Annonce
Hedensted

Hobby er blevet til fast fleksjob: Mette kan give neglene fuld gas

Mette Jensen har altid interesseret sig for at arbejde med mennesker og skønhed. Efter at have prøvet et utal af fleksjob har hun fundet en ordning, så hun kan have fleksjob i sin egen klinik Bolskovlund Beauty. Foto: Michael Svenningsen
Mette Jensen har i mange år kæmpet for at få et fleksjob. Nu har hun fundet sin rette hylde med egen negleklinik, som er ejet af hendes mand.

Aale: 44-årige Mette Jensen fra Aale vil gerne arbejde, men hun kæmper med depressioner og kronisk træthed, der især i vintermånederne gør hende uarbejdsdygtig.

I 2010 fik hun bevilliget fleksjob på fem timer om ugen, men med et så lavt timetal har det været svært at finde arbejde.

- Jeg har været rigtig mange steder. Om sommeren, og når jeg har det godt, kan jeg sagtens arbejde mere end fem timer, men om vinteren i perioder slet ikke, og hvilken arbejdsgiver kan indrette arbejdet efter det? spørger Mette Jensen retorisk.

At hun nu alligevel har landet et fleksjob, skyldes, at reglerne på området i 2013 blev ændret.

Annonce

Fleksjob

Fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan arbejde på normale vilkår.

I fleksjobbet tages der hensyn til, at medarbejderes arbejdsevne er begrænset, og kommunen udbetaler et tilskud til lønnen, der kompenserer for den nedsatte arbejdsevne.

Det er Jobcentret, der træffer afgørelse om retten til fleksjob efter indstilling fra rehabiliteringsteamet.

Den 1. januar 2013 trådte nye regler om fleksjob i kraft. Fleksjob blev med de nye regler som udgangspunkt gjort midlertidige. Det betyder, at kommunen skal vurdere, om den fleksjobansatte fortsat er berettiget til et fleksjob, efter at personen har været ansat i et fleksjob i fire et halvt år år.

Reglerne om midlertidighed afhænger af, om den fleksjobansatte er over eller under 40 år.

Ansat hos sin mand

Mette Jensen har altid interesseret sig for skønhed og blev for 15 år siden uddannet negletekniker. I 2007 indrettede hun Bolskovlund Beauty i en tilbygning til familiens hus på Brædstrupvej som et hobbyprojekt. Her laver hun negle og vipper og giver fodbehandlinger.

Som fleksjobber må man ikke være selvstændig, så derfor har klinikken været Mette Jensens hobby, men sidste år, efter gentagne fleksjobforsøg, blev hun opmærksom på, at reglerne fra 2013 giver en anden mulighed.

- Jeg må gerne være ansat hos min mand, René, så nu har vi ordnet det sådan, at han ejer klinikken og står for det overordnede, og så kan jeg været ansat i fleksjob i klinikken, forklarer Mette Jensen.

Ordningen er ideel, fordi hun kan tilpasse arbejdet efter, hvor meget hun kan arbejde.

- Har jeg en periode, hvor jeg har det skidt, lukker jeg bare ned i min bookingkalender, og når jeg har det godt, kan jeg arbejde mere, siger Mette Jensen.

Fordi klinikken ligger lige op af familiens hus, kan hun også hvile sig mellem behandlinger.

- Min sygdom er blevet forværret gennem årene, men tager jeg hensyn, kan jeg holde den på et rimeligt konstant niveau. Og med klinikken er det helt perfekt, fordi jeg selv kan styre det, siger Mette Jensen, for hvem det er vigtigt at have et arbejde.

- Det er vigtigt at have noget at stå op til og et formål med min hverdag, forklarer hun.

Få fleksjobbere bruger ordningen

I følge beskæftigelsesvejleder i Jobcenter Hedensted, Sanne Andersen, er det kun en lille gruppe af fleksjobbere, der er ansat af nært pårørende.

- Vi har inden for de seneste år godkendt fem fleksjob af den type, primært til borgere, der har en meget lille arbejdsevne. Fordelen for dem er, at de ikke skal bruge tid på transport, fordi arbejdspladsen ofte er tæt på deres bopæl, samt at de kan tilrettelægge arbejdet efter, hvornår de har kræfter til det, forklarer Sanne Andersen.

Drejer det sig om nyoprettede virksomheder, kræver Jobcentret at få en forretningsplan og et regnskab efter det første år, så man kan være sikker på, at virksomheden har en reel drift.

- Der skal være tale om en reel virksomhed, hvor en arbejdsgiver skal være oprettet med forsikringer og så videre. Man kan ikke være selvstændig som fleksjobber, så der skal være en part, der har afgørende indflydelse i virksomheden, understreger Sanne Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce