Annonce
Hedensted

Hold regnvandet hos dig selv og vi giver dig 18.000 kr.

Som kloaksystemet er i Uldum i dag ledes der urenset spildevand ud i Lilleåen. Samtidig er de eksisterende kloakrør utætte, så derfor er det nødvendigt at gøre noget ved byens kloaksystem. Arkivfoto
200 Uldum-borgere blev i går aftes præsenteret for, hvordan byens nye kloaksystem skal være. Valget er faldet på en grøn og billigere løsning med blandt andet grønne bælter i stedet for fortove og lokal afledning af regnvandet på egen grund.

Uldum: Grønne bede, opsamlingsbassiner, faskiner og regnvandstønder, samt ikke mindst helt kontante tilbagebetalinger til borgerne på 18.000 kr, hvis de selv håndterer deres eget regnvand. Det er alt sammen en del af en ny plan for separering af spildevand og regnvand i Uldum.

Planen blev præsenteret på et borgermøde i går aftes af Hedensted Spildevand, Hedensted Kommune, ingeniørfirmaet Orbicon og en lokal borgergruppe i fællesskab.

Tilbage i november 2015 var Uldum-borgerne ellers blevet forelagt en løsning med en hel traditionel kloakseparering med to rør. Men projektet er blevet forsinket, og i den mellemliggende tid er der blevet skiftet taktik, så der nu i stedet satses på en såkaldt LAR-løsning.

Annonce
Fortov i begge sider er måske en luksus, man ikke har behov for ude på de mindre villavej.

Morten Korgaard Pedersen, Orbicon

Forsinkelse var held

Det står for Lokal Afledning af Regnvand og går ud på, at man i stedet for at lave et helt særskilt kloaksystem til regnvand, laver en række andre systemer, som faskiner og grønne regnbede, der kan aflede regnvandet.

- I min optik er det et stort held, at projektet er blevet udskudt, for ud fra miljøhensyn, fremtidssikring af byen og økonomi er det her den rigtige løsning. Også selvom vi mister lidt fortov, og der bliver lidt ekstra græs, der skal klippes, lød det fra Jesper Hammer fra borgergruppen, inden de nærmere detaljer i planen blev præsenteret.

Billigere og bedre

Ifølge Morten Korsgaard Pedersen fra Orbicon er der mange fordele ved LAR løsningen i Uldum. Blandt andet, at det vil sænke grundvandsspejlet, at det er en bedre løsning i forhold til at håndtere skybrud, samt at det som regel er billigere for den enkelte borger at anlægge.

De fleste borgere til mødet var da også ganske tilfreds med den valgte løsning - altså nu, hvor separeringen SKAL ske.

- Det er et rigtig fint projekt, selvom det vil komme til at give en masse bøvl mens det bliver lavet. På den anden side, bliver vi også i dag påvirket af skybrudene, hvor vi tydeligt kan høre, at vandet kommer op af kloakker og ud i cisterner, afløb m.m, fortalte Lis og Henning Rand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce