Annonce
Navne

HK's formand fylder 60 år

Kim Simonsen er foreningsmand ind til benet og har været det, siden han var helt ung. HK's formand fylder 60 år fredag 23. april. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fredag 23. april fylder HK's forbundsformand, Kim Simonsen, 60 år. Den røde tråd i arbejdet gennem årene hedder fællesskab, mens hans offentliggjorte fratrædelse har været genstand for debat.

Fødselsdag: Der er sket meget, siden HK's forbundsformand, Kim Simonsen, begyndte som kontorelev hos skatteforvaltningen hjemme i Grenaa Kommune tilbage i 1979. Ikke kun for Kim Simonsen selv, der samme år tog hul på en lang historie i HK. Efter en årrække blev han valgt til formand for HK Kommunal, og senere kom han til at stå i spidsen for HK Danmark. En post, han har haft siden 2008.

Arbejdsmarkedet har i den grad også rykket sig i den tid, der er gået.

- Da jeg var elev, havde vi én computer, som eleverne ikke måtte røre, fortæller Kim Simonsen.

Annonce

- I dag render vi alle sammen rundt med en computer i baglommen. Vi kan nærmest blive blågrønne i hovedet, hvis vi skal undvære mobilen i så meget som fem sekunder. Og kunstig intelligens fylder mere og mere i vores hverdag og vores arbejdsliv.

Har de digitale fremtidsbriller på

Den udvikling er HK-formanden meget optaget af. Hvad kommer digitalisering, automatisering og ny teknologi til at betyde for vores arbejdsmarked? Hvordan kan Danmark gribe de nye muligheder og bruge dem til at skabe gode job?

Derfor er Kim Simonsen også glad for at være med i regeringens nye digitaliserings-partnerskab, som til efteråret skal levere anbefalinger til, hvordan Danmark kan udnytte digitaliseringen.


Den teknologiske udvikling har været hurtigere end den politiske måde at regulere og lave lovgivning på. Det gælder om at være på forkant.

Kim Simonsen, formand for HK


- Tænk på, hvor meget computerkraft der er i Danmark. Men det betyder ikke, at computere har taget livet af beskæftigelsen, sådan som man frygtede tidligere. Digitalisering har i stedet vist sig at gøre en masse godt for vores samfund. Det er noget af det mest positive, når jeg ser tilbage.

Hvis man vil høste gevinsterne af digitalisering og ny teknologi, kan man ikke bare slippe tøjlerne, understreger Kim Simonsen:

- Den teknologiske udvikling har været hurtigere end den politiske måde at regulere og lave lovgivning på. Det gælder om at være på forkant. Ikke blot i forhold til selve teknologien. Man skal spørge sig selv: Hvilke konsekvenser kan udviklingen ende med at få? Ikke mindst for uligheden.

Annonce

Uddannelse, uddannelse, uddannelse

Hvis der er ét ord, han har gentaget adskillige gange gennem de sidste mange HK-år, er det uddannelse.

- Danmark har været dygtige til at uddanne dem, der skal udvikle teknologien, men hvad med alle andre? Vi skal uddanne hele arbejdsstyrken - gennem hele livet, siger Kim Simonsen og fortsætter med et skævt smil:

- Jeg talte om livslang læring for 25 år siden og gør det stadig. Så om ikke andet kan man da kalde mig stædig.

Annonce

Fagligt aktiv i 40 år

Vil man kalde Kim Simonsen noget andet, kunne det også være pensionsveteran. For han har siddet i en pensionskassebestyrelse siden 1986.

Fagligt aktiv har han været endnu længere. Lige siden han begyndte i HK Ungdom i slutningen af 70'erne og et par år senere blev valgt som tillidsrepræsentant.

Kim Simonsen har været med til at forhandle overenskomster både på det private og offentlige område og har siddet med i Forligsinstitutionen. Han har mange års arbejde for HK's medlemmer bag sig. Så mange, at han var med, da milepæle som 37-timers arbejdsuge, 6. ferieuge, løn under barsel og arbejdsmarkedspensioner kom på plads.

Han har kæmpet kampen for bedre vilkår under både Poul Schlüter, Poul Nyrup, Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning og nu Mette Frederiksen. En kamp, hvor han har det med ikke at buldre frem med lyn og torden udadtil:

- Nogle gange kræver indflydelse tavshed. Kan man få indflydelse uden at råbe højt? Ja det kan man. Nogle gange opnår man bedre resultater via de indre linjer end de ydre.

Annonce

Fællesskab og medieblæst

Kim Simonsen er foreningsmand ind til benet og har været det, siden han var helt ung. Fællesskab betyder meget for ham. Ikke kun det faglige fællesskab, men også privat. HK-formanden har gennem de seneste 25 år boet i bofællesskabet Bakken i Humlebæk med sin kone, som han har to børn sammen med.

Medieblæst har der dog også været omkring Kim Simonsen, der i år stopper som HK-formand, men som i seks år kan modtage to tredjedele af sin nuværende løn på 88.000 kroner om måneden, uden at der er forpligtelser til nogen arbejdsindsats til gengæld. Det er Berlingske, der har skildret den lukrative fratrædelsesaftale, og i den forbindelse udtalte Kim Simonsen til dagbladet:

- Der har altid stået i de regler, jeg er omfattet af, at jeg ikke kunne genvælges efter det tresindstyvende år. Når jeg går af nu, er det sådan set bare, fordi jeg overholder den aftale, jeg har haft med HK - eller HK har haft med mig - siden 1986. Jeg har ikke haft muligheden for at fortsætte. Så kunne man spørge: De vilkår, jeg har haft i 30-40 år, var det ikke okay, man bare lavede dem om? Det har jeg så ikke syntes. Det valg har jeg ikke taget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Horsens Freja er stadig ubesejret

Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce