Annonce
Horsens

Hjalte blev født i vejkanten på Egebjergvej: Sofies uldjakke bliver nok ikke til uldjakke igen

Hjalte Langhoff blev født fredag klokken 19.23 i vejkanten på Egebjergvej, og på sygehuset blev han kort efter målt og vejet til 52 cm og 4042 gram. Privatfoto
Fredag aften blev Sofie og Søren Langhoff forældre til deres tredje barn. Men fødslen af Hjalte blev noget anderledes end forventet.

Egebjerg: Der er ikke langt fra Skovmærket i Egebjerg, hvor familien Langhoff bor, til sygehuset i Horsens, men det var alligevel en køretur, som nyeste skud på stammen, Hjalte, ikke havde tålmodighed til.

- Han skal fødes nu, lød det fra jordemoderen, som var med på en telefonforbindelse, der via bluetooth gik ud over højttalerne i bilen.

- I bliver nødt til at køre ind til siden, sagde hun roligt, men bestemt.

Annonce

Den lille dreng i maven skulle efter terminen først melde sin ankomst 17. oktober. Men da en skanning viste, at han havde vokset sig fire kilo stor, blev fødslen fredag formiddag sat i gang på sygehuset - den vordende mor havde graviditetsbetinget sukkersyge, hvilket betyder, at barnet helst ikke skal være meget større ved fødslen.

Veer tog til med fuld fart

Tilbage i hjemmet i Egebjerg tog Sofie Langhoff i løbet af fredagen de igangsættende tabletter efter forskrifterne. Ved aftentid begyndte veerne at melde sig. Det var ikke uvant for hende, da hun ventede nummer tre i flokken.

- Ved nummer to blev jeg også sat i gang. Men da jeg dengang fik veer, gik de i sig selv igen, så det forventede jeg, også ville ske her, siger hun.

Men denne gang tog veerne dog til med fuld fart, og mindre end 20 minutter efter første ve gik vandet. Da havde Søren Langhoff allerede nået at aflevere parrets to ældste drenge, Vilfred på to og Arthur på fem, hos deres mormor og morfar, som bor tæt på.

To storebrødre blev i al hast afleveret hos deres mormor og morfar, lige inden Hjalte blev født. Her er det Vilfred på to et halvt år, der kort efter hilser sin lillebror velkommen. Privatfoto

Sofie Langhoff vidste nu godt, at hun var i fødsel. Det bekræftede jordemoderen, men der var på det tidspunkt ingen panik.

- Hun spurgte, om jeg havde pressetrang. Det havde jeg ikke, så vi aftalte bare, at vi skulle komme. Vi sagde farvel og satte os i bilen, fortæller hun.

Annonce

Søren skulle agere jordemoder

Efter få minutters køretur, halvvejs nede ad Egebjergvej, kom pressetrangen, og Sofie ringede igen til fødegangen.

Herfra gik det for alvor stærkt. Parret fulgte jordemoderens anvisninger og kørte derfor ind til siden, lige før de nåede krydset ved Gl. Aarhusvej.

- Jeg kom ret hurtigt ud af bilen, og det gjorde min mand også, fortæller Sofie Langhoff.

De fandt begge ro, fordi jordemoderen var rolig, mener hun.

- Hun sagde, at Søren skulle agere jordemoder og tage imod barnet. Hun forklarede, at han bare skulle sørge for at støtte hovedet, og så skulle kroppen nok komme selv.

Jeg siger noget, der er så vildt, og alligevel er jordemoderen helt rolig. Så da hun siger, hvad vi skal gøre, tænker jeg bare, at selvfølgelig skal vi det.

Sofie Langhoff

- Hun var med på medhør fra bilen, mens vi sad i vejkanten. Hun ville gerne have mig til at ligge i bilen, men det havde jeg ikke lyst til, beretter Sofie Langhoff.

Annonce

Sad på hug i vejkanten

Imens var Liane Behnfeld Nielsen og hendes veninde på vej i bil ad Egebjergvej mod Horsens.

- Vi lagde mærke til bilen, der holdt med åben dør ind mod vejkanten. Det var mørkt, men vi kunne se, at en kvinde sad på hug, og at der sad en mand bag hende. I første omgang tænkte vi ikke lige, at det var en fødsel, der var i gang, men vi talte om, hvad det mon kunne være. Vi blev enige om, at vi hellere måtte vende og høre, om de havde brug for hjælp, fortæller hun.

Sofie og Søren Langhoff har selv lavet et kort med et rødt kryds, som de har sendt rundt til familie og venner for at vise, hvor Hjalte blev født. Det skete på Egebjergvej, mellem Gl. Aarhusvej og Aage Jensen Bakken, vejen, som fører ind til 3-Stjernets fabrik i Egebjerg. Det er 5,5 km fra sygehuset. Privatfoto

Veninderne vendte bilen i krydset ved Gl. Aarhusvej, og da de nåede tilbage, var barnet født.

- Manden stod med store bambiøjne foran bilens forlygter og sagde, at hans kone lige havde født. Han sagde, at alt var godt, at ambulancen var på vej, og at de ikke havde brug for hjælp, så vi sagde selvfølgelig tillykke, og så kørte vi igen, fortæller Liane Behnfeld Nielsen, som siden har tænkt meget på den lille familie.

Annonce

Skreg fra starten

Der var også en cyklist, der kom forbi midt i det hele, fortæller Sofie Langhoff, som beretter, at det hele gik meget stærkt.

- Jeg havde presseveer to gange, og så kunne Søren gribe barnet. Han skreg lige fra starten, og det kunne jordemoderen høre. Det var supergodt, fastslog jordemoderen, og så sagde hun, at det var vigtigt at pakke ham ind i noget varmt, så Søren svøbte ham i min uldjakke.

- Den bliver nok ikke en uldjakke igen, konstaterer hun.

Der gik 43 minutter fra første ve, til Hjalte var født. Privatfoto

I vejkanten sad Sofie Langhoff med barnet i sine arme, til ambulancen kom. Der gik maks 5-10 minutter, fortæller hun.

I ambulancen lå hun med barnet på maven, helt som efter sine første fødsler på sygehuset, og da de nåede frem til sygehuset, kunne personalet konstatere, at hun havde født en sund og rask dreng på 52 cm og 4042 gram. Samme aften blev familien udskrevet.

Annonce

Smukt og naturligt

Søndag fortæller Sofie Langhoff, at den lille ny trives i bedste velgående, og at familien ser tilbage på den dramatiske fødsel som en god oplevelse.

Hjalte Langhoff fik en lidt usædvanlig fødsel, men alligevel en god start på livet. Privatfoto

De nåede ikke at blive særligt nervøse i situationen, siger hun.

- Jeg siger noget, der er så vildt, og alligevel er jordemoderen helt rolig. Så da hun siger, hvad vi skal gøre, tænker jeg bare, at selvfølgelig skal vi det.

- Hvis det er den situation, vi er i, så må vi arbejde med. Når hun tror på, vi kan, så kan vi godt.

Sofie Langhoff fortæller, at hun bare fulgte sin krop.

- Den gjorde, hvad den synes, den skulle gøre. Den arbejdede selv, og jeg fulgte bare med, så det hele var faktisk meget smukt og naturligt, siger hun.

Søren Langhoff tog imod sin søn i en vejkant efter anvisninger fra jordemoderen, som var med på et telefonopkald via bluetooth-lyd inde fra bilen. Privatfoto
Arthur på fem et halvt år er en stolt storebror til Hjalte, der blev født fredag 8. oktober klokken 19.23, kun 43 minutter efter den første ve meldte sig. Privatfoto
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce