Annonce
Horsens

Horsens-borgmester venter på udligningsreform: Historien skræmmer

Borgmester Peter Sørensen (S) har især i det seneste halve år beskæftiget sig meget med den kommende udligningsreform. Torsdag udløses spændingen. Arkivfoto: Morten Pape
Regeringens bud på en udligningsreform præsenteres torsdag. Borgmester Peter Sørensen er bekymret på forhånd, men håber, at der tages hensyn til de strukturelle udfordringer i Horsens.
Annonce

Horsens: Regeringens udspil til en ny udligningsreform bliver præsenteret torsdag kl. 11.30. I et interview med avisen Danmark onsdag løfter statsminister Mette Frederiksen (S) en smule af sløret for hovedtankerne i reformen: De velstillede kommuner i Østdanmark - herunder Østjylland - skal bidrage mere til at bringe Danmark i balance.

Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) blev præsenteret for hovedlinjerne på et møde lørdag, hvor statsministeren orienterede det socialdemokratiske bagland. Peter Sørensen var bekymret før mødet i lørdags og interviewet med statsministeren, og han er det stadig, konstaterer han.

- Jeg afventer pressemødet torsdag, men historisk set er jeg bekymret. Fire gange er der rørt ved udligningen, og vi er blevet ramt hver gang. Den seneste gang med den tidligere regerings udspil stod vi til at miste 110 mio. kr. om året, så historien skræmmer, konstaterer Peter Sørensen.

- Statsministeren sagde i et interview, at Østdanmark skal bidrage mere, herunder også Østjylland. Hvad mener du om det?

- Det er ingen overraskelse for mig, at der er et ønske om, at der skal flyttes flere penge til udfordrede områder. Statsministeren brugte den brede spartel i interviewet, og der er jo også forskel på kommunerne i Østjylland. Det har jeg en klar forventning om, at man også vil kunne se afspejlet i regeringens udspil, siger han.

Vi er dygtige til at få pengene til at række, men det ændrer ikke ved, at gennemsnitsindtægten i Horsens er lavere end landsgennemsnittet, og at vi har et lavt udskrivningsgrundlag.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Annonce

Fakta på bordet

Udligningen mellem kommunerne har "essentielt stor betydning", siger Peter Sørensen, og derfor har han også beskæftiget sig meget med den, især i det seneste halve år.

- Jeg har tilbragt en del tid i København, for det er vigtigt at få fakta på bordet. Ifølge Indenrigsministeriets egne tal er vi den 15. mest udfordrede kommune i landet. Vi er dygtige til at få pengene til at række, men det ændrer ikke ved, at gennemsnitsindtægten i Horsens er lavere end landsgennemsnittet, og at vi har et lavt udskrivningsgrundlag, siger Peter Sørensen.

- Vi har rykket os meget i Horsens i de seneste 10 år, men vi er en gammel arbejderby og har en befolkning, der har et større træk på sundhedsudgifterne. Vores pensionister sparer også mindre op, og vi har færre almene boliger, fordi arbejdsgiverne i sin tid byggede lejligheder til deres arbejdere. Det er eksempler på nogle områder, der jo skal med, når man laver en udligningsreform, siger han.

Byrådet blev mandag orienteret om, at udligningsreformen er lige på trapperne.

- Vi er i arbejdstøjet nu, og det er vi også efter pressemødet torsdag, siger Peter Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Skoleleder efter forfærdelig ulykke under udflugt: - Vi kunne ikke have gjort noget anderledes

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce