Annonce
Østjylland

Hjemløse: Aarhus Byråd vil give boliggaranti til unge

I Marienlyst har en boligforening opført en storbylandsby, hvor såkaldt "hjemløse" bor dør om dør med andre fra den almindelige venteliste til boliger. Et enigt byråd vil arbejde for at indføre en boliggaranti til hjemløse, og bl.a. samarbejde med boligforeninger om ideen. Foto: Axel Schütt
SF fik bred opbakning i Aarhus Byråd onsdag aften til et forslag om at indføre en boliggaranti til hjemløse. Flertal af partier vil finde penge til området i de kommende budgetforhandlinger.

AARHUS: De hjemløse i Aarhus skal have mere hjælp. Det står fast efter byrådets debat onsdag aften om, hvordan man kan nedbringe antallet af hjemløse.

Et stort flertal af partier varslede, at de er parate til ved budgetforhandlingerne i næste uge at finde flere penge til at hjælpe de hjemløse. Samtidig viste der sig en bred politisk enighed om et forslag fra SF om at indføre en boliggaranti for hjemløse.

Byrådet afsatte i budgettet for 2019 ekstra 2 millioner kroner til særlig støtte og boligløsninger, og 0,55 millioner kroner til rusmiddelbehandling. Men der skal altså mere til, lyder signalet fra partierne.

- Hvis man spørger et ungt menneske om dets drømme for fremtiden, tror jeg ikke, at nogen svarer, at de gerne vil være hjemløs, sagde Annette Poulsen (S).

Hun pegede på, at hjemløshed opstår i samspil mellem for eksempel psykisk sygdom, misbrugsproblemer, boligmangel, social udsathed, længerevarende eksklusion fra arbejdsmarkedet. Samtidig slog hun fast, at Socialdemokratiet støtter SF's forslag om en boliggaranti.

Annonce

Bolig med mere

Det samme gjorde Gert Bjerregaard (V). Ud over at støtte forslaget om en boliggaranti varsler han flere penge:

- Vi ser ud til at have knækket kurven af hjemløse, men der er fortsat alt, alt for mange. Især indtaget af unge skal stoppes. Derfor vil vi gerne ved de kommende budgetforhandlinger se på at intensivere indsatsen.

SF har peget på en boliggaranti inden for tre måneder, som i Odense, men socialforvaltningen i Aarhus foreslår en boliggaranti på seks måneder for unge under 25 år.

Forslagsstiller Jan Ravn Christensen (SF) var glad for den brede opbakning og fastslog, at en bolig ikke alene løser alt:

- Hvis man har brug for at lære at bo i sin egen bolig er det ikke nok at få stillet en bolig til rådighed, sagde han og henviste til den masterplan byrådet vedtog i foråret, der også arbejder med bl.a. housing first, bostøtte, beskæftigelse, fællesskab og strakstilbud til rusmiddelbehandling.

Würtz: Send flere penge

De Radikale og Enhedslisten bakkede også op om boliggarantien og mente ligesom Knud N. Mathiesen (DF) og Mette Skautrup (K), at en bolig ikke kan stå alene, men skal suppleres af en individuel støtteindsats.

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) var glad for debatten og fastslog, at man har et ret godt billede af, hvad der virker.

- Spørgsmålet er alene om vi gør nok af det, der virker. Derfor er det godt, at så mange partier vil styrke indsatsen, og jeg tror på vi kan vende udviklingen.

Sagen blev sendt til videre debat i social- og beskæftigelsesudvalget og vender dermed tilbage til byrådet efter at budgettet forventeligt er indgået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce