Annonce
Horsens

Horsens-borgmester glæder sig over lempelser - men havde håbet og troet på mere

Søndergade en augustdag sidste år, da restriktionerne var mere lempelige. Fra på mandag er der åbent i specialbutikkerne på hovedstrøget. Borgmester Andreas Boesen glæder sig over bedre tider for detailhandel og fritidsliv, men havde håbet på mere, når det gælder liberale erhverv og undervisningsområdet. Foto: Mads Dalegaard
Vi ser ind i en tid med mere smitte og flere indlæggelser, lyder det fra Andreas Boesen. Han slår fast, at det for alt i verden ikke må gå som i Kolding.

Horsens: Glæde over, at mange butikker og det udendørs foreningsliv kan genåbne på mandag, ærgrelse over, at de liberale erhverv og mange skoleelever må vente uger endnu.

Det er i kort form S-borgmester Andreas Boesens reaktion på den genåbningsaftale, der i flere tempi blev offentliggjort onsdag.

- Det er positivt, at vi får gang i detailhandlen, og det er positivt, at der åbnes for udendørs aktiviteter - med de restriktioner, der nu er, siger han.

Annonce

Boesen gav efter et middagsmøde mandag med deltagelse af landets borgmestre og en række ministre udtryk for en tro på åbning af de liberale erhverv og afgangsklasser i skolen. Det sker ikke i denne omgang - i hvert fald ikke i Horsens Kommune.

- Er du ærgerlig over det?

- Ja. Jeg har respekt for, at der er et smittetryk, der kan stige, men det er stadig ærgerligt. Jeg havde håbet på mere.

Boesen slår dog også fast, at andre har adgang til - og indblik i - flere sundhedsdata, end han har, og det respekterer han. På positivsiden lyder det:

- Vi har fået mere forudsigelighed i forhold til de næste genåbningsdatoer (15. marts og 6. april, red.). Det synes jeg er fair. Så er man som for eksempel frisør fri for at tænke: Bliver det i morgen? Eller i overmorgen?


De nationale myndigheder er ikke blege for at lukke ned igen, og det skal vi ikke ud i.

Andreas Boesen, borgmester


Hvorfor må Herning?

Horsens er ikke blandt den snes kommuner, der må lempe yderligere end resten på mandag - for eksempel i forhold til afgangsklasser i folkeskolen.

- Det kan blive grimt, når kommuner strides om, hvem der må - og ikke må - åbne før andre, men kigger man på for eksempel Herning, som er blandt dem, der ser ind i færre restriktioner, ligner smittetallene meget dem, vi ser i Horsens. Hvad siger du til det?

- Jeg kommer ikke til at deltage i den kamp. Jeg sammenligner os mest med os selv, siger Andreas Boesen.

Andreas Boesen (S) kigger med ængstelse mod Kolding, hvor smittetallet er højt. Han vil for alt i verden undgå, at Horsens Kommune render ind i et tilbageslag i de kommende uger og måneder. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Det må ikke gå som i Kolding

Han fokuserer i stedet på, at der venter en stor opgave for hele kommunens borgere i at overholde restriktionerne og tage hensyn til hinanden i en tid, hvor smittetal og antallet af indlæggelser vil stige.

- Vi skal være med, næste gang der åbnes, siger han.

Borgmesteren peger på, at der også i de næste faser kan blive tale om regionale åbninger, og her vil han også meget gerne have Horsens Kommune med.

For alt i verden skal vi, siger han, undgå det, der sker lige nu i Kolding og områder i grænselandet, hvor incidenstallene er høje. Her har den britiske covid-variant B117 slået skoleåbningen tilbage til start.

- De nationale myndigheder er ikke blege for at lukke ned igen, og det skal vi ikke ud i. Derfor min appel: Sørg nu for at overholde coronareglerne, og bliv gerne testet to gange om ugen.

- Men er Horsens gearet til at teste alle to gange om ugen?

- Nej, den kapacitet er der ikke endnu. Bestemt ikke. Vi afventer stadig meldinger om det, og vi kan kun byde ind med oplagte teststeder både i Brædstrup og i midtbyen, siger Andreas Boesen med henvisning til, at beslutningerne på området ligger uden for kommunens regi.

Her lempes der fra 1. marts

Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav, så der er færre kunder i butikkerne. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre - som for eksempel Bytorv Horsens. Udvalgsvarebutikker kan være forretninger, der sælger tøj, sko, bøger og møbler.

Udvalgsvarebutikker på over 5000 kvadratmeter eller derover kan holde åben mod tidsbestilling. Dette var ikke en del af ekspertgruppens indstilling.

Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test, som er højst 72 timer gammel. Det kan for eksempel være en zoologisk have.

I forhold til udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves forsamlingsforbuddet til 25 personer. Ekspertgruppen havde lagt snittet på 20 personer, men den politiske aftale tillader altså lidt flere. Det kommer blandt andet fodbold til gode, da der nu bliver mulighed for 11 mod 11-kampe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce