Annonce
Horsens

Hjemrejse-indsats bliver ikke gentaget: Udvalg brugte en kvart million kroner til ingen nytte

Michael Nedersøe (DF) mener ikke, at de 250.000 kroner, som beskæftigelses- og integrationsudvalget sidste år afsatte til en informationsindsats målrettet flygtnige, blev brugt rigtigt. Arkivfoto: Morten Pape
Det har ikke haft nogen effekt, at beskæftigelses- og integrationsudvalget i januar 2019 afsatte 250.000 kroner til en informationsindsats målrettet flygtninge. Det konkluderer kommunens forvaltning.
Annonce

Horsens: Et flertal uden om formanden i kommunens beskæftigelse- og integrationsudvalg besluttede i januar 2019 at afsætte en kvart million kroner til en informationsindsats rettet mod flygtninge.

Nu har forvaltningen gjort indsatsen op, og konklusionen er klar: Indsatsen har ikke haft nogen effekt.

Det skriver forvaltningen i et statusresume, som udvalgsmedlemmerne for nyligt blev præsenteret for på et udvalgsmøde.

Her bliver det samtidig noteret, at indsatsen ikke bliver gentaget.

Annonce

Fire hjemsendte på to år

Hver gang Jobcenter Horsens er i kontakt med en flygtning, er personalet ifølge loven forpligtet til at informere denne om sine muligheder for at flytte hjem til sit hjemland med økonomisk støtte fra staten.

Initiativet, der på kommunesprog hedder repatriering, er dog utilstrækkeligt.

Repatriering

  • Repatrieringsloven omfatter flygtninge og familiesammenførte personer fra lande uden for EU og EØS.
  • Ved repatriering forstås, at udlændinge frivilligt rejser tilbage til deres hjemland eller tidligere opholdsland med henblik på at tage varig bopæl.
  • Kommunen har ifølge repatrieringsloven pligt til kontinuerligt at oplyse udlændinge, der er omfattet af repatrieringsloven, om deres repatrieringsmuligheder, så de har det bedst mulige grundlag for at tage stilling til, om de vil repatriere.
  • I forbindelse med repatrieringen finansierer staten blandt andet den repatrierende borgers flybillet, udgifter til transport af personlige ejendele på op til 30.600 kroner samt hjælp til etablering i hjemlandet.
  • Etableringshjælpen består i op til 142.059 kroner pr. voksen og op til 43.326 kroner pr. barn.
  • Etableringshjælpen udbetales ad to omgange - den sidste (og største) del udbetales, når borgeren har opholdt sig i sit hjemland i et år.

Det mener Michael Nedersøe (DF), næstformand i beskæftigelses og integrationsudvalget, der derfor i januar 2019 fremsatte et forslag om at øge informationsindsatsen, så de flygtninge i Horsens Kommune, som ikke var i kontakt med jobcentret, også blev orienteret om deres muligheder for at repatriere.

Et forslag, som mødte opbakning fra alle udvalgsmedlemmer på nær formand Lisbeth Torfing (EL), og som blev finansieret af udvalgets puljemidler. En finansiering på 250.000 kroner.


Jeg har bedt forvaltningen om at lave en top fem over de kommuner, hvor flest borgere er blevet repatrieret over de seneste år. Måske har de gjort noget, vi kan lære af.

Michael Nedersøe (DF)


Pengene er blandt andet brugt på en hjemmeside, oplysningsplakater og to informationsmøder, der i alt havde otte deltagere.

Igennem hele perioden er i alt fire personer repatrieret, heraf nul i 2020.

Annonce

Kan måske lære af andre

- Var pengene givet godt ud, Michael Nedersøe?

- Nej.

- Jeg mener ikke, man har gjort nok. Det hjælper ikke noget at lave en hjemmeside. Og de informationsmøder, som blev holdt, var dårligt besøgt. I stedet burde man have fundet nogle rollemodeller, som allerede er repatrieret, og som kan fortælle om deres erfaring med at repatriere, siger Michael Nedersøe.

Selvom indsatsen nu er skrinlagt, har Michael Nedersøe ikke tænkt sig at smide håndklædet i ringen.

- Jeg har bedt forvaltningen om at lave en top fem over de kommuner, hvor flest borgere er blevet repatrieret over de seneste år. Måske har de gjort noget, vi kan lære af, siger han.

Annonce

Spild af penge

Michael Nedersøe er ikke den eneste, som vurderer, at pengene skulle være brugt anderledes.

Det mener også udvalgsformand Lisbeth Torfing, som allerede fra start mente, at pengene var dårligt givet ud.

- Jeg ser det ikke som et mål, at folk bliver repatrieret, og sådan en informationsindsats kan nemt opfattes som om folk med lovligt ophold ikke er velkomne. Det bryder jeg mig ikke om, siger Lisbeth Torfing.

- Derudover var det spild af penge at afsætte så stort et beløb til et område, hvor tallene er så små, og hvor det er fuldstændig uklart, hvad der vil komme ud af det, siger hun.

Mens nul borgere i Horsens Kommune er repatrieret i 2020, er der 211 borgere på landsplan, der har gjort brug af muligheden.

Til gengæld er der ifølge Horsens Kommune 113 borgere i kommunen, som er i målgruppen for repatriering, som i 2020 er flyttet til deres hjemland uden økonomisk støtte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Jacob Knudsen stopper i Odder

Annonce