Annonce
Horsens

Hold dig fra bland selv-slik, lyder rådet: Det er svært at skolde vingummibamserne

Hvis en kunde ikke overholver de gængse bland selv-slik-regler, er der risiko for coronasmitte, og derfor bør man undgå selv at blande fra de åbne slikkasser i denne periode, lyder det fra Statens Serum Institut. Arkivfoto: Morten Pape
Hvis man frygter at blive smittet med coronavirus, bør man undgå åbne varer som bland selv-slik, lyder det fra Statens Serum Institut.

Horsens: De fleste butikker og varehuse har lukket ned for, at kunderne selv kan mikse en pose med lørdagssnoller ved bland selv-slikhylderne, men enkelte steder er det eller har det stadig været muligt.

Der er heller ikke kommet et direkte forbud eller en advarsel, men i kampen mod coronavirus er det måske ikke det mest gennemtænkte at lade kunderne blande slikket selv, fortæller Jette Holt, sygeplejerske ved Statens Serum Instituts afdeling for infektionsepidemiologi og forebyggelse.

- Uden at jeg vil lukke ned for bland selv-slikket, så virker det – oven i de stramme sanktioner, der i forvejen er sat op - ikke fornuftigt at have åbent for bland selv-slik. Det er lidt det samme, som når min kollega, overlæge Tyra Grove Krause, tidligere advarede mod buffeter, fordi mange mennesker er samlet om den samme mad og tager fra de samme fade og skåle, siger hun.

Annonce

Kræver bare en uden beskyttelse

Som kunde skal man selvfølgelig tage de forholdsregler og følge de anmodninger, myndighederne allerede har givet om at holde afstand, nyse i ærmet, vaske eller spritte hænderne ofte og begrænse fysisk kontakt. Men ved bland selv-hylderne er der bare en særlig risiko, fordi der er tale om frit tilgængelige madvarer.

- Alt det, der er åbent, er udsat. Sådan har det altid været med bland selv-slikket, og det er jo derfor, der er skeer og handsker til at tage med og låg på slikkasserne. Benytter alle sig af det, er der ikke større risiko for at blive smittet med coronavirus nu, end der har været for at blive smittet med influenza tidligere, siger Jette Holt, men hun hæfter sig så ved, at det hurtigt går galt, hvis alle ikke overholder den forsvarlige fremgangsmåde:

- Er der bare en, der har haft fingrene nede i slikket, så er der en risiko for at blive smittet, især hvis vedkommende har været der lige før dig. Hvis man er bange for at blive smittet, skal man nok gå efter noget andet slik, for ingen kan give en garanti ved bland selv-slikket, siger hun.

Rene hænder og hver sin skål

Alt i alt lyder rådet derfor fra hende, at man skal undgå bland selv-snolleret i denne periode.

- Det er svært at skolde vingummibamserne bagefter, så hvis man skal forholde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er bland selv-slik ikke det smarteste, siger hun og tilføjer desuden et ekstra råd, hvis man sidder en familie og deles om slikket fredag eller lørdag aften.

- Det er jo sådan med ting, vi putter i munden med fingrene, at det handler om at have rene hænder, så det skal man selvfølgelig sørge for, inden man spiser slik. Endnu bedre er det at have hver sin skål – så er man også sikker på, at storebror ikke snupper alle de gode ting, siger hun.

Coop og Salling Group meldte forleden ud, at de stoppede al salg af bland selv-slik i deres butikker, der tæller Kvickly, Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Irma, Fakta, Føtex, Bilka og Netto. Løvbjerg har gjort det samme.

Slikhuset i Horsens har også valgt at holde kundernes fingre ude af snollerkasserne. De blander selv under sikrede forhold og tilbyder takeaway-slik og udbringning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce