Annonce
Ikast-Brande

Hjemmepleje-forsøgsordning fik en svær start

Kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark blev underskrevet i marts 2020 af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen (V). Arkivfoto: Ikast-Brande Kommune
Buurtzorg-pilotprojektet i Ikast-Brande Kommune gav virksomheden Lokalpleje Danmark et underskud på 1,9 millioner kroner.

Ikast/Brande: Det er ikke nogen let opgave at indføre en ny form for integreret sygepleje og hjemmepleje. Det konstaterer virksomheden Lokalpleje Danmark, der netop har offentliggjort sit regnskab.

Tallene viser, at virksomheden kom ud af 2020 med et underskud på knapt 1,9 millioner kroner. Det skal ses i forhold til et forventet underskud på 1,2 mio. kr.

- Det koster at etablere en ny virksomhed, så et underskud var efter planen. Det blev større end forventet, da vi blev forsinket på grund covid-19, og undervejs gav vores leverancevilkår også en række uventede ekstra udfordringer, siger virksomhedens økonomiansvarlige, Bjørn Kassøe Andersen.

Annonce

Lokalpleje Danmark arbejder med sygepleje og hjemmepleje i Bording og Engesvang-områderne. Her har Ikast-Brande givet Lokalpleje Danmark mulighed for at levere både sygepleje og hjemmepleje efter en tillempet fritvalgsmodel. Det sker i et pilotprojekt, der omfatter postnumrene 7441 Bording og 7442 Engesvang i en periode på to et halvt år.

Ifølge virksomhedens årsrapport ydes der pleje til cirka 75 borgere. Ved regnskabsårets slutning havde første team 10 medarbejdere fordelt på syv sygeplejersker og tre assistenter. Nu er der i alt 16 sundhedsfaglige medarbejdere.

Buurtzorg-modellen

Pilotprojektets formål er at undersøge, om det muligt med de samme ressourcer at få bedre kvalitet ved at bruge en anden organiseringsform.

Pilotprojektet i Bording-Engesvang er koblet op på den hollandske Buurtzorg-model. Ordet Buurtzorg kan oversættes med "kvarters-omsorg", da plejen udføres af små selvorganiserende hold, der arbejder i et geografisk begrænset område.

Det handler meget om at få tingene til at fungere efter en struktur, hvor der ikke er så mange forskellige skiftende medarbejdere omkring de enkelte ældre.

Som del af pilotprojektet kommer der en midtvejsevaluering fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Midtvejsevalueringen foreligger til september og vil have fokus på, hvordan den anderledes måde at arbejde opleves af medarbejdere og de borgere, der modtager hjælpen.

Annonce

Svær opstart med covid-19

Selv om der er underskud, så melder Bjørn Kassøe Andersen og Lokalpleje Danmark alligevel om succes:

"Trods svær opstart under covid-19 pandemien lykkedes det i anden halvdel af 2020 for Lokalpleje Danmark at etablere stabil drift af integreret sygepleje og hjemmepleje efter den hollandske Buurtzorg-model", lyder det i en pressemeddelelse fra Lokalpleje Danmark..

Blandt resultaterne, der fremhæves i årsregnskabet, er tilfredse borgere, meget engagerede medarbejdere, høj effektivitet og et for fagområdet usædvanligt lavt sygefravær på kun 1,2 procent sammenlignet med et landsgennemsnit på 6 procent, lyder det videre i pressemeddelelsen.

Det fremgår af årsregnskabet, at virksomheden i 2021 fortsat er under økonomisk pres. Derfor er Lokalpleje Danmark nu i dialog med Ikast-Brande Kommune om beregningsmetoderne og den visitationspraksis, der danner basis for virksomhedens afregning.

Annonce

Tror på fortsat drift

Lokalpleje Danmark har sikret likviditet til drift indtil 2022, men virksomhedens ledelse og revisor tager forbehold for fortsat drift under de nu gældende vilkår.

Hvordan er udsigterne til, at I kan fortsætte?

- Det tror vi på. Vi tror, at vi finder ud af noget. Og det er en succes, at det lykkedes at komme i gang selv under sidste års vanskelige omstændigheder. Vi gør noget lokalt, som i virkeligheden måske skal tænkes nationalt. Det er svært at gøre noget lokalt, når de nationale rammer er,  som de er. Vi er lykkedes med det, men det koster, fordi vi kun for omkring 80 procents vedkommende kan levere efter Buurtzorg-modellen lyder det fra Bjørn Kassøe Andersen.

Bjørn Kassøe Andersen, økonomiansvarlig for Lokalpleje Danmark, tror på, at det lykkes at komme videre med projektet. Lokalpleje Danmark har sikret likviditet til drift indtil 2022, men virksomhedens ledelse og revisor tager dog forbehold for fortsat drift under de nu gældende vilkår. Arkivfoto: Peter Hald


Vil det sige, at denne model måske ville køre bedre rundt i større format?

- Ja, selvfølgelig. Det her handler om volumen, og om vi er store nok. Når man er lille, er der nogle ting, der bliver dyrere, og vi har også en del borgere, som stadig har flere forskellige leverandører gående ind og ud ad døren, siger Bjørn Kassøe Andersen.

Pilotprojektet udføres i samarbejde med kommunen:

"Hen over forløbet med udbud, driftsstart og den tidligere etablering har Lokalpleje Danmark haft et tæt samarbejde med Ikast-Brande Kommunes administrative enheder for sygepleje, hjemmepleje og også med den kommunale ledelse. Buurtzorg-modellen adskiller sig på mange punkter fra en vanlig organisering af hjemmepleje og sygepleje, og der har derfor været mange forhold, der skulle afklares. Driften har i løbet af 2021 nået en stabil fase med fælles fokus på mulige udviklingspunkter", lyder det i pressemeddelelsen fra virksomheden.

Buurtzorg-pilotprojektet i Ikast-Brande Kommune

Pilotprojektet i Bording-Engesvang i den nordøstlige del af Ikast-Brande Kommune blev i efteråret 2019 vedtaget af et byrådsflertal.

Som eneste kommune i Danmark har Ikast-Brande givet en selvstændig leverandør mulighed for at levere både sygepleje og hjemmepleje efter en tillempet fritvalgsmodel. Det sker i et pilotprojekt omfattende postnumrene 7441 Bording og 7442 Engesvang i en periode på 2½ år.

Lokalpleje Danmark har som eneste danske aktør et gensidigt forpligtende partnerskab med hollandske Buurtzorg, der understøtter virksomheden med træning, coaching og strategisk sparring.

Lokalpleje Danmark indgår efter hollandsk forbillede i en dansk selvejende konstruktion med almennyttigt formål. Virksomheden følger principperne for socialøkonomiske virksomheder, som de er defineret i dansk lovgivning.

Virksomheden er et udviklingsprojekt med drift i fuld skala. Midler til virksomhedens etablering kommer fra fonde og private, som mener, at leverance efter Buurtzorg-modellen af både sygepleje og hjemmepleje skal være mulig for en fritvalgsleverandør. De økonomiske støtter omfatter Samfonden, Hans Foxbys Fond, Lars Kolind via Kolind A/S og yderligere tre privatpersoner via selskaber, hvor de har bestemmende indflydelse.

Efter den politiske vedtagelse af pilotprojektet i Bording-Engesvang har Ikast-Brande Kommune med inspiration fra pilotprojektet igangsat et eget udviklingsforløb, dog ikke som Lokalpleje-teamet med egentlig drift. Det kommunale udviklingsforløb finansieres af en national bevilling på 7,5 mio. kr. Den nationale bevilling er tildelt kommunen og tilflyder ikke pilotprojektet i Bording-Engesvang.

En mindre del af den statslige bevilling har Ikast-Brande Kommune afsat til, at VIVE gennemfører en midtvejsevaluering af Lokalpleje-teamets indsats. Evalueringen forventes klar til september.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Dall: K er klar til hvad som helst for at vinde borgmesterkæder

Kultur For abonnenter

Sikke et døgn: voldsomt stormvejr, nedbrud på elnettet og eksplosiv gas på afveje

HH Elite

Liveblog og videoanalyse: HH Elite viser klassen og vinder stort i Holstebro

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Horsens

Travl nat i Horsens: 19-årig råbte 'fucking bøsser' og sprang på politibetjent

Annonce