Annonce
Debat

Hjemmearbejde kan koste på kvindernes ligestilling

Annonce

Vi er tilbage på kontoret. Det ligner sig selv; De konstante udvekslinger af information og idéer. Folk, der taler i telefon, hvor de ikke burde. Hyggesnakken ved kaffemaskinen. Afbrydelserne lige når man er i gang med noget.

Men noget er anderledes, for vi er kommet tilbage med en ny bevidsthed om, hvordan det er at arbejde hjemme. Vi har for alvor fået smag for at bestemme over vores egen tid, og nu kommer det svære: Hvad bruger vi det til?

Jeg arbejder på en kvindearbejdsplads, hvor vi i forvejen har stor fleksibilitet, hvor det har altid været op til den enkelte, hvornår man kommer og går, og hvor ingen løfter et øjenbryn over en hjemmearbejdsdag i ny og næ. Men efter vi er kommet tilbage fra corona-nedlukningen, er den enkeltes fordele ved hjemmearbejde et emne, vi dagligt kommer ind på.

Som chef på en kreativ arbejdsplads ønsker jeg mig som udgangspunkt, at alle er på arbejde hver dag. Jeg ser en stor værdi i dét, der opstår i spontan ping-pong over skrivebordene, at vi kan samles om forsiderne på opslagstavlen, at vi kan sætte os sammen og ideudvikle på en ny kampagne. Men efter coronaen, hvor vi sendte otte-ni blade til tryk hjemmefra, er det tydeligt, at for den enkelte medarbejder holder de argumenter ikke længere.

For hvorfor kan man ikke lige så godt arbejde hjemmefra, hvis man har dage, hvor man skal hente og bringe børn?

Hvis hunden skal til trimning?

Hvis der kommer håndværkere midt på dagen?

Hver for sig måske helt legitime krav, og måske jeg om føje år vil tænke tilbage på mig selv som verdens mest konservative og stivnakkede chef, at jeg ikke gav los og fattede, at medarbejdere, der frit fletter arbejde og fritid sammen, er de mest produktive af alle.

Måske bliver alle glade, men i mellemtiden er det er vigtigt, at det, der kan blive den største ændring af vores arbejdsliv i nyere tid, ikke bliver baseret på konkret, daglig convenience.

For jeg bliver nervøs, når jeg taler med en trendforsker, der fortæller mig, at hun især hører om post-corona-hjemmearbejds-længslen fra kvindearbejdspladser.

Forandringen kan sagtens være en god idé, men den skal ske af de rigtige grunde: Hvis veluddannede kvinder som os ønsker sig hjemmearbejde, fordi vi så bedre kan hente børn, bage brød og købe ind, så bliver det et tilbageslag for alle de privilegier, som vores formødre har kæmpet for. Så kommer vi til for evigt at være dem, der står for det.

Især hvis det samtidig viser sig, at mændene er bedre til at skille det ad og være mere til stede dér, hvor beslutningerne tages.

Kvinder har kæmpet for at komme væk fra kødgryderne. Vi skal være forsigtige, før vi ønsker os hjem til dem igen – nu med hjemmearbejde oveni.

Rikke Dal Støttrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce