Annonce
Danmark

Hold op med at pive: Postbudene gør hvad de skal

Annonce

Debat: Ethvert postbud har prøvet det. Når du til en fest eller en familiemiddag fortæller, at du arbejder hos Posten, kan du være sikker på at mindst én deltager højlydt fortæller, hvilken ringe service dit firma yder, og at både pakker og breve ALTID er forsinkede.

Alle har en mening om Posten, og det er ikke lige sagligt hver gang. At skulle bruge mangt en festlig lejlighed på at skyde fordomme om ens arbejde ned, er på godt jysk træls.

Der er gået selvsving i lysten til at skælde ud på postbuddet. Men bag de mange antagelser og fordomme gemmer der sig både bude og en virksomhed, PostNord, der gør nøjagtig, hvad staten har bedt dem om. Og det gør de faktisk forbløffende godt. Danskerne får stadig leveret breve og pakker, selvom kun 6.500 medarbejdere nu skal dække hele landet. Ved indgangen til dette årtusinde var vi omkring23.000.

Urimelig statsstøtte og unfair konkurrence! Som postbud møder du de fordomme hver dag enten i debatspalterne, på tv og fra tid til anden også over spisebordet. Men det har ingen gang på jorden. Gennem hele det fald, som 20 års digitalisering har givet brevene, er der, indtil starten af dette år, hvor befordringspligten blev forlænget, ikke givet en krone til at støtte driften.

I 3F Post undrer vi os over at den virksomhed, vi alle ejer i fællesskab, og de postbude, som arbejder der, skal tales ned. Når de rent faktisk udfører den opgave, som Folketinget har besluttet: at sikre postbefordringen og stå igennem brevfaldet i fuld konkurrence og på markedsvilkår.

Det er en vinkel, som ikke har fået plads i debatten i mange år. Tilmed gemmer der sig en historie om, hvordan den danske model med overenskomster og samarbejde har løst en opgave, som en blind liberalisering og en ubekymret digitalisering har skabt:

At der ikke skal bæres millioner af kontoudtog og andet massepost rundt i landet, kan alle være glade for. Også postbudene. Elektronisk signatur og e-Boks var almindeligt her i landet, før man overhovedet havde hørt om det i andre lande, og i mange lande har man det fortsat ikke. Vi har så valgt at toppe det med et direkte forbud mod at kommunikere med offentlige myndigheder pr. brev, medmindre man får en særlig dispensation. Det er ikke set andre steder, og det har været med til at give den suverænt hurtigste og største digitalisering af postgangen i hele verden. I sin egen forstand en succes.

Men ligesom ved andre dele af den digitalisering, vi lever, ånder og taler sammen i, er der en bagside. Nemlig muligheden for at sikre den post, der ikke er digitaliseret, når 240 millioner af brevene og dermed forretningsgrundlaget nu er væk, svarende til 84 procent.

Mens andre selvfølgelig har krævet god service og sikker levering, har fagforeninger og virksomheden skulle styre en nedgang af bibelske dimensioner og genopfinde og omlægge alting. Vi har kæmpet for at undgå, at digitaliseringens flodbølge skyllede alle værn og rettigheder væk. Samtidigt med at posten skulle ud. Fra statsansatte tjenestemænd til en privatretlig virksomhed organiseret i Dansk Industri. Fra offentlig service til kommerciel ydelse. Bestemt af Folketinget og accelereret af teknologien.

Det er for så vidt den præstation, der også tales ned, når politiske hensyn gør det fristende at give PostNord et gok. For der hersker stadig tvivl om, hvorvidt befordringspligten skal betales af den danske stat.

Til det er der kun ét svar: Selvfølgelig skal den det.

Befordringspligten, der ved lov skal sikre, at alle borgere kan få post, er en pligt. Det er ikke et monopol. Det er ikke statsstøtte, og det er ikke urimeligt. Det er derimod en opgave, staten beder selskabet om at udføre. Før red opgaven på ryggen af de store postmængder. De er væk. Opgaven står tilbage. Der er i øvrigt blot tre lande i Europa, hvor staten ikke yder en eneste krone til at sikre, at dets borgere kan få breve. Det er England, Danmark – og Sverige.

Indtil den dag kommer, må vi nyde, at vi med succes har gennemført en digitalisering, og så med glæde betale for den del af postbefordring, vi stadig ønsker, skal sikres for befolkningen. For alle skal kunne få post, uanset hvor man bor og til samme pris – og det skal helst ske af et postbud med rank ryg og faglig stolthed i bagagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Udenrigsministeriet: Hele verden kan være lukket lige om lidt

Annonce