst, så ingen skal skyde efter folkeskolelærere, når de en uge om året holder fri uden for de traditionelle ferieuger hen over skoleåret. Men det betyder også, at det klinger en anelse hult, når skoleledere og politikere taler om det forkerte i, at børnene tages ud af undervisningen, når de ansatte har muligheden for at gøre det samme. Det kommer til at lyde som mig selv, når børneopdragelsen har været til diskussionen derhjemme, og jeg har trukket trumfkortet og slået fast, at de skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg selv gør..... Det var noget andet i gamle dage, vil nogle nok mene, men dengang måtte lærerne heller ikke holde fri ud over de almindelige ferieuger. Dengang gav det god mening at slå fast, at eleverne ikke bare kunne få fri uden særlig grund. Nu er tiden en anden, og selv om det går ud over fællesskabet og kvaliteten i undervisningen, når enten elever eller lærere mangler, så er det sådan, virkeligheden ser ud. Vi må alle bestræbe os på at holde fraværet på et minimum og gøre det så attraktivt at gå i skole, at der skal noget ekstraordinært til, hvis man vil gå glip af en uges undervisning. Det er en kamp, vi alle kan bidrage positivt til at vinde. Kampen for at undgå fravær er desværre tabt.

Annonce