Annonce
Horsens

Hold fast i havnens historie

- Sørg for en god havnepromenade, sørg for, at skibe kan lægge til og inviter dem til at gøre det. Lav en husbådehavn. Bevar slæbestedet, fiskerhusene og klondyke på sydhavnen. Det er små perler. Sørg for, at der er plads til bevægelse og aktivitet. Tænk på havnen som et kulturområde, hvor man kan holde koncert og lade det kreative liv udfolde sig, lyder nogle de konkrete råd fra Rasmus E. Casper til udviklingen af Horsens Havn.
horsens - Pas på den unikke historie, Horsens Havn rummer, og sørg for, at der er rum til bevægelse og leg.

Sådan lyder et par input fra Rasmus E. Casper til udviklingen af Horsens Havn.

Han er projektleder på Legeskibet og således i spidsen for besøget af det gode skib, Lilla Dan, som i går vinkede farvel til Horsens, hvor det havde bragt mere leg og oplevelse til havnen.

- Vi besøger en række havne i Danmark, hvor der er planer og projekter for havnene. Ligesom i Horsens.

Ud over leg var skibet ladet med input til udvikling af havneområder, som ifølge Legeskibets koncept rummer et vigtigt, uudnyttet potentiale for bevægelseskultur.

- For få årtier siden var havnen byens livsnerve. Her på havnen ligger f.eks. et af Danmarks ældste slæbesteder. Det ville da være ærgerligt, hvis det forsvandt. Og Horsens har en fantastisk skibsbyggerhistorie. Det er uvurderligt at få sådan noget i spil. Og kombinerer man den traditionelle, maritine kultur med bevægelse, har byen et stærkt kort på hånden i forhold til at være attraktiv for borgere og tilflyttere, siger Rasmus E. Casper.
- Gågaden og Torvet er pæne steder, men ligger ikke op til den gadeidræt, som mange gerne vil dyrke i dag. Det gør havnen til gengæld, og her er potentiale til noget, man kan være fælles om. Det er råt, men det gør det også spændende. Og mange vil da lige omkring havnen, når de kommer til en havneby.

Visionær byudvikling

- Dem der, skal man ikke have for mange af, siger han og peger på det 10 etager høje Geiserne, der er skudt op på havnen hen over sommeren.

- Jeg kan da godt forstå, at en investor vil bygge højest muligt, når man kan sælge de øverste lejligheder for 10 mio. kr. På kort sigt er salget af grunden en økonomisk gevinst for kommunen, men er det også det på lang sigt? Trækker lejlighederne nye beboere til Horsens, eller er det bare nogle, der bor et andet sted i kommunen, som flytter ind i dem? Det er en kamp mellem visionær byudvikling og kortsigtede økonomiske interesser. Vi vil gerne, at man tænker visionært, siger Rasmus E. Casper.

For ham er der ingen tvivl. Ønsker kommunen at tiltrække nye borgere, giver et unikt havneareal med historie, offentlig adgang, muligheder for bevægelse i samarbejde med de kreative kræfter, der allerede er i byen, den største langsigtede gevinst.
Når man måler på livskvalitet som borger, vil jeg da som velfungerende familie kigge efter et sted, som har aktive miljøer og gode faciliteter til udfoldelse. Og her er hele bevægelses- og idrætsområdet et stort vækstområde. I dag rejser folk hele verden rundt for deres idræt. Foto: Søren E. Alwan

Væk fra traditionel sport

Deltagerantallet i den organiserede sport i haller som badminton og håndbold falder, til gengæld vokser den uorganiserede sport og den individuelle sport. DGI har et mål om, at 75 pct. af befolkningen skal dyrke idræt i 2025. De seneste tal viser et fald fra 65 til 63 pct., fortæller projektlederen.

- Årsagen er, at vi ikke tilbyder de rigtige ting. Og vi skal være vildt opmærksomme på børn, unge og fysisk inaktivitet, hvor der bliver flere meget aktive og flere inaktive. Samtidig er aktiviteten hos 40+ stigende i den selvorganiserede sport. Så gode muligheder for den idræt er vigtige, hvis man vil være attraktiv for bosættere, siger Rasmus E. Casper.
- Mange steder er byudviklingen så aggressiv. Mit råd er at man skal sætte tempoet ned. Foto: Søren E. Alwan

Sæt farten ned

Lige nu går det hele meget stærkt.

- Mit råd er at sætte farten ned og ikke gå i panik. Der er typisk sket det, at man lavede en masterplan for havnen før finanskrisen, og så er der ikke sket noget i otte-ni år. Så kommer der en investor, som kan bygge dyre lejligheder, og så forhaster man en beslutning igennem. Jeg vil råde kommunerne til at sætte farten ned. Få tænkt planen grundigt igennem, hav øje for muligheder for at bygge videre på havneområdets historie og videreudvikle unikke rum til bevægelse og kultur. Mennesker fascineres af havnen, som har potentiale til at blive et kæmpe aktiv for byen og byens indbyggere, men det kommer ikke af sig selv. Derfor er det vigtigt, at kommunen nurser de lokale kreative kræfter på området. Om det er parkour, skatermiljø, vandsport, gode løbe- og gangruter eller noget andet.

Rum til larm

- Og så er det utrolig vigtigt, at kommunen laver nogle rammer, når der bygges boliger på havnen, så der ikke opstår en konflikt mellem beboerne og kreative kræfter på havnen. At man sikrer, at der må holdes koncerter, og at der må lægge skibe til, som man også arbejder på.

Med andre ord at livet på havnen også må larme.

- Jeg har ikke noget færdigt svar på, hvad der skal være på havnen i Horsens, men det er vigtigt at bevare historien og lytte til de miljøer, der er i forvejen, siger Rasmus E. Casper og nævner gode eksempler på lokale løsninger som skaterparken i Haderslev, som er blevet et internationalt tilløbsstykke ligesom cold Hawaii i Klitmøller.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Annonce