Annonce
Horsens

Hold dig fra bland selv-slik, lyder rådet: Det er svært at skolde vingummibamserne

Hvis en kunde ikke overholver de gængse bland selv-slik-regler, er der risiko for coronasmitte, og derfor bør man undgå selv at blande fra de åbne slikkasser i denne periode, lyder det fra Statens Serum Institut. Arkivfoto: Morten Pape
Hvis man frygter at blive smittet med coronavirus, bør man undgå åbne varer som bland selv-slik, lyder det fra Statens Serum Institut.
Annonce

Horsens: De fleste butikker og varehuse har lukket ned for, at kunderne selv kan mikse en pose med lørdagssnoller ved bland selv-slikhylderne, men enkelte steder er det eller har det stadig været muligt.

Der er heller ikke kommet et direkte forbud eller en advarsel, men i kampen mod coronavirus er det måske ikke det mest gennemtænkte at lade kunderne blande slikket selv, fortæller Jette Holt, sygeplejerske ved Statens Serum Instituts afdeling for infektionsepidemiologi og forebyggelse.

- Uden at jeg vil lukke ned for bland selv-slikket, så virker det – oven i de stramme sanktioner, der i forvejen er sat op - ikke fornuftigt at have åbent for bland selv-slik. Det er lidt det samme, som når min kollega, overlæge Tyra Grove Krause, tidligere advarede mod buffeter, fordi mange mennesker er samlet om den samme mad og tager fra de samme fade og skåle, siger hun.

Annonce

Kræver bare en uden beskyttelse

Som kunde skal man selvfølgelig tage de forholdsregler og følge de anmodninger, myndighederne allerede har givet om at holde afstand, nyse i ærmet, vaske eller spritte hænderne ofte og begrænse fysisk kontakt. Men ved bland selv-hylderne er der bare en særlig risiko, fordi der er tale om frit tilgængelige madvarer.

- Alt det, der er åbent, er udsat. Sådan har det altid været med bland selv-slikket, og det er jo derfor, der er skeer og handsker til at tage med og låg på slikkasserne. Benytter alle sig af det, er der ikke større risiko for at blive smittet med coronavirus nu, end der har været for at blive smittet med influenza tidligere, siger Jette Holt, men hun hæfter sig så ved, at det hurtigt går galt, hvis alle ikke overholder den forsvarlige fremgangsmåde:

- Er der bare en, der har haft fingrene nede i slikket, så er der en risiko for at blive smittet, især hvis vedkommende har været der lige før dig. Hvis man er bange for at blive smittet, skal man nok gå efter noget andet slik, for ingen kan give en garanti ved bland selv-slikket, siger hun.

Annonce

Rene hænder og hver sin skål

Alt i alt lyder rådet derfor fra hende, at man skal undgå bland selv-snolleret i denne periode.

- Det er svært at skolde vingummibamserne bagefter, så hvis man skal forholde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er bland selv-slik ikke det smarteste, siger hun og tilføjer desuden et ekstra råd, hvis man sidder en familie og deles om slikket fredag eller lørdag aften.

- Det er jo sådan med ting, vi putter i munden med fingrene, at det handler om at have rene hænder, så det skal man selvfølgelig sørge for, inden man spiser slik. Endnu bedre er det at have hver sin skål – så er man også sikker på, at storebror ikke snupper alle de gode ting, siger hun.

Coop og Salling Group meldte forleden ud, at de stoppede al salg af bland selv-slik i deres butikker, der tæller Kvickly, Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Irma, Fakta, Føtex, Bilka og Netto. Løvbjerg har gjort det samme.

Slikhuset i Horsens har også valgt at holde kundernes fingre ude af snollerkasserne. De blander selv under sikrede forhold og tilbyder takeaway-slik og udbringning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce