Annonce
Ikast-Brande

Hjemmepleje-forsøgsordning fik en svær start

Kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark blev underskrevet i marts 2020 af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen (V). Arkivfoto: Ikast-Brande Kommune
Buurtzorg-pilotprojektet i Ikast-Brande Kommune gav virksomheden Lokalpleje Danmark et underskud på 1,9 millioner kroner.

Ikast/Brande: Det er ikke nogen let opgave at indføre en ny form for integreret sygepleje og hjemmepleje. Det konstaterer virksomheden Lokalpleje Danmark, der netop har offentliggjort sit regnskab.

Tallene viser, at virksomheden kom ud af 2020 med et underskud på knapt 1,9 millioner kroner. Det skal ses i forhold til et forventet underskud på 1,2 mio. kr.

- Det koster at etablere en ny virksomhed, så et underskud var efter planen. Det blev større end forventet, da vi blev forsinket på grund covid-19, og undervejs gav vores leverancevilkår også en række uventede ekstra udfordringer, siger virksomhedens økonomiansvarlige, Bjørn Kassøe Andersen.

Annonce

Lokalpleje Danmark arbejder med sygepleje og hjemmepleje i Bording og Engesvang-områderne. Her har Ikast-Brande givet Lokalpleje Danmark mulighed for at levere både sygepleje og hjemmepleje efter en tillempet fritvalgsmodel. Det sker i et pilotprojekt, der omfatter postnumrene 7441 Bording og 7442 Engesvang i en periode på to et halvt år.

Ifølge virksomhedens årsrapport ydes der pleje til cirka 75 borgere. Ved regnskabsårets slutning havde første team 10 medarbejdere fordelt på syv sygeplejersker og tre assistenter. Nu er der i alt 16 sundhedsfaglige medarbejdere.

Buurtzorg-modellen

Pilotprojektets formål er at undersøge, om det muligt med de samme ressourcer at få bedre kvalitet ved at bruge en anden organiseringsform.

Pilotprojektet i Bording-Engesvang er koblet op på den hollandske Buurtzorg-model. Ordet Buurtzorg kan oversættes med "kvarters-omsorg", da plejen udføres af små selvorganiserende hold, der arbejder i et geografisk begrænset område.

Det handler meget om at få tingene til at fungere efter en struktur, hvor der ikke er så mange forskellige skiftende medarbejdere omkring de enkelte ældre.

Som del af pilotprojektet kommer der en midtvejsevaluering fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Midtvejsevalueringen foreligger til september og vil have fokus på, hvordan den anderledes måde at arbejde opleves af medarbejdere og de borgere, der modtager hjælpen.

Annonce

Svær opstart med covid-19

Selv om der er underskud, så melder Bjørn Kassøe Andersen og Lokalpleje Danmark alligevel om succes:

"Trods svær opstart under covid-19 pandemien lykkedes det i anden halvdel af 2020 for Lokalpleje Danmark at etablere stabil drift af integreret sygepleje og hjemmepleje efter den hollandske Buurtzorg-model", lyder det i en pressemeddelelse fra Lokalpleje Danmark..

Blandt resultaterne, der fremhæves i årsregnskabet, er tilfredse borgere, meget engagerede medarbejdere, høj effektivitet og et for fagområdet usædvanligt lavt sygefravær på kun 1,2 procent sammenlignet med et landsgennemsnit på 6 procent, lyder det videre i pressemeddelelsen.

Det fremgår af årsregnskabet, at virksomheden i 2021 fortsat er under økonomisk pres. Derfor er Lokalpleje Danmark nu i dialog med Ikast-Brande Kommune om beregningsmetoderne og den visitationspraksis, der danner basis for virksomhedens afregning.

Annonce

Tror på fortsat drift

Lokalpleje Danmark har sikret likviditet til drift indtil 2022, men virksomhedens ledelse og revisor tager forbehold for fortsat drift under de nu gældende vilkår.

Hvordan er udsigterne til, at I kan fortsætte?

- Det tror vi på. Vi tror, at vi finder ud af noget. Og det er en succes, at det lykkedes at komme i gang selv under sidste års vanskelige omstændigheder. Vi gør noget lokalt, som i virkeligheden måske skal tænkes nationalt. Det er svært at gøre noget lokalt, når de nationale rammer er,  som de er. Vi er lykkedes med det, men det koster, fordi vi kun for omkring 80 procents vedkommende kan levere efter Buurtzorg-modellen lyder det fra Bjørn Kassøe Andersen.

Bjørn Kassøe Andersen, økonomiansvarlig for Lokalpleje Danmark, tror på, at det lykkes at komme videre med projektet. Lokalpleje Danmark har sikret likviditet til drift indtil 2022, men virksomhedens ledelse og revisor tager dog forbehold for fortsat drift under de nu gældende vilkår. Arkivfoto: Peter Hald


Vil det sige, at denne model måske ville køre bedre rundt i større format?

- Ja, selvfølgelig. Det her handler om volumen, og om vi er store nok. Når man er lille, er der nogle ting, der bliver dyrere, og vi har også en del borgere, som stadig har flere forskellige leverandører gående ind og ud ad døren, siger Bjørn Kassøe Andersen.

Pilotprojektet udføres i samarbejde med kommunen:

"Hen over forløbet med udbud, driftsstart og den tidligere etablering har Lokalpleje Danmark haft et tæt samarbejde med Ikast-Brande Kommunes administrative enheder for sygepleje, hjemmepleje og også med den kommunale ledelse. Buurtzorg-modellen adskiller sig på mange punkter fra en vanlig organisering af hjemmepleje og sygepleje, og der har derfor været mange forhold, der skulle afklares. Driften har i løbet af 2021 nået en stabil fase med fælles fokus på mulige udviklingspunkter", lyder det i pressemeddelelsen fra virksomheden.

Buurtzorg-pilotprojektet i Ikast-Brande Kommune

Pilotprojektet i Bording-Engesvang i den nordøstlige del af Ikast-Brande Kommune blev i efteråret 2019 vedtaget af et byrådsflertal.

Som eneste kommune i Danmark har Ikast-Brande givet en selvstændig leverandør mulighed for at levere både sygepleje og hjemmepleje efter en tillempet fritvalgsmodel. Det sker i et pilotprojekt omfattende postnumrene 7441 Bording og 7442 Engesvang i en periode på 2½ år.

Lokalpleje Danmark har som eneste danske aktør et gensidigt forpligtende partnerskab med hollandske Buurtzorg, der understøtter virksomheden med træning, coaching og strategisk sparring.

Lokalpleje Danmark indgår efter hollandsk forbillede i en dansk selvejende konstruktion med almennyttigt formål. Virksomheden følger principperne for socialøkonomiske virksomheder, som de er defineret i dansk lovgivning.

Virksomheden er et udviklingsprojekt med drift i fuld skala. Midler til virksomhedens etablering kommer fra fonde og private, som mener, at leverance efter Buurtzorg-modellen af både sygepleje og hjemmepleje skal være mulig for en fritvalgsleverandør. De økonomiske støtter omfatter Samfonden, Hans Foxbys Fond, Lars Kolind via Kolind A/S og yderligere tre privatpersoner via selskaber, hvor de har bestemmende indflydelse.

Efter den politiske vedtagelse af pilotprojektet i Bording-Engesvang har Ikast-Brande Kommune med inspiration fra pilotprojektet igangsat et eget udviklingsforløb, dog ikke som Lokalpleje-teamet med egentlig drift. Det kommunale udviklingsforløb finansieres af en national bevilling på 7,5 mio. kr. Den nationale bevilling er tildelt kommunen og tilflyder ikke pilotprojektet i Bording-Engesvang.

En mindre del af den statslige bevilling har Ikast-Brande Kommune afsat til, at VIVE gennemfører en midtvejsevaluering af Lokalpleje-teamets indsats. Evalueringen forventes klar til september.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

S kridter banen op til valgkamp: Flere penge og nyt slagkraftigt politisk udvalg skal sætte turbo på den grønne dagsorden

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Odders Anders Skaarup skal møde puljevinder i kvartfinalen

Sport

Anne-Marie Rindom boltrer sig i de vilde bølger

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Annonce